({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Färgglad mat på en blåvit blommig tallrik

Fotograf: Tobias Andersson

Utomhusmatlagning ska ge smak av platsen

Att laga en måltid utomhus är mer än att bara tillaga mat över öppen eld. Varje plats och dag är unik och kan bidra på olika sätt till måltiden. Vi har pratat med kocken och tidigare deltagaren Emelie Nielsen om vad platsen och vädret har för betydelse och vad utomhusmatlagning är för henne.

 - Den största skillnaden för mig mellan mitt ordinarie arbete och när jag jobbar med utomhusmatlagning är att i mitt dagliga kök anpassar jag menyn utifrån det jag vill laga. Utomhus anpassar jag istället menyn utifrån den kontexten jag befinner mig i avseende platsen, väder och faciliteter, och lägger fokus på att smakerna av platsen kommer fram, berättar Emelie.

Emelie Nielsen har lång erfarenhet av matlagning och har de senaste fem åren arbetat som kökschef på restaurangen Krubb i Töreboda. Hon har tävlat tre gånger i SM i utomhusmatlagning, deltagit i Årets kock och Culinar World cup för Västsverige. Hennes filosofi är att laga allt som är gott - från husman till fusion där råvaran alltid är i fokus.


Emelie tävlar främst i utomhusmatlagning för att hon tycker att det är roligt och för att få samarbeta i ett team som hon normalt inte jobbar ihop med.
- Jag gillar att bli utmanad av yttre faktorer som jag inte kan påverka som till exempel väder och självklart för spänningsmomentet i själva tävlingsformen, säger Emelie.

Hon berättar att det är viktigt att nyttja de olika tillgångar och smaker som finns på platsen när man tävlar i utomhusmatlagning.
- Den största utmaningen är att få rätt temperatur på maten utifrån tävlingsdagens läge, berättar Emelie.

Hon avslutar med att dela med sig av några lärdomar hon fått och uppmanar till att man ska träna mer än vad man tror och testa sig fram många gånger innan tävlingen, i lugn och ro, för att upptäcka hur mycket smakerna förändras av påverkan från vädret.

 

Andra läste också: