({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Fotograf: Tobias Andersson

Blängisarna

Billingetrollets busiga hjälpredor

Har du sett en grön liten filur ute i Billingens skogar? Då har du troligtvis sett en Blängis. Blängisarna är Billingetrollets kompisar. De är snälla och hjälpsamma men kan också vara väldigt busiga. 

Kanske har du varit med om att den varma chokladen i din termos tagit slut lite väl fort? Ja, då är det  stor chans att en sötsugen blängis varit framme. De är nämligen väldigt snabba och kan nästan röra sig snabbare än alla djur i skogen. Fast vet du? Ibland är de jättelata och då är det inte ovanligt att de liftar med en älg. Tokigt va?

Fotograf: Micaela Persson


Blängisar är inte bara Billingetrollets kompisar, de är också hans små hjälpredor. Det betyder att de mellan alla busigheter också brukar hjälpa trollet. Till exempel att plocka skräp så att trollstigarna håller sig fina eller att samla mat för vintern till alla skogens djur. 

Visste du att blängisar tar sig fram genom att rulla? Jo, det är sant. De är också väldigt studsiga små varelser. Nästan som små studsbollar. En blängis kan hoppa jättehögt, så glöm inte att titta upp i trädtopparna när du håller utkik efter dem. De är otroligt bra på att smälta in i naturen, precis som Billingetrollet. Mammor och pappor ser dem inte lika lätt som barn gör av någon konstig magisk anledning. Så tittar du riktigt noga så kan du ha tur och få syn på en. De älskar att leka kurragömma, gör du? 

Fotograf: Micaela Persson

Hur tror du att en blängis låter? Det är ingen som vet säkert. Vissa säger att de låter som prasslande löv när de pratar. Det sägs också att de är superduperbra på att härma Billingens alla djur. Så nästa gång du hör en liten fågel som kvittrar, kom då ihåg att det kanske är en Blängis som vill säga hej!