({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Hyssna – bullebyn vid ån

Mitt i Surtans dalgång, omgivet av stora skogar och milsvida ängar, ligger Hyssna – en liten men idyllisk plats på jorden. Här, intill Surtans brusande vatten, ligger både gårdar, små samhällen och inte mindre än två gamla rödmålade träkvarnar. På flera ställen leder vackra stenvalvsbroar över det forsande åvattnet. Gårdarna och de betande djuren skapar en Bullerbykänsla.

Dåtida kyrkbyn

Att det här har varit en boplats för människor länge råder det inget tvivel om. Den gamla kyrkan, som byggdes på 1100-talet, är minst sagt ett bevis på det. Den är faktiskt en av de äldsta bevarade kyrkorna i Västsverige och med sin omgivning har den förklarats som riksintressant. Förutom gamla gravstenar är kyrkan omgiven av fina äldre hus. Den gamla skolan från 1800-talet, ett litet rödmålat torp som i dag är hembygdsgård och en gammal lärarbostad står kvar och ger känslan av en dåtida kyrkby.

Melltorps radby

Väl värt att nämna är också Melltorps radby, som även den anses vara av riksintresse, där stora vackra gårdar ligger i en rad längs en gammal bygata. Bakom radbyn rinner Surtan och ett litet stenkast bort ligger en av de två kvarnarna – Kvarnen i Hyssna. Platsen får numera upplevas från håll på utsidan, men det är sannerligen en tillfredsställelse ändå.  Här dundrar vattnet ner för laxtrappan och de gamla rödmålade kvarnbyggnaderna ger platsen en gåshudeffekt. Här kan du promenera längs ån, uppleva skogens magi och komma nära betande djur.

Lockö kvarn

Den andra kvarnen – Lockö kvarn – står stolt intill ån Surtan och byggdes 1863, men delar av den är från 1700-talet. Malstenarna tog sig en rejäl törnrosasömn från 1969 fram tills nyligen när de väcktes till liv och återigen snurrade i gång för att mala mjöl. Här finns också ett gammalt magasin och en smedja som ger platsen är spännande historia och karaktär. Under sommarhalvåret är du välkommen in för en guidad tur i kvarnen, men det är alltid fritt fram att slå sig ner vid någon av bänkarna med sin fikakorg oavsett årstid.

Naturen i Hyssna

Den fängslande naturen är återkommande över hela Hyssna och den upplevs bäst genom att vandra den fyra mil långa Hyssnaleden. Vandringsleden tar dig genom pampiga bokskogar, upp på höga höjder, till mäktiga utsiktsplatser, fascinerande jättegrytor och till och med till en liten grotta. Grottan kallas Torkels gömma och det sägs att det var här som Torkel gömde sig för danskarna mitt under brinnande krig. Grottan är liten och trång, och ligger i cool natur med stup och stenbumlingar i en djup granskog. Vägen hit börjar vid Lilla Hålsjön, så utflykten kan med enkelt innehåll ett svalkande dopp och häng på en liten sandstrand också.

Fina utsikter

En kort bilresa bort ligger utsiktsplatsen Liagärde. Följ stigen upp på berget och du får en magnifik utsikt över Stora Hålsjön. Här finns också en stenåldersstig som för tankarna till Ronja Rövardotter och John Bauers fantastiska trollskogsmålningar.

Med tanke på det geografiska läget har Hyssna en fin framtidsutsikt också. Göteborg, Borås och Kungsbacka ligger inom räckhåll och lockar både inflyttare och besökare till byn.

Läs mer:

Vandring Hyssnaleden

Hyssnaleden

Den gemytliga Hyssnaleden tar dig genom Marks kommun, i södra Västsverige. Längs den 40 kilometer långa vandringsleden kan du bland annat spana in jättegrytorna i Ansered och njuta av stilfu...

En närbild på en glasveranda med blåa dubbeldörrar som sitter på ett äldre rött hus.

Backa lantgård

Bo på lantgård i naturskön omgivning. Hyr hela huset med självhushåll. Här finns även syatalje och butik. Huset har bastu, öppen spis, lekstuga, cyklar och kanoter. Närhet till bad med sands...

Skafferiet i Hyssna. Gårdsbutik.

Skafferiet i Hyssna

Skafferiet i Hyssna har ett brett eget utbud av marmelad, sylt, gelé, saft, måltidsdrycker, sirap, vinäger, kryddor m m. Alla produkterna från vårt egna sortiment tillverkas i vårt eget tillagningskök...

Hyssna gamla kyrkan

Hyssna gamla kyrka är en av Göteborgs stifts äldsta kyrkor och de äldsta delarna som sträcker sig från vapenhuset till koret är från 1100-talet.

En bild på en man som cyklar på en stig i skogen.

Hyssnaturen

Hyssnaturen är en 38 km lång cykelled som tar dig runt på vägarna omkring Kinna, Rydal och Hyssna. Landskapet är vackert omväxlande med både öppna slätter och djupa skogar.

En bild på ett rödmålat hus som står i ett grönt landskap bredvid en spegelblank å.

Hyssna Hembygdsgård

Hembygdsmuseet ligger alldeles vid Hyssna gamla kyrka. Byggnaden flyttades från Getakull och uppfördes 1948 på en idyllisk ö i Surtan vid gamla kyrkan.

Lockö kvarn

Lockö kvarn

Hos oss hittar du unikt hantverk av bra kvalitet, tillverkat av Sjuhärads bästa slöjdare och konsthantverkare.

En bild på en sjö omgiven av skog. I vattnet ligger en träbrygga och några människor står på den. Intill sjön är en smal sandstrand som övergår i grönt gräs.

Lilla Hålsjön

Vid Lilla Hålsjöns västra ände, strax utanför Hyssna, hittar du denna mysiga lilla badplats. Här finns  bryggor och du kan slå dig ner antingen i gräset eller på sandstranden.

Stoms ås

Vandra genom en av Marks största bokskogar.

En bild på en vacker utsikt över skog och sjö i höstfärger.

Liagärde

Liagärde naturreservat är ett skogsreservat som breder ut sig kring en imponerande bergsknalle, från vilken man har en hänförande utsikt över Stora Hålsjön.

En bild på utsidan av en rödmålad butik med mängder av blommor och växter som står uppradade till försäljning.

Blommigt och prickigt

Blommigt & Prickigt är en butik på 500 kvadratmeter som på sina tre våningar erbjuder unik, fransk och lantlig inredning.

En närbild på utsidan av en butik som säljer mängder av olika blommor och växter.

Svenshults blommor & sånt

Här kan du njuta av såväl blommor och fika som av de vackra omgivningarna.