({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Grillning och brasa under vintern

Fotograf: Emma Ekstrand

Vindskydd och grillplatser

I Ulricehamn finns det gott om grillplatser och vindskydd

Lassalyckan i Ulricehamn - grillplatser och vindskydd

Lassalyckans Friluftsområde finns det flera vindskydd och grillplatser. För att finna dessa tar man bäst en titt på den stora kartan här eller i Informationscentralen vid parkeringen på Lassalyckan och följer därefter de leder de är utplacerade längs med. Tre stycken av dessa finns det ved på. 

Karta över Lassalyckan

 

Hamnområdet i Ulricehamns centrum - grillplatser
Nere vid sjön Åsunden strax intill Sturebadet finns den gamla vändplattan där loken vändes på den tiden området var järnväg. Den är nu omgjord till en trevlig öppen grillplats med tre fasta grillar och många sittplatser. Längs strandpromenaden finns flera sittplatser och bänkar och på en del bord finns det metallplattor där en grill får placeras. Här tar man med sig sin egna grill. Parkera gärna vid Bangårdsgatan eller vid Restaurang Bryggan. Det är gratis. Här finns också toaletter strax intill den stora lekplatsen Ulricaparken.

Fotograf: ulricehamnsturistbyrå

Ulricehamn Ekhagen - grillplats
Precis som namnet antyder är det en park full med ekar och grillplatsen ligger vid lekplatsen.
Ekhagen ligger centralt i Ulricehamn mellan vägarna Lindängsvägen och Jönköpingsvägen. 

Ulricehamn Stadsparken - grillplats
Stadsparken med sin stora lekplats, gamla lövträd och välbevarade hembygdsstugor är en trevlig oas mitt i staden. Området är populärt bland barnfamiljer och det finns två fasta grillplatser samt flera rastplatser med bord i anslutning till lekplatsen och gräsytorna.

Stadsparken

Mulleberget - grillplats
Mullebergets eldplats ligger i närheten av Blå stigen. Parkera vid sim- och sporthallen i Ulricehamn och följ Blå stigen förbi Ulrikaskolan. Några hundra meter efter skolan passerar man en gångbro och då viker man av från Blå stigen och går rakt fram till grillplatsen. Mulleberget ligger på Backgårdsplatån men har fått sitt smeknamn efter Friluftsfrämjandets mulleverksamhet och Skogsmulles flitiga besök här

Sjöparken i Vegby - grillplats
I samhället Vegby söder om Ulricehamns centrum ligger sjöparken. En plats för aktiviteter och samling. Strax intill Sämsjöns vatten, Café Sjöparken och Vegby camping finns en trevlig grillplats med tak, en slags grillstuga.

Prästkvarnen i Boarp - grillplats
Detta är en mycket trevlig grillplats i närheten av Gällstad. Prästkvarnen i sig är välbevarad och den ligger i en spännande miljö med vattenfall och gamla stenbroar.

Jordkulan i Nöre - grillplats och vindskydd
En fin historisk plats som uppfördes som en nödbostad tidigt 1800-tal och ligger fint i Fredsskogen. Parkering finns ca 200 meter ifrån. Platsen är utrustad med en fin grillplats, vindskydd och många sittplatser. Du kan även gå in i själva jordkulan/stugan för att se hur man levde förr eller för att söka skydd från väder och vind. 

Jordkulan i Nöre

Fotograf: Cykla & vandra

Raska-Minas stuga - grillplats och vindskydd
Ett 1800-tals torp som ligger utmed Sjuhäradsleden i Tvärred/Komskälet. Det finns en liten parkering vid stugan och en ny grillplats färdigställdes här 2020. 2021 byggdes ett vindskydd som är fritt fram att övernatta i för den som så önskar.
Gräset är slaget runt stugan och området runtomkring är skog.  Tvärreds hembygdsförening sköter om stället och håller stugan öppen för allmänheten. Passa på att kika in i stugan och se hur dom levde här förr. Följ sedan gärna den markerade stigen till Raska-Minas källa och de två stenarna med älvkvarnar på (skålgropar från bronsåldern). Dessa ligger ett par hundra meter in i skogen.

Raska-Minas stuga

Skålgropar

Timmele hinderbana - grillplats
Det ligger fint vid fotbollsplanerna och har en bra grillplats med skydd för väder. Den roliga hinderbanan passar även små barn.

Rudekulle utsiktsplats - grillplats
Fin utsiktsplats i Tvärred med grillplats. Parkering finns en kort promenad bort vid Åsundenleden.

Rudekulle utsiktsplats

Korpebo naturreservat - grillplats
Här finns en av de bättre utsiktsplatserna i kommunen och grillplatsen är väl iordninggjord och ligger precis vid den. Parkering finns 300–400 meter bort vid Lilla Korpebo och man kan följa Åsundenleden till utsiktsplatsen. Man kan också ta sig hit via banvallen längs sjön. Då får man en trevlig promenad i naturreservatet uppför berget. Det är skyltat från banvallen. Följ bara Åsundenledenv så ska du hitta rätt. 

