({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Blåbär i förgrunden. Familj vandrar genom skogen i bakgrunden.

Fotograf: Tobias Andersson

Tips inför vandringen

Skaraborg har många härliga vandringsleder att välja mellan. Men det finns några saker som kan vara bra att tänka på oavsett vilken led du väljer att vandra.

1. Rätt kläder är A och O. Bomull andas dåligt så välj hellre ullkläder som både andas och värmer.

2. Gå inte i helt nya skor. Skavsår kan förstöra vilken vandringsupplevelse som helst. Se till att ha gått in skorna innan du ger dig iväg på din vandring.

3. Välj en ryggsäck med midjebälte – det spar på ryggen och hjälper dig bära din packning bekvämt vare sig det är picknickväskan eller en flerdagspackning. 

4. Var rädd om dig. Ta med ett första-hjälpen-kit, lite extra mat och förstärkningsplagg. Om du ska ut och vandra själv bör du även berätta för någon anhörig var du tänkt åka ifall något oförutsett skulle hända under din vandring. 

5. Ha med dig extra strumpor och byt ofta. Blöta fötter ökar risken för skavsår!

Allemansrätten

I Sverige har vi allemansrätten som gör att vi alla har tillgång till naturen. Så fort du exempelvis är ute och går en promenad, tältar eller plockar bär i skogen använder du dig av allemansrätten. Det är en gammal sedvana som bör användas med omtanke. När vi är ute i naturen har vi inte bara rättigheter utan också vissa skyldigheter. Det innebär att man ska ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare och andra besökare. Lär dig mer om allemansrätten här