({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Fotograf: Jonas Ingman

  • Fotograf: Jonas Ingman

Hösttips i Alingsås

Burra ner dig i årets mysigaste högtid, nämligen hösten. Vi har gjort det enkelt och frågat våra följare efter tips på höstaktiviteter att utföra tillsammans eller på egen hand.

 

Topp 5 hösttips i Alingsås!

  • Upplev ljusevenemanget Lights in Alingsås 

Under sex veckor i höst, 1 oktober - 7 november, gör svenska och internationella ljusdesigners en "take-over" av stadskärnans gator och torg som omvandlas till ett fantastiskt ljusarrangemang. Lights in Alingsås lockar vanligtvis över 80 000 besökare och är ett av Nordens största ljusevent. En ljuspunkt i höstmörket minst sagt som upplevs bäst tillsammans med en kunnig guide. Stämningen är minst sagt mysig och i år följs evenemanget av temat Tillsammans. Flera butiker och kaféer håller kvällsöppet! 

 

Läs mer och boka

 

  • Fika på Ekstedts bageri & café 

Ekstedts är ett av stadens äldsta kaféer med anor från 1886. Här bakas allt från grunden med det traditionella hantverket i fokus, bra råvaror och tid, vilket ses som de viktigaste ingredienserna. Beläget på Drottninggatan med en mysig bakgård bjuds du in till bakelser, kondiskakor, bröd och numera ett litet kafferosteri vars doft av kaffeböner sprider sig längs gatan. Dessutom är de utsedda som ett av Sveriges bästa kaféer enligt White Guide. 

Ekstedts är också en del av Fikavandring - vandra och fika genom Kaféstaden lördagar kl 10:30!

Läs mer om fikavandring

  • Promenera genom färgstarka parker 

Låt dig inspireras av Alingsås unika trädgårdar och grönskande oaser i vackra parkmiljöer. Vandra gör du bäst med hjälp av broschyren Parkvandring i Alingsås, som guidar dig genom stadskärnans 13 olika parker och trädgårdar. Läs den digitalt eller hämta broschyren inne på Turistinformationen, Kungsgatan 14.

I år, 2021, har vi också anslutit två av kommunens ståtligaste slottsparker till konceptet Trädgårdsresan, en guide i Västsverige för dig som trädgårdsentusiast. Med ljuvlig grönska och nyskapande växtlighet i fokus, väkomnas du att besöka Nolhaga slottspark och Gräfsnäs slottspark.    

Läs mer om Trädgårdsresan

 

  • Biobesök på Saga bio

Mörka höstkvällar är väl ändå perfekta för filmmys och popcorn? Sagabiografen i Alingsås invigdes 1938 och ligger placerad på Nygatan i centrum. Här finns tre nyrenoverade salonger och en kiosk i entrén för att inhandla gottigheter. Få tips om premiärer och följ veckans program på Saga bios Facebooksida. Medan du väntar på att din biofilm ska starta rekommenderas ett besök till inrednings- och presentbutiken Balders Hage som håller öppet till kl 18 på vardagar.

 

  • Ta med umgänget till en grillplats 

På hösten är det härligt att vara utomhus. Promenera med sällskapet i skogen och stanna till vid en grillplats för att tillaga mat. I Alingsås kommun finns flera fina grillplatser, vissa med kåta och förebredd ved, andra med sjöutsikt eller närhet till lekplats. Tips om mysiga grillplatser: 

Gräfsnäs slottsruin - ett mysigt buskage precis intill strandlinjen. Här finns två sittbänkar och ståtlig utsikt över sjön Anten som träder fram mellan trädkronorna. En perfekt plats för blåsigare dagar. 

Nolhaga - en rolig plats med aktivitet för hela familjen. I Nolhagaområdet hittar du flera grillplatser, men vår favorit är grillplatsen intill lekplatsen och djurhagarna. Här kan du nämligen grilla med grillkol, sitta under tak om så önskas, leka i lekparken och det bästa av allt - vara nära djuren i lantgården. 

Hjortmarka - här hittar du 9 olika grillplatser, med närhet till skog och mark för den som tycker om att vandra. Hjortmarka är ett naturreservat som erbjuder en bred variation av vandringsleder, såsom exempelvis Vildmarksleden och Dammsjöåsleden 

Digital karta över grillplatser

Upptäck också