({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Kajakpaddling i Kosterhavet

Fotograf: Roger BorgelidWestsweden.com

Paddling på gränsen – naturnära semesterupplevelser

Vill du ha en annorlunda upplevelse tätt inpå naturen? Gränsområdet mellan norska Østfold, Dalsland och Bohuslän är perfekt för paddling med kajak och kanot. Lugn skärgård, vackra insjöar eller spännande kanaler – gränsområdet har allt! Följ med på paddlingsäventyr med denna broschyr som guide.

I kanot och kajak är du nästan ett med vattenytan. Du glider ljudlöst genom landskapet och kommer tätt inpå både elementen och djurlivet. Det är upplagt för riktigt stora nära-naturen-upplevelser! Dessutom är det en tillfredsställande fysisk upplevelse att ta sig fram på vattnet med egen muskelkraft. Något som alla borde unna sig!

Oavsett om du känner till gränsområdet sedan tidigare eller är en besökare långväga ifrån så är en paddlingstur ett unikt sätt att uppleva landskapet på. I gränsområdena är naturen varierad och aktörerna här erbjuder paddlingsupplevelser för alla åldrar och erfarenhetsnivåer. Det spelar ingen roll vilken nivå du är på, de duktiga kanot- och kajakverksamheterna i området ger dig trygga och spännande paddlingsupplevelser på insjöar, kanaler eller skärgård. Det helt unika med området är att du på många ställen faktiskt paddlar ostörd över landsgränsen – oavsett om du befinner dig i gränslandet mellan Kosterhavets nationalpark och Ytre Hvaler nationalpark, i Iddefjorden eller på insjöar som Stora Le eller Kornsjöarna.

- Gör dig beredd på en gränsöverskridande semesterupplevelse med öppna sinnen och avkoppling...

Fotograf: HENRIK TRYGG

Magiska insjöar

På båda sidorna av gränsen ligger skogslandskap beströdda med magiska insjöar, och i många av dessa erbjuds det varierade paddlingsupplevelser. Paddling på insjö är en otroligt familjevänlig aktivitet och passar alla erfarenhetsnivåer. Många platser erbjuder guidade turer eller introduktionskurser och det är alltid en bra idé att fråga lokala uthyrare om de bästa paddlingsrutterna, då de känner till området väl.

Dalsland är det område i Sverige som har flest insjöar och genom insjösystemet DANO har man utvecklat en infrastruktur för paddlingsturism med dedikerade tältplatser. På så sätt hittar du de bästa övernattningsställena – utan att störa djurlivet alltför mycket.

Fotograf: Minto Tingvall

Historiska kanaler

Att paddla i kanaler är ett otroligt spännande sätt att kombinera natur och historia på. Kanalerna på båda sidorna av gränsen har drygt 150 års historia och med dessa som utgångspunkt kan du utforska både kultur, historia och djurliv längs brädden. Både Haldenkanalen och Dalslands kanal har ett bra urval av uthyrare av kanot och kajak. Längs kanalerna kan du se bäver, älg och örn, besöka kanalmuseum och äta lokalproducerade rätter, och när natten kommer kan du bo i allt från tält, skjul och campingstugor till eleganta herrgårdar och unika glashus. Att passera slussarna med egen kanot eller kajak är en upplevelse i sig själv. Om du gillar att fiska har du verkligen något att se fram emot! Det finns gott om fisk på många platser – men glöm inte fiskekort. I Bengtsfors i Dalsland kan du också kombinera paddlingen med dressin, paddla en väg och köra dressin tillbaka.

Fotograf: Lukasz Warzecha

Världens vackraste skärgård

Visste du att Bohuslän har utsetts till världens sjunde vackraste vildmarksområde av CNN? Med kajak eller kanot som utgångspunkt kan du uppleva all denna skönhet från insidan. Även på Østfold-sidan erbjuds det paddlingsupplevelser på sjön, oavsett om du vill ha skräddarsydda paddlingspaket eller sy själv. Guidade turer med havskajak är populära i båda länderna och det erbjuds många typer av gruppaktiviteter, bland annat i fantastiska Ytre Hvaler nationalpark och Kosterhavets nationalpark. Detta sammanhängande nationalparksområde är för övrigt Skandinaviens första transnationella marina nationalpark. Här är artrikedomen stor och det finns mycket att se och uppleva både ovan och under vatten.

Duktiga lokala guider ser till att du får ut maximalt av området, och i lä av holmar och skär är det tryggt och fint för paddlare på alla nivåer. Många ställen erbjuder dessutom dubbelkajak. Har du förresten hört att Kosteröarna och Hvaler är en av de områden i Sverige och Norge som har flest soltimmar? Det är med andra ord väl upplagt för många härliga timmar på sjön.
 

Paddlingsöversikt för gränsområdet

En översikt över guidningar, kanot- och kajakuthyrare i Bohuslän, Dalsland och Østfold finns att ladda ner. Läs mer eller kontakta våra turistkontor för att få veta mer om de olika resmålen i gränsområdet.
Ladda ner guiden >>

 

Tips!