({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Kajak i Skärhamn

Fotograf: Amplifyphoto/ Markus Holm

Färgstarkt paddeläventyr i september

Det gemytliga kustsamhället Skärhamn har bytt fiskeindustri mot världsomspännande konstupplevelser, med Nordiska Akvarellmuseet i spetsen. Kombinera museibesöket med en havskajaktur och upplev en oförglömlig septemberdag vid kusten.

En äkta skärgårdsdag måste såklart inledas med en äkta klassiker – den berömda sillplankan. På den lilla ön Klädesholmen, där det för ett halvt sekel sedan fanns 25 konservfabriker, återstår numera endast en verksam fabrik. Men arvet lever i högsta grad vidare och produktionen sprudlar. Idag levereras över hälften av all matjessill till den svenska konservindustrin från Klädesholmen, i folkmun känd som ”sillön”. Inled turen med en klassisk sillplanka på Salt & Sill, Sveriges första flytande hotell med en restaurang där du sitter nästan overkligt nära havet.


Ett av Sveriges bästa paddelvatten
Mätt och belåten tar du dig sedan över bron till Bleket på Tjörn där ett havsnära äventyr väntar. Här håller nämligen aktivitetsföretaget Kajaktiv till med kunniga guider som ger dig en kort introduktionskurs till hur du navigerar med havskajak bland kobbar och skär. Ölandskapet vid Tjörns kustlinje bjuder på ett av Sveriges absolut vackraste paddelvatten och varje väderlek har sin charm. Visst, de allra flesta önskar säkert en paddeltur under blå himmel och solstrålar som glittrande förenas med den spegelblanka havsytan. Men även en gråmulen dag där de hängande dimslöjorna mystiskt dansar över vattenytan, som tagna direkt ur en skräckfilm, kan vara en magisk upplevelse.

Styr kajaken västerut, förbi Klädesholmen och sedan vidare norrut mot Flatholmen, som en gång i tiden klassades som landets minsta municipalsamhälle. En stund senare passeras Sandholmen där det är lämpligt att ta en välförtjänt paus, svalka sig i havet vid den härliga sandstranden och äta en medhavd fika på klipporna.

Guidad akvarellvisning
Efter 2-3 timmars paddling från starten vid Bleket når du Skärhamn, ett samhälle som förr i tiden främst levde på fiskeindustrin. Tiderna har dock förändrats och det tomrum som sjöfarten lämnat efter sig är idag fyllt av framför allt Nordiska Akvarellmuseet, vars rika kulturutbud lockar besökare från världens alla hörn. Museet är en samlingspunkt för färgstark konst baserad på vatten, pigment och papper. Här kan du se inspirerande utställningar från hela världen och vid utvalda tillfällen njuta av konserter, teater och dans. Följ med på en guidad visning (digital) och lyssna till berättelserna om hur verken tillkommit. I den öppna verkstaden kan både vuxna och barn förverkliga sina konstnärsdrömmar och testa att måla med akvarell.

När du känner dig nöjd inne på museet är det dags att upptäcka omgivningen. Börja med att gå över gångbron till Bockholmen. Där, mittemot museet och med vattnet som närmaste granne, står fem arkitektoniska gästateljéer på bryggkanten. Njut en stund av den hänförande utsikten och den lugna atmosfären. Promenera sedan tillbaka över bron och vidare utmed småbåtshamnen in mot centrum. Skärhamn bjuder på många strosvänliga gator som stundom kantas av mysiga sjöbodar och stundom ståtliga skärgårdsvillor.

Fotograf: Katja Ragnstam


Mat från havet
Avsluta dagen med en riktig god middag på Vatten Restaurang & Kafé eller Södra Hamnen 12. Här möts du av panoramafönster mot skärgården och en meny som präglas av hållbara läckerheter från havet.  

Du kan boka kajaker hos Kajaktiv Tjörn.