({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Roger Borgelid

Längdskidåkning på Lassalyckan Ulricehamn

På Lassalyckan finns skidspår som passar alla typer av skidåkare – allt från elit till barnfamilj. Här finns också bra möjligheter till både fikapauser och korvgrillning. Vid våra fem rastplatser kan du tända en eld och lägga några korvar på gallret eller bara stanna till och njuta av medhavd matsäck.

Fotograf: Roger Borgelid

Skidspår

Lassalyckans konstsnöanläggning gör det möjligt att lägga ut konstsnö direkt i spåren. Vid goda väderförhållanden kan hela spåret vara klart på några få dagar. Under 2020 har man investerat i en utbyggnad och effektivisering av befintligt snösystem för att möjliggöra en ännu snabbare och enklare snöläggning. Det man har gjort är att bygga samman två slingor av snösystemet för att kunna sektionera vatten och luft på ett bättre sätt och därmed kunna utnyttja vattenkapaciteten maximalt. Konstsnöspåret är vid så kallat vändspår ( åkning i båda riktningarna ) upp till 11,5 km långt varav 6-7 km har elljus. Det finns också tre spår för natursnö som är 5, 10 och 15 km långa. Dessa är spårade vid bra vinterförhållande. För åkning på samtliga av dessa spår krävs åkkort för vuxna över 16 år.

Elljusspåret 3,6 km: Lätt kuperat, lämpligt för de flesta. 
Gula spåret 5 km: Ett lätt kuperat spår som lämpar sig mycket bra för nybörjar- och motionsskidåkning.
Gröna spåret 10 km: Något mer kuperad än det gula spåret. För den mer vana skidåkaren är detta idealspåret.
Svartvita spåret 15 km: Spåret ställer mycket höga krav på skidåkaren, både när det gäller fysik och teknik.
Världscupspåret 5 km:Spåret är för elitmotionären, framtaget för World Cup Ulricehamn. Ställer relativt höga krav på fysik och teknik. På detta spår tävlade världseliten under världscupen 2019. 

Karta med höjdkurvor för skidspåren

Vid tillgång på natursnö finns dessutom möjlighet till skidåkning på golfbanan som ligger strax intill. Så fort det är möjligt och golfbanan är utmärkt med pinnar så får man åka där. Man lägger då också preparerade skidspår och det är oftast på golfbanan som skidsäsongen startar. Där behövs inte åkkort. På golfbanan finns dessutom bra pulkabackar!  

Webbkamera över stadionområdet på Lassalyckan

I Ulricehamns IF:s klubbhus finns omklädningsrum, bastu, toaletter, värmestuga och vallningsbod som får användas av alla besökare. 

 

Spårkort

För att åka längdskidor behöver du lösa ett spårkort. Det köper du på Lassalyckan i Ulricehamns IF:s klubbhus eller i sportbutiken 157XCC. Kvällar och helger brukar det även gå att köpa det i värmestugan. 

Du kan i lugn och ro var du än befinner dig köpa spårkort via swish till nr 1233 62 27 35 ( skriv "spårkort" )

  • Dagkort kostar 100 kronor.
  • Säsongskort kostar 1500 kronor. 

Uthyrning av längdskidor

På Lassalyckan finns möjlighet att hyra skidutrustning. Mer om det finner du här:

Skiduthyrning

Vallarbod

Det finns en vallarbod som är öppen 7-21 varje dag och fri att använda. Den ligger i samma byggnad som omklädningsrummen, Ulricehamns IF klubbhus. 

Servering 

Under skidsäsongen erbjuder Hotell Lassalyckan fika och lättare måltider. I Ulricehamns IF:s klubbhus erbjuds också viss försäljning under helger på högsäsong.

Vasaloppscenter 

Vasaloppet har godkänt Lassalyckan som officiellt Vasaloppscenter, det första officiella centrat i södra Sverige. Lassalyckan i Ulricehamn erbjuder Vasalöpare och andra motionärer kvalitetssäkrade träningsmöjligheter året om. Att bli officiellt Vasaloppscenter innebär stora krav. Utnämningen är en kvalitetssäkring för anläggningar med en medveten satsning på någon av Vasaloppets tre discipliner; skidåkning, löpning och cykel. Man måste kunna erbjuda goda träningsmöjligheter, bra boende och kompetens kring teknik och kost. Runt Ulricehamn finns varierad terräng för alla tre formerna. Dessutom har man investerat i norra Europas modernaste konstsnöanläggning, vilket säkerställer fina spår under vintermånaderna.

Skidlektion

Önskar ni få hjälp av instruktörer erbjuds detta genom att Lassalyckan är ett Vasaloppscenter. Det finns tre duktiga och erfarna instruktörer som kan hjälpa dig komma igång med din skidåkning. Både för vuxna och barn! Under skidsäsong arrangeras ofta skidkurser för nybörjare. Här kan du läsa mer om detta. 

Lassalyckan är en världscuparena! 

I januari 2017 kom världseliten i längdskidor till Lassalyckan för första gången. FIS Cross-Country World Cup Ulricehamn . Tävlingarna innehöll både fristil och stafett för både damer och herrar. 60 tusen besökare kom för att ta del av dessa fantastiska skidtävlingar.  I januari 2019 var det dags igen och även denna gång blev tävlingarna en stor succé. Februari 2021 kördes världscupen på Lassalyckan för tredje gången, denna gång utan publik. 

Lassalyckan utvecklades med Världscupen
Inför Världscupen förbättrades Lassalyckan med bland annat nytt elljus och stadionbelysning. Spåret där världscupen kommer hölls breddades. Det byggdes också ett uppvärmningsområde med en testbacke som efter världscupen användas som skidlekplats och pulkabacke. Andra nyheter på området är en ny damm som byggts för att öka kapaciteten av konstsnötillverkning samt en snölagringsplats, nya utmanande backar i spåren och bättre flöden för gående besökare genom ett antal tunnlar.