({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Jonas Ingman

10 tips för höstutflykten

Njut av höstens färgstarka kulörer runt den vackra sjön Åsunden. Utforska Lassalyckan friluftsområde och allt det har att erbjuda. Vandra och cykla i vacker natur, avnjut en god fika eller lunch hos någon av våra trevliga restauranger och caféer. Här hittar du utflykts tips som sätter guldkant på hösten.

1. Höstvandring på Komosse

Vandra på spång bland höstens färger

Komosse är en av de vackraste våtmarkena i Europa. Mossen, som täcker imponerande 47 kvadratkilometer, utgör en av de största sammanhängande myrområdena i Sydsverige. Den spångade leden Björnöleden utgår från parkeringen vid Mörkö, längs med vägen mellan Köttkulla och Mulseryd. Här finns det en parkeringsplats med informationstavla. Komosse kommer att förtrolla dig med sin naturliga charm och ro. Så ta på dig dina vandringskängor, packa din ryggsäck och ge dig ut på ett äventyr i Komosses underbara värld. 

Tips!

 • På Lilla Björnön finns det en fin iordningsställd rastplats och vindskydd med utsikt över sjön. Det finns också ett fågeltorn med spångad anslutningsled på ca 300 m.
 • Det kan vara bra att veta att leden inte har någon markering, men man hittar enkelt genom att följa spången.

2. Allt smakar bättre utomhus

Laga mat över öppen eld

De bästa matminnena är ofta förknippade med att vara utomhus. Packa ryggsäcken eller picknickkorgen och ge dig ut på en färgsprakande matupplevelse i höst tillsammans med vänner eller familj. Här tipsar vi om några favoriter på grillplatser som du kan upptäcka i höst: 

 Grillplatsen vid Årås Kvarn. Smidig att laga mat vid och samtidigt ett trevligt läge för att mysa runt lägerelden och umgås. 

 Korpebo naturreservat. Här finns en av de bättre utsiktsplatserna i kommunen och grillplatsen är väl iordninggjord och ligger precis vid den. Parkering finns 300–400 meter bort vid Lilla Korpebo och man kan följa Åsundenleden till utsiktsplatsen.

 Lassalyckans Frilufsområde. På Lassalyckan hittar du flera grillplatser och vindskydd. Du kan se grillplatserna på kartan här. Under vintern rekommenderas grillplatserna utmed tillgänglighetsleden. Tänk på att inte gå på preparerad snö eller på skidspåren.

Tips!

 

 

3. Njut av en höstlunch på Åsundsholm

Där smakupplevelser och kärlek förenar generationer

Ta en paus från vardagen och låt krögarna på Åsundsholm skämma bort dig en stund med en god lunch. Här hittar du en kreativ meny inspirerad från gårdarna i väst med säsongsbetonade rätter. Gillar du lokalproducerad mat och vill ha en minnesrik smakupplevelse är Åsundsholm någonting för dig. Förberedd dig på en härlig stund med god mat, trevligt sällskap och avslappnad atmosfär i vacker herrgårdsmiljö.

Tips!

 • Boka gärna bord i förväg. Det gör du smidigast på här.
 • Ta en golftur i färgsprakande natur på Åsundsholms Golf & Countryclub. Du kan också stanna över om du vill upptäcka området en extra dag.

4. MTB på Lassalyckan

Fartfylld hösttur på två hjul

Cykla mountainbike i färgsprakande natur på frilufsområdet Lassalyckan, cirka två kilometer från centrala Ulricehamn. Här finns flera uppmärkta mountainbikeleder med olika svårighetsgrader. Du kan utmana dig själv på några av lederna eller teknikstigarna. En fartfylld och rolig utomhusaktivtet för både nybörjare och erfarna.

Tips!

 • Missa inte att testa pumptrackbanan. Här cyklar du på hopp och ramper på en kuperad träbana.
 • Har du ingen egen cykel med dig? På området hittar du sportbutiken 157 XCC som erbjuder uthyrning av MTB-cyklar för både vuxna och juniorer. 

 

5. Ta del av höstens gåvor på skördemarknader

Lokalt och närproducerat

Ulricehamnsbygden ståtar med ett otroligt utbud av lokala godsaker. Hösten är skördetid i Västsverige. Gör en utflykt till någon av Ulricehamns mysiga gårdsbutiker och botanisera bland de bästa smakerna. Här väntar grönsaker, närproducerat kött, chark, glass och annat gott. På visa ställen kan du äta eller fika på plats innan du köper med det godaste hem.

