({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Erik Andersson / ulricehamnsturistbyra.

Häradsvägen
Grönahög-Påbo, Ulricehamn

12,5 km, Lätt

Längs med Häradsvägens vandringsled genom Grönahög finns det flera intressanta stopp. Hela vandringsleden från Uddagården till Påbo är nästan 13 kilometer. Avsnittet Kvarnfallet till Puurn är 1 kilometer och går genom ett kuperat naturklassat område med stora sevärda naturvärden. Vid Östentorps säteri finns rester kvar efter en gammal försvarsborg. Rastplats med vindskydd finns vid Påbosjön.

Led med historia

Området har en flerhundrig ihågkommen historia. Utefter leden finns det möjlighet att upptäcka den på små avstickare. Till exempel Grönahögs kvarn som nämndes redan år 1779. Sista mjölnaren Arvid Karlsson slutade år 1945. Eller besök Klosterjorden, ett kloster som då ägdes av Vadstena kloster. Löjtnanten Peter Traneberg hade fått Kungens Höga Befallninghavares uppdrag att "få upptaga och till bruk befordra den så kallade klosterjorden". Också Östentorps föredetta Säteri är värd en extra sväng. Enligt ett pergamentbrev utfärdat av kungen år 1626 fick Axel Drake tillträde till säteriet. Säterivärdigheten försvann senare år 1779. Till säteriet hörde en försvarsborg i två våningar med en mobil trapp. Rester från grundvåningen finns kvar. För fler historier läs skyltar eller broschyr.

Vackra 13 kilometer kuperad vandring genom Grönahög med många intressanta stopp utmed vägen till Påbo by. (Ulricehamn)

Fotograf: Anita Bodin / ulricehamnsturistbyra.se

Bevarad natur

Ta dig tid att stanna upp för att se och höra naturen. Längs leden finns till exempel Kvarnfallet med Odela Kvarn vars storslagna vattenfall har en fallhöjd på 40 meter. När vattentillgången är riklig utspelas ett skådespel av ljud och naturupplevelse. Området är klassat som "Objekt med naturvärden". I änden av leden finns också en mosse (Mossebromossen) med en cirka 500 år gammal bro, enligt C-14 datering. En annan sevärdhet för naturnjutaren är Krypgranen. En ovanlig gran som på ett 165 kvadratmeder stort område breder ut sig på marken.

Fakta om leden

Längd:

12,5 kilometer

Ungefärlig tid:

Cirka 4-5 timmar. Se till att ta tid för att läsa på skyltarna.

Markering:

Leden är markerad med blåvita skyltar och på vissa ställen med röda riktningspilar.

Svårighetsgrad:

Lätt. Det mesta av leden är lätt att gå, mindre grusvägar. En kortare sträcka vid kvarnfallen (mellan 22 till 24 via 23) är mer utmanande med stigar i skogsmark och ganska brant. Det finns en alternativ enklare väg till den passagen (grusvägen mellan 22 och 24 via 27).

Start och mål:

Strax söder om Grönahögs kyrka.

Hitta hit:

Parkering: Grönahögs kyrka, Påbo sjön och vid gården Odla.

Kommunikationsmedel: Från Ulricehamns busstation med Västtrafik. Buss 267 mot Grönahög stannar vid busshållsplatserna Påbo och Grönahögs kyrka. Buss 204 (mot Borås/Gällstad/Hulu) stannar också vid Påbo. Samma linje tillbaka. Ta reda på avgångstiderna i förväg! Det finns goda bussförbindelser till Ulricehamn både från Jönköping och Borås.

Karta:

Broschyrer med karta finns i en låda på skolans vägg vid Grönahögs hembygdsstugor, på anslagstavla vid Grönahögs kyrka, postlåda i Odla, vid busshållplatsen i Påbo och på Ulricehamns Turistbyrå.

Digital Googlekarta

Karta för utskrift/nedladdning

Kontaktinformation

Grönahögs hembygdsförening

Erik Andersson


Telefon: +46 70 222 84 71


E-post: skogenerik@live.se