({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av

Stanna hemma om du är sjuk, tvätta händerna ofta, håll avstånd och undvik att resa kollektivt. Tillsammans bromsar vi smittspridningen av covid-19.

For the latest updates regarding the corona virus (COVID-19), read the information put together by The Public Health Agency of Sweden  

  • Fotograf: Monika Manowska

Tillgänglighetsvänligt i naturen

Härliga promenadstråk och naturområden för allt och alla!

Munkängarna, Kinnekulle

Parkera vid det gamla turisthotellet (ruin) och följ vägen in i den förtrollande skogen. Stora delar av vägarna inne i grönområdet är tillgänglighetsvänliga då man kan ta sig relativt långt in. Extra vackert är det här i maj/juni när ramslöken står i full blom.OBS! dessa vägar kan ibland vara väldigt leriga och då är framkomligheten mycket begränsad. Bilden ovan är tagen vid Munkängarna.

Villaparken, Lidköping

Parkera vid Skogshyddan och följ den breda grusbelagda vägen in i Villaparken. Håll höger och följ vägen ner mot vattnet. Här finns fina bänkar och stort grönområde nedanför Villabacken med utsikt över Vänern och Kinnekulle. Man kan också från parkeringen följa gång- och cykelvägen upp jämte parken och bilvägen för att sedan svänga in höger genom parkens grindar. Den breda grusbelagda vägen tar dig genom parken som är utrustad med flera sittbänkar. Cirka 500 meter in i parken, i höjd med det rosa Lusthuset och villabacken som leder ner till vattnet, är det däremot en backe som kan vara något tung.

Hälsans Stig, Lidköping

En lättillgänglig slinga på 4 km i trevlig stadsmiljö. Varje kilometer är utmarkerad med skyltar på bland annat lyktstolpar. Man passerar parker, vatten, lugna villakvarter samt ett aktivt centrum. En lämplig startpunkt är Badhusparken nedanför Sparbanken vid Lidan där det även finns en kartskylt uppsatt. Slingan går bra att promenera i båda riktningarna och den är anpassad för alla som vill röra på sig. I Sverige är det Riksförbundet HjärtLung som äger konceptet, men det är kommunen som skapar och sköter om Hälsans Stig. Klicka här för karta & info om Hälsans Stig! (Finns även att hämta i tryckt format på Turistbyrån i Lidköping)

Lantgårdsleden, Lidköping

Vandringsleden invigdes 2018 och utgår från Stadsnära Lantgård i Råda, ca 5 km från Lidköpings centrum. Lantgårdsleden är 1,7 km och du följer orange markering. Klicka här för karta över Lantgårdsleden och övriga leder i Råda. 

Promenad runt Lidan, Lidköping

Parkera vid Nya Stadens Torg i Lidköping och gå över torgbron för att sedan hålla höger ner mot Lidan. Följ sedan gång- och cykelvägen längs med Lidan hela vägen bort till den grönblåa bron som man tar för att komma över till andra sidan. Följ vägen ner mot höger efter bron och fortsätt längs med Lidan. Förslagsvis ta en sväng in i Stadsträdgården som passeras på vänster sida efter sjukhuset, här är det fina cykel- och gångvägar. Följ sedan vägen ner mot Lidan igen för att ta sikte på torget. Slingan är ungefär 2,5 km med en tur i Stadsträdgården.

Motionsspår, Lidköping

Samtliga motionsspår är belagda med grus som är relativt lättrullat. Dock är vissa spår mer backiga än andra, exempel på motionsspår med backig terräng är Råda, Järpås, Mellby och Vinninga. Det nya motionsspåret i Sjölunda är lite lätt böljande. Resterande spår är relativt plana och tillgängliga. Det är Lidköpings Kommun som ansvarar för motionsspåren. 

Kållandsö 1,3 km
Dalängen 2,5 km (belyst till kl. 22.00)
Ågården 2,4 km (belyst kl. 6.00-8.00 och till kl. 22.00)
Kartåsen 2,3 km (belyst kl. 6.00-8.00 och till kl. 22.00)
Filsbäck 2,5 km
Tun 2,25 km (belyst vid behov)
Sjölunda 1,6 km

Strandpromenaden, Lidköping

Strandpromenaden i Lidköping sträcker sig från småbåtshamnen i centrum längs med Vänern genom Tofta och upp till Giacomina. Slingan från centrum-Skogshyddan går på såväl asfalt som relativt lättrullat grus. 

Östra Sannorna, Lidköping

Östra Sannorna är ett tätortsnära naturreservat med promenadstråk som är tillgänglighetsanpassad. Här finns också Sandbäcksbadet en långgrund sandstrand, lämpligt för bad, utflykt och picknick. Utefter promenadstigen finns informationsskyltar som talar om vilka växter och djur som finns i Reservatet. Östra Sannorna ligger vid Vänerstranden öster om Lidköpings tätort mellan Lidköping och Källby.

Sörboleden, Lundsbrunn Götene

En första bit av Sörboleden i Lundsbrunn är tillgänglighetsvänlig. Cirka 200 meter in på leden kommer man till en fin utsiktsplats. 

Utsiktstornet, Kinnekulle

Kinnekulle Utkikstorn på Högkullen är till viss del tillgänglighetsvänlig. Dock är det inte möjligt att på annat sätt än via trappa ta sig upp i tornet. Kontakta de som bedriver utsiktstornet att du behöver åka upp hela vägen till tornet med ett fordon då detta vanligtvis inte är möjligt. Kinnekulle utsiktstorn är även utrustat med en HWC toalett.