({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Hvorlsev – familjen där känslan för design går i arv

  • Lisa Mikko

Innanför de tjocka stenväggarna på Mellbygatan i Lidköping sjuder det av kreativitet. Här arbetar tre generationer Hvorslev med att designa smycken - varje generation med sitt särpräglade uttryck. Det som hos Theresia Hvorslev började med en brinnande lust att skapa vackra kreationer för kvinnor att bära har nu mynnat ut i en verksamhet med pondus och kvalitetsstämpel.

Theresia Hvorslevs familj har sedan 1916 varit aktiva inom den svenska smidesbranschen. Theresia som föddes 1935 fick tidigt chansen att testa sina egna vingar som designer i de företag hennes familj var engagerade i. Efter utbildning i Stockholm och Tyskland arbetade hon som designer på Alton i Falköping och på MEMA i Lidköping. Under tiden på Alton vann hon 1967 ”Diamond international awards” med ett egendesignat smycke.
 1975 startade Theresia Silverknappen i Lidköping och hon har genom åren fått flera prestigefyllda utmärkelser, bland annat ytterligare två segrar i ”Diamond international awards”.

Ville testa sin förmåga

Silverknappen drivs sedan 2008 av Theresias dotter Tabita Hvorslev som hade en bakgrund inom restaurangbranschen innan hon helt valde att satsa på designen och flyttade tillbaka till Lidköping från USA och Danmark.

 - Jag ville testa mitt designöga gentemot mamma och skapade en egen kollektion i hemlighet – Stairway heter den, berättar Tabita som beskriver den som en kontrast till mammas kreationer med mer runda former. Stairway är på samma gång symboliskt för hennes eget arbete med att steg för steg ta sig framåt och utvecklas i sitt skapande.

Eget kundkartotek

Efter ”Stairway” har Tabita tagit fram andra intressanta och omtyckta kollektioner såsom ”Waterfall” och den senaste ”Pärlbur”. Många av Silverknappens smycken kan kombineras på en mängd olika sätt som gör det möjligt för dem som bär smyckena att hitta en form som passar just dem. Något annat som är unikt med Silverknappen är deras kundkartotek med över 20 000 kunder.

 - Tack vare det kan vi hjälpa kunder att hitta rätt smycke, och det är oumbärligt när någon vill köpa present till en tidigare kund, förklarar Tabita.

De yngre tar vid

Nu är det ytterligare en ny generation Hvorslev som är på väg att etablera sig som framtida smyckesdesigners. Tabitas äldsta son Rasmus har just startat egen firma, Rasmus Hvorslev jewellery där han designar och tillverkar smycken för män. Den yngre brodern Theodor spenderar redan i unga år mycket tid tillsammans med Silverknappens guldsmeder i ateljén tvärs över gatan från butiken där han filar på egna smycken.