({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Åsebyleden
Gunneby, Tjörn

1,9 km medelsvår

Vid Tjörns Ridklubb hittar du den här fina lilla vandringsled som bjuder på branta backar och härlig utsikt. Möjlighet att grilla och övernatta i vindskydd och självklart är närheten till havet ett extra plus.

 

Leden är en populär rundslinga bland barnfamiljer. Den är inte så lång och det är spännande för de små längs vägen med hav, skog, berg och en torpruin. Grillplatsen är rymlig och välordnad, vandringsleden är välutmärkt. 

Leden startar längs med havet, Gunneby kile. Du följer lätt stigen som slingar sig längs med den grunda viken för att sen ta av in mot skogen och mot den branta backen som leder dig upp mot högre höjder och planare mark. Om du tar en avstickare når du utsikten, den är tydligt skyltad och då befinner du dig 80 meter över havet.

Nästa avstickare tar dig till vindskyddet och grillplatsen som byggts av Friluftsfrämjandet.
Ta med egen ved om du vill elda på den anvisade platsen. Vidare går vandringsleden förbi torpruinen och sen tillbaka genom den vackra blandskogen mot ridhuset igen. 

Vill du undvika den branta backen så går det utmärkt att ta sig upp till vindskydd och utsikt om du går rundan "baklänges" och sedan vänder tillbaka samma väg, det blir en stigning uppåt men inte lika brant. 

Det går inte att bada i anslutning till vandringsleden men på andra sidan viken finns Gunneby badplats som är mycket familjevänlig. 

Inte långt från vandringsleden finns Lekanders Bär och Boende och Sibräcka prästgård som båda två har självplock av jordgubbar sommartid. Du kan även passa på att besöka Tjörns Golfklubb för en lunch eller lite shopping på Korggubben i Kållekärr.
 
 
 

Fakta om leden

Längd:

1,9 km
Avstickare till utsikten: 300 m enkel väg
Avstickare till vindskyddet: 200 m enkel väg

Tänk på:

  • Du passerar ridskolans område för att komma till leden, hästar är flyktdjur och därför lättskrämda, så  säg gärna ett vänligt "Hej" till både häst och ryttare du möter. 
  • Det är inte tillåtet att mata hästarna. 
  • Leden har en mycket brant backe. 
  • Ta med egen ved.
  • Det går inte att bada i anslutning till vandringsleden. 

Markering:

Leden är markerad och har tydliga hänvisningar till utsikt, vindskydd och torpruin. 
Vandringsleden sköts av kultur- och fritidsförvaltningen i Tjörns kommun.

Svårighetsgrad:

Medelsvår.
Leden är inte tillgänglighetsanpassad. 

Passar för:

Både stora och små vandrare. 

Start och mål:

Leden startar och slutar vid ridhuset. 

Hitta hit:

Från E6 ta avfart mot väg 160 Tjörn och Orust. Efter Tjörnbron ta vänster på väg 169 mot Rönnäng och Skärhamn. Efter ca 9km tar du av vänster in på en grusväg mot Tjörns Ridklubb, skyltat vid vägen. Parkering sker vid ridanläggningens parkering som är skyltad med P-skylt. 

 

Kollektivtrafik: Se Västtrafiks reseplanerare
Med Tjörn Express och tar man sig med buss från Stenungsunds station till hållplatsen som heter Åseby. Oftast ingår ett byte vid Myggenäs korsväg, använd reseplaneraren på västtrafik för korrekt resrutt på just din resdag. Restiden är cirka 20 minuter. 

 

Kontaktinformation

Turistinfo Södra Bohuslän Turism

Fregatten 2

444 30 Stenungsund


Telefon: +46 303 83327


E-post: info@sodrabohuslan.com

Hemsida: sodrabohuslan.com