Tips! 

6. Ta en roadtrip i färgsprakande landskap

Besök gårdsbutiker, second-hand och små guldkorn i Ulricehamnstrakten

Ta bilen och åk ut på en roadtrip i våra vackra trakter, och gynna våra lokala producenter. Du kommer upptäcka att det kryllar av kreativa entreprenörer och butiker, även på landet. Runt varje hörn finner du gårdsbutiker med egentillverkade och lokala produkter till försäljning. Det finns även gott om loppisar och second hand-butiker, där du kan hitta unika fynd.

Tips!

 • Ta hjälp av någon av våra färdiga gårdsbutiksrundor för att planera din roadtrip eller få inspiration. Upptäck även nätverket Taste the Countryside.
 • Många loppisar och second hand-butiker håller öppet på helgerna. 

7. Kulturupplevelser på Folkets Hus

Ett av Västsveriges vackraste Folkets Hus

I centrala Ulricehamn hittar du Folket Hus, en vacker sekelskiftsbyggnad där du kan njuta av kultur i olika former. I två salonger med plats för 219 respektive 97 personer visas filmer för alla och magiska konserter. Folkan har det breda sortimentet, Kontrast tilltalar mer cineasterna. Dessutom kan du ta del av flera olika företställningar under hösten, allt från komedier till Opera. 

Se hela programmet här

Tips!

 • Under hösten visas Änglagårdsfilmerna på Folkets Hus i samband med premiären i Stockholm. Upplev Änglagård på nytt i bioskenet.

 

8. Knastrande höstlöv under två hjul

Cykling längst bilfria banvallar

Ge dig ut på ett äventyr på två hjul längst våra bilfria banvallar i höst och upptäck Ulricehamn på cykel. På natursköna småvägar och bilfria banvallar kan du njuta av tystnaden och ta del av ett spännande utbud av aktiviteter och sevärdheter. Här får du en varierande upplevelse med alltifrån vackra sjönära grillplatser till medeltida sevärdheter och mysiga caféer. Här finns över 70 km bilfri asfalterad banvall.

Tips!

 • Testa inlines eller rullskidor på banvallen. Här susar du fram i en vacker natur och behöver inte bekymra dig över bilar eller andra fordon. 
 • Längst banvallen finns flera uppmärkta leder att följa. Bland annat Sjuhäradsrundan och Ätradalsleden.

9. Änglagårdsutställning

Kliv bakom kulisserna och uppleva filmens magi på nära håll.

Änglagård, en av de mest framgångsrika svenska filmerna genom tiderna, filmades in här i vackra Ulricehamn. Trots att över 30 år har passerat sedan filmens premiär, lever intresset för Colin Nutleys älskade klassiker vidare. Nu tar filmen ny form som musikal med Helene Sjöholm och Tommy Körberg i huvudrollerna. För att uppmärksamma detta och hylla filmens ursprung hålls nu en exklusiv utställning med foton, rekvisita, filmklipp, fordon och annat spännande material från inspelningarna här i Ulricehamn. 

 • Passa på att kompletera ditt besök med en roadtrip bland inspelningsplatserna. Kör längst slingriga små grusvägar och upplev det landskap som inspirerade Colin till att skapa sin Änglagårdstriologi. Ladda ner eller kom in på Turistbyrån för att hämta din filmkarta. 

10. Höstlov i Ulricehamn

Höstlov i Ulricehamn

Höstlovet i Ulricehamn är som en sagovärld där träden klär sig i de mest fantastiska färger – rött, orange och gult! Det är en tid när hela familjen kan ge sig ut på äventyr i skogen, plocka bär och svamp och göra roliga utflykter. Under vecka 44 erbjuder Ulricehamn mängder av spännande aktiviteter och paket anpassade för barn och barnfamiljer.

 • Boka gärna ett komplett paket med upplevelse och boende i ett, på någon av våra boendeanläggningar här i staden.
 • Passa på att göra en av alla gratisaktiviteter som finns tillgängliga för barn och vuxna, tex: Upptäcksfärden för barn, Mountainbike och pumptrack på Lassalyckan och upptäck den fantastiska lekplatsen, Ulrikaparken