({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Klädesholmen Seafood

Sillar vi gillar

Sillen har allt. Den är nyttig, den är god och den kan varieras i det oändliga. Dessutom skänker den ett silverskimmer åt hela Bohusläns historia. Inte mycket har påverkat både den bohuslänska historien och landskapets utformning som just sillen.

Historia

Sillen är vår smakrika kulturbärare som haft stor betydelse för vårt underbara salta Bohuslän.  I generationer har sillen funnits med i högtider och förknippas ofta med fest, glädje och samvaro. Sillfisket är en stark tradition och under medeltiden var sillen en stor internationell handelsvara.  Genom att sillen saltades in tålde den förvaring och långa transporter genom Europa. Det finns även uppgifter om att det förekommit sillperioder ända sedan 1200-talet.

En sillperiod är en tidsperiod då stora sillstim går nära kusten och dessa inträffade ungefär en gång per sekel. Under dessa sillperioder förvandlades de små fiskesamhällena till arbetsplatser för tusentals lycksökare som strömmade till Bohuslän. Någon guldrusch i egentlig mening har vi inte upplevt i vårt land, men sillfisket under 1700-talets andra hälft kom att göra Bohuslän till ett centralt landskap för rikets försörjning.  I skrifter från den här tiden har man funnit att ca 50 000 säsongsarbetare kom till Bohuslän från när och fjärran. Centralort för sillhandel och export var då Marstrand. 

Trankokning

Sedan gammalt hade fiskarbefolkningen kokat tran till husbehovet på torsklever och sälkött. Tranet användes som belysningsolja, och som impregnering av skor och kläder för att göra dem vattentäta. Sillen strömmade under 1700-talets mitt in mot kusten i sådan mängd att det inte fanns en chans att ta till vara eller sälja allt i färsk eller insaltad form. Det låg alltså nära till hands att börja utvinna tran även ur sill. Tranet framställdes genom att färsk sill kokades sönder helt. Fettet som flöt upp skummades av och hälldes över i en så kallad klartunna. I botten på klartunnan samlades vatten och grums.

Den hälsosamma sillen

Olika befolkningsstudier visar att det finns ett samband mellan fiskätande, god hälsa och ett långt liv. På senare år har mycket intresse knutits till sillens hälsobringande egenskaper. Anledningen är inte minst det fokus som näringsfysiologer ägnat åt olika fetters sammansättning – där särskilt antioxidanten Omega 3 anses påverka oss människor positivt. Sillens halter av omega 3 är mycket höga och kan därför bidra till att minska riskerna för vanliga folksjukdomar enligt den omfattande forskning som bedrivs. Sill är rik på kalcium, E-vitamin, D-vitamin. Liksom all fisk innehåller den små mängder kolhydrater, men desto mer protein.

Årets Sill 

Årets Sill tas varje år fram i samarbete mellan Klädesholmen Seafood och restaurang Salt & Sill på Klädesholmen vars köksmästare skapar fyra moderna och innovativa sillinläggningar. Inläggningarna presenteras sedan för en jury som slutligen utser Årets Sill. Den nya smaken lanseras varje år i samband med Sillens Dag på Klädesholmen. Några av smakerna som blivit Årets sill har varit: Basilika & Citron, Björnbär & Grönpeppar, Bacon & Pepparrot och succén Senap & Maltwhisky. Sillen avnjuts bäst i all enkelhet med en bit kokt potatis.

 

Sillens Dag

Sillens Dag firas varje år den 6 juni, och vad kan väl vara bättre än att fira en av våra äldsta mattraditioner, att äta sill, på Sveriges nationaldag? Under denna dag sätts allt som har med sillen att göra i fokus. Det blir en folkfest med bland annat sillunch på hamnpiren, lokal marknad, besök i sillfabriken, silltunnerace, musik och kulturvandring. En av huvudpunkterna under Sillens Dag är presentationen och premiären av Årets Sill.
Läs mer på www.sillensdag.se

Sillens Helg

Sillens Helg anordnas varje vår på Marstrand. Under helgen är det full fart med aktiviteter, så som matjessilltest, historiska rundvandringar och utställningar samt barnaktiviteter. Krogarna på ön gör var sin sillinläggning och det är upp till besökarna att smaka sig runt och utse vinnaren av Sillracet. Allt du behöver är ett Sillpass, med det får du provsmaka sill, inträden till utställningar och rundvandringar samt rabatter på utvalda matställen och butiker på Marstrand.
Läs mer på www.sillenshelg.se