({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Klevabergets vandringsleder
Vegby, Ulricehamn

3,6 km, 7,8 km, Lätt/Medel

Start och mål i charmiga Vegby. Berget har en höjd på 238 meter som nås på båda lederna. Välj mellan 7,8 kilometer eller 3,6 kilometer.

Grön vacker yta med sjö i bakgrunden

Fotograf: Jan Töve

Vandringsleden går utmed banvallen, ett gammalt järnvägsspår, samt på mindre skogsvägar och stigar i skogen. Om du startar i Vegby följer du banvallen norrut och viker strax av till höger och följer gul eller grön markering på stolpar. Vill du vandra den åt andra håller går det bra. Följ då banvallen en längre sträcka norrut. ( se kartan )

Du kommer vandra förbi en forngrav, gå på slingriga vägar, genom lövklädd skog och mark för att sedan återvända till Vegby. Under några kilometer har du sjön precis jämte dig och på så vis får du både öppet landskap, djup skog och sjöbris under denna vandring. 

För dig som vill gå 7,8 km fortsätter du på samma stig men väljer efter hand att följa grön markering. Utmed sjön och banvallen finns det rastplatser med sittbänkar. Ta dig tid att se detaljerna du passerar och lyssna på naturen. 

Vegby

Vegby ligger vackert beläget strax intill Södra Sämsjön. Ta ett uppfriskande dopp i Sämsjön från bryggan eller njut av lövträdens visslande på stranden intill. Den aktiva bör göra ett besök i området Sjöparken. Här finns vollebollplan, skatepark, grillmöjligheter och utegym. Även ett mysigt kafé - Café Sjöparken.  På Vegby Camping har alla campingplatser och stugor sjöutsikt och området erbjuder aktiviteter så som fiske, utomhuspooler och cykling.

Fakta om leden

Längd:

Du väljer på en kortare tur som är ungefär 3,6 kilometer eller den längre som är cirka 7,8 kilometer.

Ungefärlig tid:

1-2 timmar

Markering:

Grön eller gul markering på stolpar

Svårighetsgrad:

Lätt till medel. Det finns någon passage som är lite brant. Om marken är blöt och mjuk kan det upplevas lite svårare. 

Start och mål:

Parkering: Parkera gärna vid Sjöparken i Vegby. Där ser du den gamla banvallen som nu är asfalterad. Du följer den norrut och viker strax av till höger. På kartan finns fler förslag på Start och Mål samt parkering

Hitta hit:

Kommunikationsmedel: Från Ulricehamns busstation. Buss 204 (mot Borås) till Vegby. Alternativt buss 208 (mot Limmared/Tranemo) till Gällstad och sedan byte till buss 204. Samma linje tillbaka. Ta reda på avgångstiderna i förväg! Det finns goda bussförbindelser till Ulricehamn både från Jönköping och Borås.

Karta för utskrift/nedladdning

Kontaktinformation

Ulricehamns Kommun Kultur & Fritid

Erik Johansson

Fritidskonsulent


Telefon: +46 321 59 52 29


E-post: Skicka E-post