({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Bohus Fästning, Kungälv

Fotograf: Amplifyphoto/ Markus Holm

Kungälv - DÄR HISTORIA OCH FRAMTID MÖTS!

Bevarade barockkyrkor, hembygdsgårdar och soldattorp möter shopping och nybyggnation. I Kungälv samsas milstolpar och framåtanda.

Precis som parollen antyder är Kungälvs stad en blandning av gedigen historia och modern småstad. Belägen vid Göteborgs norra gräns är Kungälv porten till Bohuslän!

Som besökare finner du spår från så långt tillbaka som bronsåldern. Den händelserika bygden har också lämnat spår i jorden som nyligen upptäckts genom en mängd arkeologiska utgrävningar. Vid gravfältet Stora smällen i Ytterby har man bland annat funnit en kungsgård från vikingatiden. 

Det mäktigaste man ser idag är Bohus fästning som norrmännen började anlägga på 1300-talet. Denna en gång så strategisk placerade kungaborg, ses redan på långt håll trona på sin holme där Nordre och Göta Älv delar sig.

Det räcker med en promenad på kullerstenarna mellan de gamla trähusen på Västra gatan för att känna historiens vingslag. Vilandes på grundstenar som plockades från fästningen redan på 1600-talet förmedlar husen trästadens sköna känsla av harmoni. Vid gatans ena ände närmast fästningen finner man Gamla torget med en av Sveriges bäst bevarade barockkyrkor från samma århundrade. Runt om i trakterna finns många fler fornlämningar, hembygdsgårdar, soldattorp och kyrkor för den intresserade.

Fotograf: sbt

Vid Västra gatans andra ände tar det moderna Kungälvs centrum vid med shopping och Stadshus. Här finns små butiker såväl som butikskedjor, mysiga caféer och flera restauranger. Härifrån är det också promenadavstånd till Göteborgs kexfabrik som ligger intill älven. Ibland doftar hela Kungälv pepparkakor eller vanilj och av det blir suget att fynda i kexfabrikens populära Bräckbod inte mindre.

Kungälv är långt ifrån enbart historia. Det är en stad i snabb tillväxt. Här byggs för fullt och trycket på att flytta hit är mycket stort.

Boende i Kungälv & Marstrand >>

Mat & Dryck i Kungälv & Marstrand >>

Se & Göra i Kungälv & Marstrand >>

Kungälvs kommuns webbplats www.kungalv.se