({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
En kruka som ställs upp på en hylla i en keramisk verkstad

Fotograf: Faramarz

Ny design tar vid Lidköpings gamla porslinsarv

Designern Anna Elzer Oscarson arbetar i nära samarbete med Porslinsfabriken i Lidköping. I lokalerna där det anrika Rörstrand en gång hade sin verksamhet huserar nu en ny generation formgivare och keramiker.

 

 - Jag gillar att jag kan testa och laborera mig fram med Porslinsfabriken. Det är en helt annan sak än att skicka skisser och färgprover till Kina och sedan få hem en kartong med ett prov på det färdiga resultatet, säger Anna.

Anna Elzer Oscarson jobbar med alla sinnen i sin design. Färger som tilltalar ögat, strukturer som lockar händerna till beröring och former som öppnar upp för samtal. Rollen som formgivare är något som hon försökt se på med nya ögon.

 - Nordisk design står för funktionalitet och jag tycker att just funktionaliteten fått överhanden. Vi behöver omge oss av vackra ting, saker som ger en bra känsla.

Intentionen med Annas design är att förenkla men att ändå hitta en stringens, något som väcker intresse.

 - Hållbarhet är en ledstjärna i mitt arbete. Jag vill att föremålen ska hålla både för ögats och handens slitage, berättar hon.

I hennes kollektion ”Dancing Dune” har hon tagit fram föremål som fungerar både som solitärer och i grupp. När de arrangeras tillsammans skapar de en dynamik med sina former och linjer i olika riktningar. Färgerna har hon hittat inspiration till på den svenska landsbygden. Djupt jordigt röda toner tillsammans med lugna gröna, blå och mustiga gula nyanser anspelar på blå himmel, hav, sanddyner, faluröda hus och gula sädesfält.

För Anna är det viktigt att lokal kompetens får möjlighet att frodas och utvecklas. När hon studerade produktdesign på Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg fick studenterna besöka Rörstrand som då var inne på sina sista verksamhetsår.

 - Det var fantastiskt att få komma dit och uppleva all kunskap och historia som satt i väggarna. När jag var färdig med utbildningen så var Rörstrand nedlagt. Nu gläds jag över att det återigen sjuder av liv i de här lokalerna, säger Anna.

Mer om Anna

Anna Elzer Oscarson fick 2016 en utmärkelse av Design S och finns representerad på Röhsska museet och Nordiska museet.
Porslinsfabriken i Lidköping samarbetar med flera etablerade svenska designers har fått uppdrag av Svenskt tenn, Prins Eugens Waldemarsudde, Läckö Slott och Gysinge centrum för byggnadsvård.