({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Fotograf: Daniel Werjefelt

Utomhusupplevelser året runt

Att uppleva platser genom att vandra, cykla eller paddla kajak året om blir bara mer och mer populärt. Det är också ett väldigt härligt sätt att upptäcka nya platser på. Man kommer nära naturen och kan njuta av lugnet. Visst är det härligt att åka en helg någonstans under hösten där man både vill ha lite lyx men också uppleva vårt vackra land?!

Varierande vandringsleder

Upplev naturens skiftningar och alla spännande kulturlämningar i landskapet när du vandrar på någon av Destination Läckö-Kinnekulles vandringsleder. Ett exempel är Kinnekulle vandringsled som blivit utsedd till en av STFs signaturleder. Leden är 48 km lång och är en flerdagstur men självklart kan man gå mindre etapper av den också. Kinnekulles natur består av gammal orörd granskog, såväl som lövskog och öppna ängar och du bjuds dessutom på hänförande scenarier över Vänern.

 - Mitt bästa tips när du vill vandra en dag på Kinnekulle är att vandra mellan Trolmen och Hällekis. Då tar du tåget ena hållet och vandrar det andra. Det blir ungefär 12 km att vandra och du får uppleva både Stora stenbrottet och närheten till Vänernsstrand. En helt fantastik vandring, säger Elin Sjöstedt destinationsutvecklare.

 

På Kållandsö som är Vänerns näst största ö vandrar du med närhet till skärgården, gamla ekhagar och med utsikt över Läckö Slott och övärlden. Här på Kållandsö finns det fyra vandringsleder med olika längder. För den som vill vandra lite längre finns Tranebergsleden som startar vid Läckö golfklubb och är ca 12 km. Vid Läckö slott kan man vandra runt Roparudden där man får en härlig utsikt över sjön och Läckö slott. Den leden är ca 4 km.

 

Längs många av lederna i destinationen finns grillplatser och vid några även vindskydd och tillgång till vatten.

Boka ett Vandringspaket här!

Paddla kajak – året om!

Att paddla kajak är något som de flesta förknippar med sommaren när det är varmt i vattnet och solen värmer en. Men det går faktiskt att paddla även på vintern. I Kållands vackra skärgårdar erbjuds en rad spännande paddeläventyr året runt.

Sedan 2012 driver Cecilia och Bengt-Åke Ström Naven Outdoor Experience ute på Kållandsö. Här kan man hyra kajaker, kanoter, flottar och boende. Sommarsäsongen har varit det som varit i fokus fram tills nu. Nu finns det möjlighet att paddla året om.

- Det blir en annan närvaro när man paddlar under vintern. Det kalla vattnet, stjärnhimlen och känslan av att ibland paddla genom nyis är en helt fantastisk upplevelse, säger Cecilia Ström.

 

Med torrdräkter på är det en riktigt häftig känsla att paddla i den kalla sjön. Det finns lite olika turer man kan följa med på. Till exempel mörkerpaddling där man paddlar i mörker med en pannlampa. Förhoppningen är att månen visar vägen när guiden berättar om mytomspunna sagoväsen, tragiska båtolyckor och gammal skrock.

- På vintern är man nästan helt själv i skärgården vilket också är otroligt häftigt. Det är nästan helt tyst när man glider fram i kajaken, berättar Cecilia.

Efter turen kan man testa på att bada i det krispigt kalla vattnet med torrdräkten på.

- Upplevelsen att bada i torrdräkt är bara som ett glädjetjut och en riktigt häftig upplevelse, berättar Cecilia.

Läs mer och boka kajakpaket här!

MTB-leder på berget

Att upptäcka Kinnekulle från cykeln är en riktigt häftig upplevelse. Här finns det MTB-leder i fem olika längder och svårighetsgrader. Banorna är lagda så de passar såväl nybörjare som proffs. Här finns möjlighet att göra allt från en enklare cykelutflykt till krävande stigningar och branta backar.

 

Vandringsleden Kinnekulleleden får man även cykla MTB på. Den utgår från toppen av Kinnekulle och följer sedan Vänerns strand tillbaka upp igen. Leden är inte tekniskt svår men innehåller en hel del höjdmeter och bjuder på magisk utsikt.

Vill man inte cykla så långt finns det slingor mellan 1 km och 8,4 km att välja mellan med lite olika svårighetsgrad.

- Jag tycker att den finaste och mest flowiga leden är Skagenslingan på 8,4 km. Här får man njuta av en härlig utsikt och fin singeltrack i lummig gammelskog. En varierad tur som är medelsvår, berättar Carolina Hellström destinationsutvecklare.

Läs mer om Kinnekulle MTB-leder här!

Varmt välkommen att upptäcka och uppleva Destination Läckö-Kinnekulle året om!