({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Gångväg på Dyrön

Fotograf: Katja Ragnstam

Dagstur till Dyrön och fin vandring

Att Dyrön är en liten ö är också dess storhet, här finns allt inom gångavstånd. Här kan du vandra, bada, ta en bit mat, fika eller spana efter mufflonfår.

Tänk på att aktivitetsutbud och öppettider för restauranger, butiker och boenden varierar över året. Aktuell information hittar du på företagens egna hemsidor.

Ta båten till Dyrön året runt

Från centrala Göteborg är det enkelt att göra en dagsutflykt till den livfulla ön Dyrön. Hoppar du på morgontåget från stan mot Uddevalla och gör ett enkelt byte till Marstrandsexpressbuss vid Ytterby station så är resan inte lång till hållplats Rökan. Där tar båten dig vidare mot Dyröns södra hamn - en resa på totalt en timme och fyrtio minuter.

Fotograf: Södra Bohuslän


Vandringsled och bastu med utsikt över Marstrandsfjorden

Att strosa runt på Dyrön är avkopplande. Vill du njuta av den hänförande utsikten är det bara att leta upp den 5 kilometer långa vandringsled som löper över ön – en bitvis brant promenad som kräver både friska fötter och bra skor. Utsikten över Marstrandsfjorden är betagande, och längs leden finns såväl informationstavlor som berättar allt du behöver veta, samt utsiktsplatser, bord för ett fikastopp eller bänkar för återhämtning. Har du tur kan du få se några av de femtio – sextio vilda mufflonfår som finns på ön. Mufflonfåret sägs vara tamfårets förfader. På Dyrön lever de fritt bland skog och berg.

Kombinera vandringen med ett bastubad. Bara tio meter från havet vid Dyröns södra udde ligger bastun som för ett antal år sedan utsågs till Sveriges bästa eluppvärmda bastu. Mycket tack vare sitt lugna läge och utsikt över hav och klippor. Bastun drivs av samhällsföreningen och är öppen att boka för alla året runt på webben.

I anslutning till leden ett par hundra meter från Nordhamnen ligger Dyröns guld- och silversmed Tintin Halldings ateljé. Tintin är för det mesta på plats, i full färd med att skapa vackra smycken och inredningsaccessoarer. Titta gärna in och botanisera bland det härliga utbudet.

Fotograf: Södra Bohuslän


Njut av en fika eller en bit mat

I öns lilla välsorterade matbutik ICA Dyröboden, finns ett café med lunchservering som är öppet året runt. Bestäm själv om du vill kika in på en bit mat eller om du hellre vill beställa något gott från butiken och få det levererat till bastun. Vill du hellre äta på restaurang så hittar du delårsöppna Trålverket vid öns norra hamn.

På eftermiddagen går båten åter till hållplats Rökan där anslutande buss tar dig vidare söderut mot Göteborg eller väster ut mot Marstrand. Vill du ta dig tillbaka via Tjörn går båten från Dyröns norra hamn till Rönnäng där du kan hoppa på bussen till Göteborg.

 

Hitta din båttur

Det är enkelt att ta sig ut bland Bohusläns tusentals öar med hjälp av lokala rederier och fasta båtlinjer. Här finns tips på hur du kan hitta din egen favoritplats på västkusten – från Kosterhavet i norr till Göteborgs skärgård i söder.

Andra har också läst: