({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

9 tips på härliga vinterupplevelser

Fotograf: Roger Borgelid

En vinter utöver det vanliga

Sportlov, vintersemester, weekendresa? Eller kanske bara lust att göra något kul en vanlig vintervardag? Härliga vinteräventyr väntar, både för skidälskaren och den som hellre stannar i stan. 

1. Vintertur på Komosse

Välkommen till fjällen i södra Sverige

Fly alla måsten för en sagolik fjälldröm på Komosse, två mil öster om Ulricehamn. Här kan du vandra året om, men det är något alldeles särskilt under vintertid. En vintertur på Komosse är den närmaste upplevelsen av en fjälltur du kan komma i Västsverige. Känslan av vildmark och ödslighet är påtaglig. Om det finns tillräckligt mycket snö kan du bestämma själv om du vill vandra eller ta skidorna längst Björnöleden. Spågen är försedd med halkskydd. 

Tips! 

 • Se till att plocka med en rejäl matsäck. Det finns gott om grillplatser utmed leden där du kan värma dig under din vintertur. 
 • Testa på en månskenstur på Komossen en molnfri kväll. Tänd en brasa, drick något värmande vid elden och se hur stjärnorna tänds en efter en på himlavalvet. 
 • Upptäck Komosse tillsammans med guide. När mossen är frusen och det finns tillräckligt med snö erbjuder Outdoor Support guidade skidturer på Komosse.

2. Susa nerför skidbacken

Skidåkning för hela familjen på Ski Hike & Bike Ulricehamn

Ulricehamn är en av de bästa och mest populära platserna för vintersport i södra Sverige. Här hittar du en komplett vintersportanläggning med sju nedfarter samt en snowboardpark med flera hopp, räcken och boxar. Pisterna finns i olika svårighetsgrad och passar även nybörjare och barnfamiljer. 

Tips!

 • Förboka ditt besök online. Få mer tid i backen genom att boka liftkort och skidutrustning i förväg.
 • Ta med egen matsäck eller njut av vällagad mat i restaurangen. Flera grillar finns på området.
 • Upptäck skidbacken i ljuset av från lamporna. Kvällsåkning varje onsdag och fredag.

3. Vintervandring

Vandring på barmark eller i vinterlandskap

Vintern är en fantastisk tid att vara ute och vandring behöver inte sättas på paus när temperaturen sjunker. Ge dig ut och upptäck slingrande stigar, öppna landskap och storslagna utsikter. Det är lika vackert  i snö som utan. Upplev gnistrande snö som knarrar när du går och snötygnda granar. Här hittar du tips på vandringsleder som är bra för vintervandring: 

4. Längdskidor på Lassalyckan

Officiellt vasaloppscenter med fantastisk skidåkning

Lassalyckan i Ulricehamn är en familjevänlig skidanläggning med gångavstånd till boende, uthyrning, inomhusaktiviteter och värmestuga. Här finns spår för alla nivåer, från nybörjare och motionärer till elitåkare. Njut av upp till 20 kilometer preparerade skidspår på en världscupsarena i världsklass. Välkommen till en magisk naturupplevelse i Södra Sverige.

Tips!

 • Strunta i att släppa på utrustningen och hyr skidor. Skiduthyrningen är öppet lördag och söndag 09.00-14.00 från och med den 6 januari. Du kan också hyra skidor på sportbutiken XCC157

Allt du behöver veta om längdskidåkning på Lassalyckan

5. Mysiga grillplatser och vindskydd

Vackra grillplatser vid frusna sjöar och lugna skogar

Du behöver inte åka långt för att uppleva en dag med friluftsliv och grillad mat över öppen eld. Runt om i Ulricehamn finns flera ställen där du kan njuta av korv, marshmallows, pinnbröd och gott sällskap – här tipsar vi om några favoriter.

Grillplatsen vid Årås Kvarn. Smidig att laga mat vid och samtidigt ett trevligt läge för att mysa runt lägerelden och umgås. 

Jordkulan i Nöre. En fin historisk plats med välgjord grillplats och vindskydd för många personer. Grillplatsen är enkel att ta sig till och ligger utmed Dalumsleden. Parkering finns ca 200 meter ifrån.

Korpebo naturreservat. Här finns en av de bättre utsiktsplatserna i kommunen och grillplatsen är väl iordninggjord och ligger precis vid den. Parkering finns 300–400 meter bort vid Lilla Korpebo och man kan följa Åsundenleden till utsiktsplatsen.

Lassalyckans Frilufsområde. På Lassalyckan hittar du flera grillplatser och vindskydd. Du kan se grillplatserna på kartan här. Under vintern rekommenderas grillplatserna utmed tillgänglighetsleden. Tänk på att inte gå på preparerad snö eller på skidspåren.

6. Vinterbad

Vinterbad, uppfriskande dopp och värmande bastubad

Den iskalla hälsotrenden att kallbada har aldrig varit hetare och hälsofördelarna är flera. När du som kallbadare kliver ner i det iskalla vattnet så frigörs ett fyrverkeri av endorfiner i kroppen. I Ulricehamn finns flera sjöar som bjuder in till vinterbad. Ulricehamn kan dessutom skryta med ett fantastiskt ståtligt kallbadhus. På höga pelare reser sig två vackra tornbyggnader ur sjön Åsunden. Här kan du njuta av uppfriskande dopp och värmande bastubad året runt. 

Tips!

 • Välj en bra plats - gärna med stege! 
 • Fokusera på andningen. Andas lugnt och håll inte andan. Efter en stund sprids värmen i kroppen.
 • Bada aldrig ensam utan ha alltid sällskap.

7. Kliv in i biomörket

Njut av en mysig bio i filmstaden Ulricehamn

Var ligger Sveriges vackraste Folkets hus? Definitivt i Ulricehamn, skulle många svara. I två salonger med plats för 219 respektive 97 personer visas filmer för alla. Folkets hus har ett brett sortiment av filmer och visar allt från den allra nyaste till klassiker. Skingra mörkret i vinter med ljuset från bioduken. Här finns något som passar just dig.

Se program och boka biljetter

 

8. Äventyr inomhus i vinter

Bowla, spela shuffleboard och biljard

I Ulricehamn går det äventyra inomhus också. Varva utomhusaktiviteterna med att bowla, spela shuffleboard och biljard. KW Bowling är ett nöjescentrum med massor av aktiviteter. Här kan du också njuta av god mat och förvandla en eftermiddag till en rolig upplevelse.

Tips!

 • Börja spela direkt. Boka bowling, shuffelbord eller biljard här.

9. Lassalyckan

Officiellt vasaloppscenter med massor av aktiviteter

Förutom längdskidåkning på Lassalyckan under vintern finns flera andra aktiviteter på frilufs- och idrottsområdet att ta del. Här finns alltid något att göra året om. På området hittar du ishallar med allmän åkning för skridskor, pulkabackar, sportbutik med uthyrning, padelhall, boulehall, gym och flera härliga grillplatser för vinterpicknicken. Här finns också hotell och restaurang med uppskattad lunchservering. Allt detta bara 2 kilometer från centrala Ulricehamn.