({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Herrljunga /
  • Leder /
  • Fjällastigen, Hultleden, Mollaleden och Fluxfallsleden

Fjällastigen, Hultleden, Mollaleden och Fluxfallsleden
Mollaryd och Molla i Herrljunga kommun

10 km, 1,7 km, 4 km, 3 km, Medel/Svår

Njut av att vandra i vacker,lugn och stilla natur.  Lederna går i varierande natur, genom bokskog, varierande lövskog och barrskog, utmed sjöar och bäckar och lederna bjuder på några fina utsiktser över bygden. Fjällastigen är den längsta av lederna och är ca 10 km lång.  Lederna går bra att kombinera för den som vill gå en längre dagsvandring eller om man vill upptäcka området under två dagar. Det finns möjligheter till övernattning i vindskydd eller hyra en stuga i närområdet.

 

Snabbfakta

Fjällastigen
Längd: ca 10 km grön/vit markering
Hultleden  
Längd: ca 1,7 km blå markering. 
Mollaleden 
Längd: ca 4 km gul/vit markering. 
Fluxfallsleden
Längd:
ca 3 km gul markering

 

Bra att veta om de olika lederna.

Fjällastigen knyter samman Mollaleden och Hultleden.
Fjällastigen passerar flera sjöar och går i varierande terräng. Man kan göra mindra avstickare från leden till utsiktpunkter och gammal kvarnplats. Leden är något kuperat och går till största delen på skogstigar och någon längre sträcka på mindre grusvägar, igenom vackra gran och lövskogar. Utmed Fjällastigen finns informationstavlor om fåglarna som man kan träffa på. 

Hultleden går i vacker bokskog och lövskog. Leden går mest mestadels på stigar med spänger samt kortare vandring på mindre grusväg. Leden går i kuperad terräng med några brantare stigningar i Molla bokskogs naturreservat, ned mot Mollasjön. En fantastisk vandring bland magnifika och storväxta Bokträd.

Mollaleden går i kuperad terräng med kraftigare stigning uppför och nedför Stigaberget. Leden följer Grisabäcken på den östra delen av vandringen. Vid Stigabergets topp finns möjlighet till en paus vid en mindre rastplats. Utgångspunkt är mittemot Molla sågverk, där en karta finns uppsatt.

Fluxfallsleden bjuder på fin utsikt och en bra utgångspunkt för vandringen är Stensjöns badplats där en karta finns uppsatt. Leden går runt Stensjön. Passa på att ta en paus och njuta av utsikten vid Fluxfallets topp. För den som vill gå ned till Fluxfallets fot så finns en mindre stig några 100 meter norr om fallet (vid en vändplats). Obs! Stigen är brant och kan vara hal vid regn och kallare väder.

Det går att följa mindre väg några kilometer via Fluxfallsleden vidare till Fjällastigen. se karta.

Utsiktsplatser, sjöar och vacker bokskog

På några platser längs lederna har man fin utsikt över området runt Molla och Mollaryd i Herrljungabygden, men på några ställen har skogen vuxit upp och kan skymma utsikten. Vid Bokelund längst Fjällastigen kan du lämna leden för en kort promenad på ca 150 m, fram till en utsiktsplats med utsikt över Molla.

Utmed Fluxfallsleden möter du en fin utsikt från toppen av Fluxfallet.

I Mollaryd växer backsippor och blåsippor på våren bland Hasselsnår. Går du leden på våren i mitten på maj och under sommaren, så möts du av vacker grönska i Molla Bokskog i Hult. 
Molla bokskog i Hult är ett naturreservat med vacker bokskog och natur i sluttning ned mot Mollasjön.

Hultleden stenmur

 

Rastplatser och övernattningsplatser

Rastplatser finns bland annat vid Våtasjön samt vid Hallasjö längst Fjällastigen. Vid Hallasjön finns också en enkel badplats.
Vid toppen på Stigaberget och vid Bokelund finns också rastplatser. Här passerar Fjälla stigen och på Stigaberget går Mollaleden.

Vid Stensjön utmed Fluxfallsleden finns det en badplats och vid Fluxfallets topp finns en grillplats samt rastplats och här har man en underbar utsikt över Stensjön och Mollabygden.

Besöksmål i Mollaryd

En kort avstickare från Fjällastigen och Hultleden, i Mollaryd, finns Café Hult och Galleri Törestorp, se deras respektive hemsida för öppettider då dessa är begränsade. I Mollaryd finns även Stålarps Islandshästar där det kan bokas turridning, samt ett perrongbibliotek vid Mollaryd Station där böcker kan lånas.

Mer besöksmål i närheten hittar du i Od, Alboga, Ljung. Besök den gröna affärsgatan på landet ett nätverk med företag som kallar sig Tastethecountryside.