Korpebo naturreservat  

Årås Säteri & Trädgårdar
Årås Kvarn har en grillplats och Vildmarkslederna två vindskydd med grillplatser. Det vindskydd som är enklast att nå ligger vid sjön Jogens norra strand. Det går att parkera intill vindskyddet men promenerar man från parkeringen vid Årås får man en 400 meter lång och mycket vacker naturupplevelse genom Årås naturreservat. Även grillplatsen vid Årås kvarn är vackert belägen vid ån Tidan. Den har både tak och sittplatser och är öppen för allmänheten.

Årås kvarn

Fotograf: Ulricehamns Turistbyrå

Åsastugan - grillplats
På Åsundens nordvästra sida ligger Åsastugan och strax söder om den finns en grillplats. Den ligger i Kråkebos naturreservat nära sjön och har en magnifik utsikt över Åsunden och Ulricehamns stad. Närliggande parkeringar finns både vid Åsastugan och entrén till naturreservatet. Åsundenleden går här och följer man den söder ut passerar man flera olika partier av Kråkebos naturreservat. Först Kråkebo berg och sedan bokskogen. Vid Kråkebo berget kan man passa på att besöka en av Ulricehamns bästa utsiktsplatser. Följ gul led som är en avstickare från Åsundenleden.

Komosse naturreservat och vandringled - vindskydd och grillplatser
På Komosse finns en rundslinga med mestadels spångad led över myrmarkerna. Parkeringen ligger norr om sjön Trehörningen vid entrén till naturreservatet. De många grillplatserna finner man sedan på Björnön bredvid Björnsjön efter en ca 2 km lång promenad över mossen. Här finns också ett vindskydd, flera sittbänkar och information om Björnsjön och dess fiskar och varför sjön sakta ”vandrar” över mossen. Utöver de vidsträckta karga vidderna kan man utmed leden få syn på både köttätandeväxter och stora makaonfjärilar eller besöka fågeltornet för att spana efter fåglar.

Komosse

Vinsapasjön - grillplats
Ligger vid Dalums- och Redvägsleden. Grillplats finns vid fågeltornet. Parkeringen ligger 400 meter bort och leden går genom skog och hage.

Röstesjön - grillplatser
Röstesjön är Ulricehamns fritidsfiskares klubbsjö men allmänheten har också tillgång till den. Vill man prova fiskelyckan kostar fiskekort och båthyra 50 kr/dag och efter det kan man nyttja någon av grillplatserna som ligger vid sjökanten.

Vädersholm - grillplats
Eldplatsen ligger intill banvallen i närheten av sjön Mogden. Det är en historisk plats med rester från två borgruiner. Vädersholm och Fagranäs. Här finns informationstavlor med audioguider som berättar om platsens historia, hur borgarna såg ut och vilka slag de varit med i. Parkera gärna på Stationsvägen i Hökerum och följ banvallen ett par kilometer öster ut eller ta bilen hela vägen fram. Det är skyltat från vägen mellan Hökerum och Bjättlunda.

Bystadsjöns badplats - grillplats
En vacker skyddad badplats omsluten av lövträd. Här finns grillplats, brygga, bord, bänkar och torrdass. Missa inte heller fångstgropen. Fortsätter man grusvägen 300 meter förbi badplatsen finner man en av Sveriges bäst bevarade fångstgropar. Den ligger på en moränrygg mellan gamla rösen och stensättningar.

Bystadsjöns badplats på karta

Jordkulan i Södra Säm - grillplats
Grillplatsen har en vacker utsikt norr ut över Sämbyn. Här finns sittbänkar och bord både inne och utanför jordkulan. Det går bra att ta bilen hela vägen fram men det finns också en uppmärkt liten vandringsled på 1,2 km från Prästavägens startpunkt. Den ligger strax söder om kyrkoruinen vid Sämsjön och är utgångspunkt för tre olika promenadstråk.

Påbosjön (Häradsvägen) - vindskydd och grillplats
Ett vindskydd med två eldplatser som ligger skyddat i vacker natur vid Påbosjöns norra strand. Parkera vid Påbos kapell. Gå 200 m söder ut och följ sedan Häradsvägen tills det är skyltat en avstickare mot sjön. Totalt blir det en trivsam promenad på 1,3 km.

Nitta kvarn - grillplats
Ett perfekt grillstopp för dom som cyklar banvallen mot Borås.

Hagabacken

Vindskyddet nära Stackkulla sten - vindskydd och grillplats
Vindskyddet ligger omsluten av skog vid en liten glänta där Redvägsleden och Dalumleden möts. Parkerar man vid Baktrågens naturreservat så har man sedan en skogsvandring söder ut på knappt 2 km längs Redvägsleden. På vägen passerar man bland annat delar av Baktrågens naturreservat (som är formad av istidens krafter) och den gamla gränsstenen Stackkulla sten som markerade gränsen mellan Dalums och Blidsbergs socknar.

 

Officiella badplatser med grillplats

Badplatser med grillplats: Alenäset, Bystadsjön, Flatabadet, Haganäsbadet, Köttkullasjön, Rånnavägssjön, Skottek, Stora Björken, Sturebadet, Trädets badplats och Varpaledet

Badplatser