({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Ett stort troll med långt grönt hår står vid en låda och plockar ved.

Fotograf: Minna Rångeby

Vem är Billingetrollet?

Det här är Billingetrollet. Han är jättegammal, minst 100 år. Han bor i sin fina grotta med utsikt över en liten sjö. Om dagarna brukar han gå långa promenader i Billingens djupa skogar.

 

Billingetrollet är en skygg varelse som lever i skogarna på Billingen. Oftast håller han sig undan, men det är bara för att han är lite blyg, har du känt dig blyg någon gång? Genom att svepa sitt långa grönskiftande hår runt sig kan Billingetrollet smälta in med naturen och gömma sig snabbare än en blinkning. Och det är riktigt fort. Hans långa hår är nästan som en hemlig mantel som gör honom osynlig när han vill gömma sig. Trots sin blyghet är trollet barnens vän, han tar hand om skogen, djuren och miljön på vårt berg.

Fotograf: Per Fredén


Du kanske inte har tänkt på det, men Billingetrollet har en stor och helt fantastisk näsa. Den har nämligen ett superluktsinne. Det betyder att han kan känna doften av berglager, grundvatten, bär, svampar och rötter. Med hjälp av sin näsa ser Billingetrollet till att naturen på berget mår bra. 

Billingetrollets öron är stora och om du tittar riktigt noga kan du se att de också är lite håriga. Med dem kan han höra minsta lilla myra som snarkar och när trädens rötter växer så det knakar. Det sägs också att han kan höra barns önskningar om de viskas till ett träd på Billingen. Har du viskat någon önskning till Billingetrollet?


Visste du att trollet har en magisk amulett? Det är så det kallas, det där skinande halsbandet som hänger runt hans hals. När trollet gnider sin magiska amulett och blundar kan han se genom ögonen på vilket djur som helst som lever på Billingen. Coolt va? Vilket djurs ögon hade du velat se genom om du kunde?

Förutom sin magiska amulett har Billingetrollet även en vandringsstav. Längst ut på staven sitter en kristall som är gjord av Billingekristall. En mycket ovanlig kristall som sägs kunna rena vatten och läka sår i naturen. Dessutom kan den med sitt vackra sken leda vandrare på rätt stig igen om de gått vilse.

När du är ute och leker i skogen kanske du får syn på långa smala spår på marken. Bli inte rädd! Det är bara släpspår efter Billingetrollets svans. Med hjälp av den kan han förutspå hur vädret kommer att bli. Den är också ganska bra att sopa rent grottan med, hihi.