({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Öxnevalla – ett vykortsmotiv

Omgiven av flera nyanser av grön natur och blänkande sjöar ligger Öxnevalla på Viskans nordöstra sida. Stillheten här bidrar till sinnesro och en livskvalité utöver det vanliga. Här går det inte att missa naturens skiftningar över skogsklädda höjder och öppna landskap. Det är som ett levande vykort med rosaröda solnedgångar, sprakande trädkronor och djurspår i vita snötäcken. Här har du tid att stanna upp och uppmärksamma årstiden, nuet och livet.

Påkostad kulle

Under många år letade den rika köpmannen Georg Seaton efter en vacker plats för att bygga sig ett jaktslott på. Flera platser hade diskuterades men till slut så landade det i att jaktslottet skulle byggas på Hyltenäs kulle i Öxnevalla. Kullen reser sig majestätiskt ur det vackra landskapet mellan Öresjöarna och Tolken.

Från toppen av den 100 meter höga kullen är utsikten över täta skogar och glittrande vattendrag fantastisk. Skogen runt omkring är ett kapitel för sig där gamla ekar, hassel, björk och lönn dominerar. Jaktslottet var påkostat med ädla träslag, oljemålningar och pampiga möbler.

Numera en ruin med magnifik utsikt

Utanför jaktslottet anlades en stor trädgård med träd, buskar och blommor. Tyvärr slukades det mesta i en brand som utbröt ett par år efter att slottet stod klart.

I dag finns bara grunden kvar av det som en gång varit ett mäktigt jaktslott. Den magnifika utsikten står dock orörd och lämnar nog ingen oberörd. Platsen är alltså väl värt ett besök trots att slottet är ur bild.

Viskastigen

På Viskastigens håliga skogsväg har många vandrat, utforskat och färdats på innan dig. Det här var vägen man tog om man skulle ta sig från Halland upp till huvudstaden på medeltiden. Förutom mjuk mossa i solsken och doften av skog så finns det många intressanta platser och minnesmärken att upptäcka längs vägen.

Den här 18 kilometer långa vandringsleden börjar vid sjön Tolkens sydspets och går utmed Öresjöarnas västra sida.

Vad som göms i sjö, kommer upp i tö

När kärnisen låg som ett lock över Lillasjö i Öxnevalla hade man kunnat se den – stockbåten –, där den låg orörd och bortglömd på sjöbotten. Stockbåtar, alltså urholkade trädstammar, var en vanligt förekommande båt från stenåldern fram till 1800-talet.

Det har gått mer än 60 år sedan flera man drog upp den från sin långvariga vila ur sjön. Då visste man kanske inte riktigt vad det var man hade fiskat upp, och båten förvarades i fähuset vid ryggåsstugan Kärleken. Där fick den återigen ligga och vara undangömd ett tag. 

Båten i dag

När Kärleken övertogs av Hembygdsföreningen fick båtfyndet ny uppmärksamhet. Arkeologen Evan Skole, som är sommarboende i Istorp, blev genast mycket intresserad av dess historia och var till stor hjälp i efterforskningarna. Tillsammans med marinarkeologer och en kol-14-analys kunde man till slut konstatera att den är från mitten av 1400-talet. Den är alltså äldre än Vasaskeppet och finnas att se på Horreds hembygdsmuseum.

Läs mer:

En bild på gröna löv i förgrunden, följt av ett sällskap som fikar vid ett bord. I bakgrunden är en otrolig utsikt mot en sjö.

Seatons vackra Hyltenäs kulle

Mellan Öresjöarna och Tolken reser sig Hyltenäs kulle majestätiskt ur det vackra landskapet. Från toppen av kullen är utsikten över Marks täta skogar och glittrande vattendrag fantastisk.

En bild tagen ovanifrån på en hotellverksamhet som ligger inbäddat i grönska framför en sjö.

Sju Sjöar

Välkommen att njuta i en naturskön miljö utan störande trafikbuller. Slappna av, må bra och ät gott med naturen som närmaste granne. Under dagen kan du vandra omkring i skogen, bada i den ve...

En bild på ett bord med en skärbräda där det ligger en rejäl korv som någon skurit upp några skivor av. På skärbrädan står också en liten porslinsskål med oliver. Jämte skärbrädan ligger röda äpplen och ett granatäpple.

Tordsgården dovvilt & gårdsbutik

En gårdsbutik med styckdetaljer från dovvilt från vårt eget hägn men även övrigt klövvilt utifrån tillgång efter säsong.

Brosäter Bed & Breakfast

Brosäter Bed & Breakfast

Brosäter Bed & Breakfast är beläget i den natursköna Viskadalen med egen strandlinje till Viskan men ändå inte långt till stan. Vare sig om ni reser i tjänsten eller som turist passar bo...