({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Kvinnor vandrar på Biosfärleden

Fotograf: Melanie Haas

Världsunik natur med upplevelser för alla sinnen

Spännande historia, hantverkskultur, lokala råvaror och pulshöjande äventyr. Lägg sedan till natur som uppmärksammas internationellt av Unesco. Biosfärområdet och geoparken har allt, och lite till!

Västergötland är onekligen speciellt. Här överlappar två världsunika områden varandra - Biosfärområdet Vänerskärgården med Kinnekulle som innefattar kommunerna Lidköping, Götene och Mariestad och Platåbergens Geopark, som sträcker sig över nio kommuner och 15 platåberg. Båda områdena har uppmärksammats av FN-organet Unesco för sina natur- och kulturvärden. Sedan 2010 är Biosfärområdet ett av världens modellområden för hållbar utveckling och 2022 blev Platåbergens Geopark utsedd till Sveriges första Unesco globala geopark.

Det är variationen och rikedomen i flora och fauna, unik geologi - platåbergens stenlager och fossil berättar hur området förändrats genom hundratals miljoner år! - och inte minst arbetet kring bevarande och utveckling som lett till global uppmärksamhet. Fokus för både biosfärområdet och geoparken är att öka kunskapen om dess natur- och kulturvärden och bevara dem för kommande generationer. Samtidigt ska de utvecklas inom ramen för en hållbar besöksnäring och stimulera till att nå de globala miljömålen på lokal nivå.

Det västgötska platåbergslandskapet, med bland annat det blommande berget Kinnekulle, är inte bara världsunikt, utan har med sin bördiga jord också utgjort vagga för några av Europas första bosättningar. Bergen, slätterna och Vänerhavet har också varit scen för viktiga historiska händelser och maktstrider som lämnat spår i landskapet – vilket syns genom gravar, ruiner, runstenar, kloster, kyrkor och slott. Historien väcks åter till liv på besöksmål som Läckö slott, Varnhems kloster med Kata gård, Ekehagens forntidsby och Lugnås Qvarnstensgruva. Mer fördjupad kunskap om djur och natur ges på bland annat Vänermuseet och naturum om Vänerskärgården och Hornborgasjön.

För att uppleva de hänförande vyerna och naturen – med rasbranter, böljande sädesfält, praktfulla bokskogar, orkidémarker och Vänerns mäktiga vattenspegel - kan vandringar på biosfärleden, bergen och Hindens rev kombineras med båtfärder eller en tur på Kinnekullebanan, som utsetts till Sveriges vackraste tågsträcka.

Den omväxlande naturen lockar även till klättring, segelflyg, kitesurfing, bad, fiske, paddling, fågelskådning, cykling, downhill, skidåkning med mera. Aktiviteter du och dina vänner kan göra på egen hand eller genom någon friluftsaktör.

Om smaken faller in finns goda möjligheter att ta del av lokalproducerad mat och delikatesser. Missa inte att besöka smultronställen som gårdsbutiker med kött och grönt, fiskrökerier, ysterier, glassfabriker och prisbelönta caféer och restauranger. Butiker och serveringar kombineras dessutom ofta med utställningar och försäljning av lokal konst och hantverk.

Välkommen att uppleva den världsunika natur som finns i Destination Läckö-Kinnekulle!