 

Ansvariga för lederna är Molla Byalag, Stina Nilss tel.  070 230 36 53

Fakta om leden

Längd:

Fjällastigen är ca 10 km
Hultleden är ca 1,7 km
Mollaleden är ca 4 km
Fluxfallsleden är ca 3 km

Ungefärlig tid:

Fjällastigen 3-4 tim
Hultleden  ca 45 min
Mollaleden ca 1-2 tim
Fluxfallsleden ca 45- 60 min

Område:

Området där Vandringslederna går är vackert och i kuperat område. Ledena går mestadels i skog samt  några som passerar naturreservatet Molla bokskog i Hult.

Tänk på:

Då det är kuperat området att det på några stigar förekommer kraftigare stigningar. 
Då du också vandrar i marker där detinte finns någon sopsortering så är det viktigt att du tar med dig överblivet skräp om du fikat eller grillat. Vi är många som ska samsas i naturen och därför viktigt att man inte lämnar något annat är fotsteg efter sig.
Läs gärna mer om Allemansrätten på naturvårdsverkts sida om vad som gäller när man vistas ute i naturen.

Markering:

Fjällastigen - grön/vit markering
Hultleden  - blå markering
Mollaleden - gul/vit markering
Fluxfallsleden - gul markering

Svårighetsgrad:

Fjällastigen - Medel med bra framkomlighet. Branta stigningar förekommer.
Hultleden  - Medel till svår. Leden är bitvis mycket kuperad.
Mollaleden - Svår. Kuperat med kraftigare stigning upp och nedför på Stigaberget
Fluxfallsleden - Medel till svår.  Backe upp till Fluxfallets topp medel. Mindre brant stig ned till fallets fot som bedöms som svår.

Start och mål:

Fjällastigen -  Mollaryds station
Hultleden  -  Molla Naturreservatet längst med vägen till Hult
Mollaleden -  Molla sågverk
Fluxfallsleden - Stensjöns badplats

Hitta hit:

Fjällastigen och Hultleden

Tåget som går mellan Borås och Uddevalla stannar vid Mollaryd station som ligger precis intill Fjällastigen. Västtrafik 
Med bil från Herrljunga tätort tar det ca 20 minuter och från Borås stad tar det ca 30 minuter.
Längst väg 183 mellan Fristad och Herrljunga sväng av väg i Mollaryd.
Från Borås tag väg 42 och kör vidare mot Herrljunga, Annelund och Ljung 183.

För att komma till starten för Hultleden följ grusväg (håll vänster) upp mot Hult, Parkering finns utmed vägen.

Mollaleden och Fluxfallsleden

Mollaleden
Följ väg mot Molla från väg 183 mellan Fristad och Herrljunga, någon kilometer efter du passerat Molla by kommer du till Sågverket. Parkering för Mollaleden finns längst med vägen mittemot Sågverket.

Fluxfallsleden
För att komma till Fluxfallsleden fortsätt några kilometer efter att du passerat sågverket i Molla och fortsätt mot Stora Mollungens Bokskog, ungefär halvägs dit ligger Stensjön. Fluxfallsleden börjar vid Stensjöns badplats. Parkering finns vid intill vägen och en karta över leden finns uppsatt vid parkeringen.

Om du kommer från Od kör då några kilometer på vägen mot Borgstena tills du ser en skylt där det står Molla och en skylt som visar till Naturreservatet Stora Mollungen.
Följ denna väg några kilometer, du ska passera Stora Mollungens naturreservat och fortsätta ytterligare någon kilometer. När du närmar dig Stensjön ser du först några skyltar som visar till Fluxfallet, men åk ca 200 meter till så kommer du till Stensjöns badplats där det finns en karta uppsatt som visar Fluxfallsleden och en mindre parkering.
Följer man skyltar vid vägen till Fluxfallet, tänk på att det är en mindre väg och plats för ett fåtal bilar.
Tänk på att vägen är smal där och ingen plats för möten, så ta det lugnt och visa hänsyn mot vandrare och djur.

Ta med dig skräpet tillbaka hem!
Lämna ingenting mer än fotspår efter dig i naturen!

I området finns inga soptunnor, så om du fikat eller grillat, se till att ta med dig skräpet tillbaka. Släng inte skräp i naturen och lämna inte några matrester. Läs gärna mer om Allemansrätten och vad som gäller när du vistas i naturen. Allemansrätten, Naturvårdverkets hemsida.

Go tur och ta det lugnt!

Karta för utskrift/nedladdning

Kontaktinformation

Fjällastigen, Molla- Hult och Fluxfallsleden

Molla och Mollaryd

524 95 Ljung


Telefon: +46 070 230 36 53


Hemsida: Till hemsida