({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Branäsgruppen

Testa på skidåkning i trivsamma Ulricehamn

Aldrig åkt skidor förut? Ulricehamn Ski Bike Hike är perfekt för dig som är nybörjare och vill testa på utförsåkning/alpint. Här finns svaren på de vanligaste frågorna om hur skidåkning fungerar.

 

Måste jag åka till norra Sverige för att åka skidor?

Verkligen inte. Ulricehamn Ski Bike Hike ligger vid Vistabergen, endast 3 kilometer nordväst om Ulricehamn i Västsverige. Från Göteborg är du här på en dryg timme, och från Jönköping är avståndet 40 minuter. Här finns idag 7 liftar och 8 nedfarter med varierad åkning och så fort temperaturen kryper ner mot nollan börjar arbetet med att producera konstsnö till backarna. Ulricehamn är även känt för sina snöfyllda vintrar med gott om natursnö för att vara så pass långt söderut i landet. 

Kan vem som helst åka skidor?

Jadå, så länge du känner dig pigg och kry i kroppen. Det fina med skidåkning är att man själv väljer vilken nivå man vill lägga det på, till exempel genom att välja vilka backar man åker i. I Ulricehamn finns 8 nedfarter med varierande svårighet:

 1. Lilla Gläntan (mycket lätt)
 2. Stora Gläntan (mycket lätt)
 3. Soldalsbacken (mycket lätt)
 4. Kullabacken (mycket lätt)
 5. Vistbacken (lätt, för de flesta åkare)
 6. Ulricabacken (lätt, för de flesta åkare)
 7. Parken (medelsvår)
 8. Bogebacken (medelsvår)  

Fotograf: Branäsgruppen

Hur vet jag vilken utrustning som passar mig?

Om du aldrig testat på skidåkning förut rekommenderar vi att du hyr utrustning direkt på plats. Själva bokningen sker digitalt, så du kan boka i lugn och ro hemma, alternativt använda de terminaler som finns att låna på plats.

Det går att hyra enskilda grejer eller ett komplett paket. När du bokar skidor får du uppge din längd, vikt och skostorlek. Det gör att du kommer få grejer som passar just dig. När du har genomfört bokningen får du först ett sms som bekräftar bokningen och sedan ytterligare ett sms som berättar att din bokning är klar att hämtas ut.

Det går till och med att hyra skidkläder ifall du inte har det hemma eller om det skulle bli kallare än förväntat. Hur smidigt som helst! 

Är det svårt att åka lift?

Det är ingen hemlighet att vi alla är nybörjare i början. Så ja, det kan vara lite knepigt att åka lift första gången. Men du kommer lära dig snabbt om du försöker. På Ulricehamn Ski Center finns både knapplift och bygellift (även kallad ankarlift). Det kan vara smart att börja med knappliften, den ligger dessutom i anslutningen till barnområdet med lite flackare backar. I barnområdet finns även åkband och en liftkarusell för de som behöver lite extra träning. 

Måste man ha några speciella kläder?

Det är aldrig kul att frysa så det är smart att klä sig enligt lager på lager-principen. Närmast kroppen är det bra med något tunt, till exempel ett underställ. Men en t-shirt och långkalsonger eller tights fungerar också bra. Därefter kan det behövas ett mer värmande plagg, såsom en tjock tröja, gärna av fleece eller ull. Ytterst behövs något mot vind och eventuell väta. En jacka och termobyxor är bra.

Utöver det måste du givetvis ha handskar och en mössa. Och kanske viktigast av allt, hjälmen.

Tips! Ett par extra vantar är aldrig fel, framför allt om du har barn med dig. Om det skulle bli kallare än förväntat kan du hyra extra kläder på plats. 

Fotograf: Branäsgruppen

Finns det skidskola för alla åldrar?

Ja, i Ulricehamn finns det möjlighet att lära sig skidåkning på flera olika nivåer, oavsett ålder:

 • Ulricehamn Ski Bike Hike center erbjuder privatlektioner med duktiga instruktörer för alla nivåer. I dessa bestämmer du själv sällskapet i gruppen, så varför inte boka in hela famljen eller kompisgänget. Alla är välkomna att boka en privatlektion, oavsett tidigare erfarenhet. Målet är alltid att din skidåkning ska bli ännu roligare. 

Kan man köpa mat om man blir hungrig?

Absolut. I restaurangen finns allt ifrån en lättare fika till stabil lunch. Givetvis kan du även få vegetariska alternativ. Du kan enkelt beställa online och hämta ut din mat när den är klar. 

Några tips på vägen

Hoppas att du känner dig laddad för en tur till backarna i Ulricehamn. Här kommer några sista tips att tänka på för dig som ännu inte är så van vid skidåkning:

 • Starta dagen tidigt. På morgonen är backarna nypistade och lättåkta. Då är det dessutom ofta lite lugnare och mindre folk ute.

 • Be om hjälp. Känner du dig osäker på att exempelvis åka lift? Be i så fall liftvärden om hjälp, det är inget konstigt med det.

 • Se upp. Ta för vana att alltid slänga ett öga uppåt i backen innan du passerar på tvären. Skidåkning kan gå fort och det är lätt att krocka om man inte är uppmärksam på andra åkare.
 •  
 • Använd skidglasögon. Så fort du får upp farten lite så kommer du märka att vinden lätt gör dig tårögd. Glasögonen skyddar även mot snöfall och sol i ögonen.

 • Lär genom lek. Gör dagen till ett lekfullt äventyr genom att ta en tur bland träden i kanten av skidbacken eller leka följa John där ni turas om att leda.

 • Njut av dagen. Kom ihåg att då och då stanna upp vid sidan av backen och njut av naturen och den härliga stämningen i backen. 

 

Allt om skidåkning i Ulricehamn

 

Andra har också läst: