({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Fotograf: Roger Borgelid

Kuststigen Kungshamn - Tullboden
Sotenäs

14 km, medel

Längs Kuststigens etapp från Kungshamn till Tullboden/Bua (Soteleden etapp 7) passerar du flera idylliska kustsamhällen. Vandringen går genom en varierande natur.

 

Snabbfakta

Längd: 13,8 km

Tidsåtgång: ca 4-5 timmar

Svårighetsgrad: medel

Terräng: kustsamhällen och stigar, bitvis kuperade partier

 

Vandring genom kustmiljöer

Längs denna etapp kommer du till flera idylliska kustsamhällen. Etappen startar i Kungshamn som anses vara centralorten i Sotenäs. Vandringen tar dig sedan till Hovenäset, ett litet pittoreskt kustsamhälle där det mesta är välbevarat med arkitektur från början av 1900-talet. I närheten av Hovenäset, belägen i en naturskön dalgång bland de bohuslänska bergen, ligger Johannesviks campingHär finns familjevänligt boende i stugor och campingplatser, restaurang, flera lekplatser och badplats.

Från karga klippor till lummiga dalar

Etappen har varierande terräng, precis som stora delar av Kuststigen/Soteleden har. Här vandrar du från den karga miljön uppe i stenbrotten ner till lummiga dalar. På den kala bergsheden mot Klevekilens naturvårdsområde i öster finns isolerade myrmarker och kärr som delvis är bevuxna med tallskog. Förålarna är ett gammalt hagmarkslandskap, där kan du stöta på den botaniska rariteten Hårstarr. Borgen Bratta vid Klevekilens östra strand har en sägen från vikingatiden.

Gör en avstickare till Smögen

Sedan 1970-talet finns det en broförbindelse mellan kungshamn och Smögen. Passa på att göra ett besök på Smögen genom att antingen promenera över bron eller ta Zitabåten över från Kungshamn. Här finns Sandön som är ett inbjudande mål för friluftsliv med vackert hällmarkslandskap och klippstränder som ger utmärkta tillfällen till bad och sportfiske.

Fotograf: Åsa Dahlgren

På Smögen finns flera kortare vandringsleder att välja på som Smögens Öråd har iordningsställt. Smögen har mycket att erbjuda, här kan du till exempel strosa på den kända Smögenbryggan bland butiker och krogar, besöka landets näst största fiskauktion eller åka på populära fisketurer med bland annat Smögens fisketurer och Smögens fiske och Skärgårdsturer. Om du vill stanna en eller flera nätter finns fina boendemöjligheter att välja på.

 

Fakta om leden

Längd:

Etappen är 13,8 kilometer.

Ungefärlig tid:

Etappen tar ungefär 4 till 5 timmar att vandra.

Markering:

Denna sträcka går både på Kuststigen och Soteleden. Kuststigen är märkt med namn och blå markering. Soteleden är märkt med blå/vita markeringar på stolpar och träd, och på vissa ställen stenrösen. Det finns bra kartmaterial över leden (se mer under rubriken Karta).

Fotograf: Fredrik Schenholm

Svårighetsgrad:

Leden är klassifcerad som medel och går i en varierad terräng, både havsnära och i skogen. Bitvis kan det vara blött och kuperat.

Start och mål:

Etappen startar i anslutning till Kungshamns idrottsplats/motionsspår. Här finns en parkering. Kungshamns bussstation ligger vid Hälsans hus, cirka 800 meter från startpunkten.

Hitta hit:

Hit kommer du smidigt med en bussresa på cirka 2 timmar och 20 minuter från Göteborg med byte på Torp Terminalen i Uddevalla. Från Uddevalla går direktbussar på cirka 1 timme och 20 minuter till Kungshamn.

Karta:

En digital karta över leden finns på Google Maps samt på Sotenäs webbplats. Kartbroschyrer kan köpas på bland annat turistbyråer i området, samt finns att ladda hem från Sotenäs webbplats.

Kontaktinformation

Sotenäs Turistinformation

Kommunhuset, Parkgatan 46 (sommartid: Ångbåtspiren)

45631 Kungshamn


Telefon: +46523 665550


E-post: info@sotenasturism.se

Hemsida: sotenas.se/turism