({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

OBS! Restaurang Toppen är stängd tillsvidare.

En kvinna går vid utsiktsplatsen på platåberget billingen. På himlen syns två regnbågar.

Fotograf: Jesper Anhede

7 Guldkorn på Billingen

Vilket är ditt guldkorn på Billingen? Vi ställde frågan till personer som vistas mycket, ofta och älskar vårt berg Billingen. Här delar de med sig av sina guldkorn på Billingen.

1.

Blommande syrener, en liten bäck med en träbro över, en man går över träbron.

”En av mina favoritplatser på Billingens sydsluttning är Skogslund. En ödeträdgård mitt i skogen. Tidigare låg ett litet hus där med tillhörande mark där djuren gick och betade. I slutet av maj luktar det underbart gott från syrenen när du står på bron över Hållsdammsbäcken. En perfekt rastplats att stanna vid för den som vandrar på Billingeleden. Här finns eldstad, bord och bänkar. Fortsätter du Billingeleden på andra sidan bäcken passerar du en fantastisk mossbeklädd sagoskog”

Lotta Stigsdotter, destinationsutvecklare Billingen

__________________________________________________________________________

2.

Vindskydd vid Hållsdammen

”Utmed det 2,5 kilometer långa motionspåret på Billingen ligger vindskyddet Solsidan, precis intill vattnet. En naturligt avskild och inte så tillrättalagd plats för skön avkoppling. En av de absolut charmigaste ställena på Billingen enligt mig”

Hannes Ojanperä, Billingens fritidsområde

__________________________________________________________________________

3.

Utsikt

”Mitt bästa tips är trailrunning på den del av Billingeleden som sträcker sig från Skultorps nabbe och söderut mot Herrekvarn vid Simsjöns södra spets. Precis lagom kuperad, lagom utmanande och väldigt rolig stig på kanten av Billingen med stundtals milsvid utsikt över slätten åt öster. Ungefär 7 km guldkorn i löparskorna!”

Anders Ståhl, affärsutvecklare på Billingen

__________________________________________________________________________

4.

Fotograf: Ulrica Johansson

"Gröna milen (Hellner milen) en solig krispig vinterdag är mitt guldkorn på Billingen. Solen i ansiktet och tystnaden i skogen när jag glider fram i den vita snön är magisk. Efter ca 5.5-6 km över kalhygget brukar jag stanna för att dricka te eller varm choklad, sätta mig på en stubbe och vända blicken mot solen. Det har jag gjort sedan jag var barn när mamma tog med mig i skidspåren på Billingen. Pausen är en viktig del av upplevelsen och lika viktig som skidåkningen för att uppleva hela Billingen. Numera är det en lyx när gröna milen är belagd med snö. Jag håller tummarna för en snörik vinter. "

Ulrica Johansson, Dietistgastronomen Ulrica

__________________________________________________________________________

5.

Solen går upp /ner vid Bjursjön på Billingen Skövde. Bryggan och vassen intill är frostbiten

Fotograf: Tommy Andersson

"En av favoriterna är utan tvekan vindskyddet vid Stora Bjursjön  som ligger lite dolt och inte är självklart att hitta.  Relativt stort och robust vindskydd med grillplats och en intilliggande brygga som sett sina bästa dagar men är charmig som få då den är "hel snè"."

Tommy Andersson, Billingenentusiast

__________________________________________________________________________

6. 

Kallbad i Simsjön

Fotograf: RAFikalivsstilochhalsa

"Mitt guldkorn på Billingen är såklart Simsjön! Att bada där alla årstider (jag är vinterbadare och många med mig badar gärna där även höst, vinter och vår!), åka skridskor och skidor på sjön när isen lagt sig och på sommaren paddla kajak eller SUP. Även vandra runt sjön är fint! Man kan även yoga vid Herrekvarnsviken vår, sommar och en bit in på hösten. "

Thérese Grane, Hälsa & Harmoni

__________________________________________________________________________

7.

Kyrka i vinterskrud

Fotograf: Tobias Andersson

På toppen av Billingen, med utsikt över hela Skövde, där ligger S:t Lukas kyrka. Jag har ingen favoritkyrka, funkar inte så för mig, kyrkan är ju så mycket mera än en byggnad. När jag var i 25-årsåldern cyklade jag då och då upp till Billingen och till S:t Lukas kyrka. Platsen, byggnaden och miljön i kyrkan var så speciell att det var mödan värt att kämpa sig upp på cykeln till Billingen. S:t Lukas var ju helt annorlunda än något annat jag då sett och upplevt, kunde sitta där länge och ta in lugnet och utsikten från det stora fönstret. 

Fortfarande hittar jag nya ”bilder” i reliefmönstret i väggarna, det finns ett flertal kristna symboler och vad man ser beror mycket på hur ljuset faller på väggarna. Tänkte vid ett tillfälle att det skulle vara fint att se Gerd Allerts väv restaurerad med färgerna som ursprunget men nu ser jag på väven på ett annat vis, den har åldrats lika vackert som själva kyrkobyggnaden, med värdighet. Känslan att komma in i kyrkan idag är lika som vid första besöket för 40 år sedan, att bli omsluten av rummet, ljuset och lugnet. Skrev ju att jag inte har någon favoritkyrka, kanske ändå... blir nog en cykeltur upp till Billingen igen.

Karl Hvass/kommunikatör Svenska kyrkan i Skövde

__________________________________________________________________________

 

Vilket är ditt guldkorn på Billingen? 

Vill du dela med dig att ditt guldkorn på Billingen? Maila oss på info@upplevskovde.se skriv "Mitt guldkorn på Billingen" i ämnesraden.

 

Du kanske också gillar: