({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Snickeri i Tibro

Fotograf: Tibro museum

Roadtrip – Made in Skaraborg

I Skaraborg har naturtillgångar, innovationskraft och entreprenörskap skapat många framgångsrika industriföretag genom historien. Under industrialiseringen på 1900-talet blomstrade tillverkningen av bland annat möbler, tändstickor och motorer och Skaraborgs städer växte i takt med industriframgångarna! Med vår roadtrip Made in Skaraborg, får du bekanta dig med olika industrier som varit viktiga för Skaraborgs utveckling och lära känna några av dem som arbetade där.

 

Mariestad – Lugnås – Skövde - Tidaholm - Tibro - Forsvik 

 

Industristaden Mariestad

Just nu byggs en stor batterifabrik strax utanför Mariestad som väntas innebära tusentals nya jobb och en stor omställning för Skaraborg.

Men det är inte första gången en industrisatsning växer fram i Mariestad. Vi börjar vår roadtrip på Vadsbo museum i Mariestad. Här finns bland annat tidiga exemplar av Electrolux kylskåp och pappersbruket Katrinefors äldsta pappersmaskin från 1872. Museet har också en betydande samling av Unicaboxen – en av Mariestads, genom tiderna, mest kända industriprodukt. Vadsbo museum är inhyst i flyglarna till residensen på vackra Marieholmsön mitt i hjärtat av staden. Här kan du starta dagen med en kopp kaffe i museets butik, eller ta en kort promenad till Mariestads hamn där det finns både caféer och restauranger. Som till exempel Bodarna i hamnen

800 år av gruvdrift

Knappt två mil från Mariestad ligger Lugnåsberget där det enligt muntlig tradition brutits kvarnstenar sedan 1100-talet. Idag är området kring Qvarnstensgruvan en vacker och lummig plats, men när industrin var som störst runt 1850- talet var området kargt och dammigt. Från parkeringen leder en stig dig fram till museet och Europas enda kvarnstensgruva som är öppen för publik. Duktiga guider tar med besökare ner i gruvan och ger liv åt arbetarnas slit med att hugga och transportera stenarna ut i världen. Genom lövverket kring gruvan anas de kilometerlånga skrotstenshögarna, arvet som gamla Lugnåsare lämnade efter sig i form av cirka 600 dagbrott och 55 gruvor, varav en är öppen för visning.

Efter visningen kan du besöka museet, fika och prova på de familjeaktiviteter som under sommaren arrangeras vid gruvan.

Från Lugnåsberget går turen vidare till Skaraborgs största stad, Skövde.

Arbetskraftinvandring till Skaraborg

I en gammal textilfabrik i stadsdelen Norrmalm ligger Stadsmuseet i Skövde i Skövde Kulturfabrik. Industrialiseringen har haft stor betydelse för Skövdes utveckling och på museet berättas om Markku Salo från Reso. Han är en av de tusentals unga finska män och kvinnor som flyttar till Sverige för att arbeta inom den växande industrin.

På stadsmuseet går det utmärkt att äta medhavd matsäck, annars är det bara en kort promenad ner till Skövde centrum när det börjar kurra i magen. I Skövde finns det gott om trevliga lunchrestauranger och grönområden att upptäcka innan resan fortsätter mot Tidaholm och Vulcanön.

 Världens största tändsticksfabrik 

Det luktar fortfarande metall och aska i den gamla smedjan i Tidaholms museum. Här tillverkades delarna till Vulcan, världens största tändsticksfabrik. På museet visas hur livet i staden formats av fabriken från starten 1868 fram till idag. Här finns bland annat en unik samling etiketter som kvinnor och barn med tålamod och skicklighet tillverkade i hemmet till askarna som sedan såldes i hela världen. I Tidaholm tillverkades även några av Sveriges första fordon och några av dem finns att se på museet, kolla särskilt in loggan på fordonen från Tidaholms bruk – känner du igen det?

Från Tidaholm går turen vidare till Tibro – Sveriges möbelmecka!

Hantverksskicklighet

Under loppet av knappt 100 år förvandlades bondesamhället Tibro till ett ledande möbelcentrum! Hur gick det till? På Tibro museum tas du med på en resa genom stadens utveckling, från små verkstäder på innegårdarna till storskalig industri. Här finns en autentisk verkstad från 1920- talet som vittnar om den hantverksskicklighet som gjorde Tibros möbeltillverkare så framgångsrika. Tibro museum har begränsade öppettider, men väl värt att boka in ett besök på förhand!

I Tibro kan det vara dags för en eftermiddagsfika för i Tibro är fikakulturen i allra högsta grad levande. Ta en fika i Tibro.

Sist på turen är ett stopp på Forsviks bruk – Ett av Sveriges bäst bevarade industrimiljöer.

Byggnaderna berättar

Historien om Forsviks bruk går genom sekler och i sexhundra år har det smitts järn, sågats brädor och malts mjöl i Forsvik. Här grundades Skaraborgs första verkstadsindustri med gjuteri och mekanisk verkstad. Efter en blomstrande storhetstid under industrialismen lades del för del av den mångfasetterade verksamheten ner under 60- och 70- talet. Restaureringsarbetet av det förfallna bruket inleds i början på 1980-talet och det nedläggningshotade bruket, med rivningsbeslut på flera byggnader, förvandlas till ett levande industrimuseum med unika miljöer i de bevarande byggnaderna.

Karta till Roadtrip - Made in Skaraborg hittar du här