({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Vänner som cyklar Ätradalsleden

Fotograf: Jonas Ingman

Cykelsemester längs Ätradalsleden

Natursköna Ätradalsleden bjuder på öppna landskap, milsvida skogar och ljuvliga sjöar. Cykelleden går mellan Falköping och Falkenberg, delvis på helt bilfria banvallar. Utmed leden njuter du av fantastisk mat och sevärda platser.

Att cykla längs Ätradalsleden är en härlig semesteraktivitet som passar såväl barnfamiljen som par och kompisgäng.

Boka cykelsemester

Fotograf: Jonas Ingman

Som att cykla runt i en Änglagård-film

Ätradalsleden sträcker sig från Falköping i norr till Falkenberg i söder där den ansluter till Kattegattleden. Hela leden är 199 km, varav 95 km består av helt bilfria banvallar. Resterande del är små landsvägar som slingrar sig genom en vacker och varierad natur.

Filmerna om Änglagård är inspelade i dessa trakter och det är lätt att drömma sig bort till de härliga filmvyerna när du trampar fram utmed sjöar, åkrar, skogar och alla lantliga hus och gårdar. Vill du upptäcka fler av inspelningsmiljöerna kan du lätt göra avstickare in på små mysiga grusvägar.

Fotograf: Jonas Ingman

Stanna till vid charmiga gårdscaféer

Det som kanske bäst utmärker området kring Ätradalsleden är alla mysiga mat- och fikaställen. Du behöver inte cykla långt förrän nästa charmiga lilla gårdscafé eller restaurang dyker upp. Stanna till och njut av närodlad mat och lokalproducerad fika.

Några av alla härliga matställen är Vilhelmsro GårdscaféHofsnäs Herrgård , Kafé Sjöparken, Hermans Lada och Teaterbaren. Ett annat tips är gårdsbutiken och kaféet Hemma på Källebacka strax söder om Ulricehamns centrum som är väl värt ett besök. Huset har synts i flera av Änglagårdsfilmerna. I Dalum finns en mysig lanthandel ifall du behöver fylla på nödprovianten.

Fotograf: Hemma på Källebacka

Vacker natur och mysiga boenden

Längs leden passerar du många fina naturreservat, bland annat Frälsegården, Baktrågen, Torpanäset, Korpebobergs lövskogar och Fegens naturreservat.

Det finns också gott om mysiga boenden. Välj mellan att bo på en gård med levande lantbruk, i en stuga vid en sjö eller på ett hotell mitt i småstadscentrum.

LÄS MER: Allt om att cykla längs Ätradalsleden

Fotograf: Backa Loge

Hälsa på slottsspöket och lär dig blåsa glas

Förutom all vacker natur och god mat finns det en hel del historiska och kulturella platser att upptäcka längs Ätradalsleden. Gå en guidad tur och möt det beryktade slottsspöket på Torpa Stenhus, blås ditt eget glas i Limmared, lev stenåldersliv på Ekehagens forntidsby och ta ett dopp i Ulricehamns Kallbadhus.

Lyssna på de populära audioguiderna utmed leden. De berättar om hålvägar, Gårdarna runt sjön, Birgit Th Sparre och en massa annat!

Fotograf: Jonas Ingman / Glasets Hus

Välj var du vill börja cykla

Leden kan delas in i fyra etapper. Sträckorna Falköping-Ulricehamn, Ulricehamn-Tranemo och Tranemo-Ambjörnarp går uteslutande på banvall. Här har inga tåg gått på många år och banvallen är nu istället en platt asfalterad cykelbana.

Sträckan Ambjörnarp-Falkenberg går på lågtrafikerade landsvägar (mestadels asfalt). Denna etapp är mindre lämpad för små barn.

Du kan starta din cykling var du vill. Bra utgångspunkter är Falköping, Ulricehamn, Tranemo, Fegen, Svenljunga och Falkenberg. Falköping och Falkenberg nås enkelt med tåg.

Här finns en digital karta över Ätradalsleden. Notera att leden inte är skyltad så det är bra att ha en karta med sig, exempelvis i mobilen.

 

Boka en cykelsemester utmed Ätradalsleden

 

Cykelpaket i Falköping

Mössebergs Kurort, Falköping

Mössebergs Kurort är en perfekt utgångspunkt för cykling. Här finns förutom MTB-spår även möjlighet att cykla längs den natursköna Ätradalsleden.

  • I paketet ingår: Övernattning, frukostbuffé, 2-rätters middag.
  • Missa inte: Boka till en skön stund i spa-avdelningen.

Läs mer och boka

 

Äventyrlig 5-dagarstur

Outdoor Support

Ett bekvämt all inclusive-paket där både lunch och middagar ingår. Övernattning sker på hotell, vandrarhem och B&B.

  • I paketet ingår: Övernattning, frukost, middag, bagagetransport och karta.
  • Missa inte: Att besöka Glasets Hus i Limmared.

Läs mer och boka

 

Övernatta i glashus

Erikson Cottage, Ljungsarp

Cykla på den nyligen uppmärkta Gränsleden  – en härlig tur på skogsvägar, grusväg och en kortare sträcka på landsväg. 

  • I paketet ingår: Övernattning, cykelhyra, lunchpaket samt middag.
  • Missa inte: Boka till en avkopplande stund i badtunnan.

Läs mer och boka

 

Fakta Ätradalsleden

Längd: 20 mil uppdelad på 4 etapper.

Underlag: Ungefär halva leden går på bilfria asfalterade banvallar, en del lågt trafikerad landsväg och grusväg.

Att tänka på: Använd alltid cykelhjälm, visa hänsyn i trafiken och ha kläder efter väder. Ta med vattenflaska och något att äta ifall energin tar slut. Ett lagningskit med verktyg och extra slang om du får punktering är bra att ha med sig.

Mer om Ätradalsleden

Vad är en nationell cykelled?
En nationell cykelled ska vara längre än 200 kilometer och uppfylla flera kriterier enligt Trafikverket. Leden ska bland annat vara trafiksäker, erbjuda attraktiva naturmiljöer och besöksmål, samt ha bra skyltning och tydlig kommunikation med karta och ledbeskrivning.