({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Jesper Anhede

MTB-leder på Kinnekulle
Kinnekulle

MTB-leder för såväl nybörjare som proffs

Att upptäcka Kinnekulle från cykeln är en riktigt häftig upplevelse. Här finns det MTB-leder i fem olika längder och svårighetsgrader, fyra som utgår från Kinnekullegården och Kinnekulleleden som man kan starta på olika ställen. Banorna är lagda så de passar såväl nybörjare som proffs. Här finns möjligheter till att göra allt från en enklare cykelutflykt till krävande stigningar och branta backar.

Snabbfakta

Orange - Kinnekulleleden: Medel - 46 km

Grön - Salen runt: Lätt - 5 km

Mörkblå - Skagenslingan: Medel - 9,1 km

Gul - Intervallslingan: Medelsvår - 0,9 km

Röd - Sprängestan: Svår - 2,5 km

 

 

 

Läs mer och se kartor över alla MTB-leder nedan. Vill du får mer inspiration kring att cykla MTB på Kinnekulle läs artikeln: Flowiga singletracks vid Kinnekulle av Fredrik Schenholm.

Kinnekulleleden MTB

Man får cykla på nästan hela Kinnekulleleden, på ett par ställen så delas vandrare och cyklare för att skydda naturen. Denna rutt visar exakt vart du ska cykla för att hamna rätt. Följ skyltarna och var uppmärksam på vandrare längst med leden. Ladda ner gps-fil.

Salen Runt Högkullen

Denna led klassas som lätt och går mestadels på grusvägar och platta skogsstigar. Leden startar på asfalt med en kort uppförsbacke följt av nedförsbacke, sedan är det dags för skogsstig, grus och härligt vindlande nedförsbackar där den våghalsige kan få upp farten! Sedan börjar klättringen för att komma tillbaka,  

 

Den startar från sydöstra hörnet av parkeringen vid Kinnekullegården, sväng vänster ut på asfaltsvägen och följ gröna markeringar. Ladda ner gps-fil.

 

Skagenslingan Högkullen

Denna led klassas som medel. Den startar från sydöstra hörnet av parkeringen vid Kinnekullegården, följ blåa markeringar. Ladda ner gps-fil.

 

Sprängestan Högkullen

Denna led räknas som svår på grund av tekniska partier. Den startar från sydöstra hörnet av parkeringen vid Kinnekullegården, följ röda markeringar. Ladda ner gps-fil.

 

Intervallslingan Högkullen

Detta är en kort led på 900 meter som är perfekt för intervaller - därav namnet. Den startar från sydöstra hörnet av parkeringen vid Kinnekullegården, följ gula markeringar. Ladda ner gps-fil.

 

Fantastisk natur

Kinnekulle kallas i folkmun "det blommande berget". Den unika geologiska uppbyggnaden särpräglar området och ger upphov till ett flertal sällsynta växter, bland dem den vackra och goda ramslöken samt ett flertal olika orkidéer. Missa inte att stanna till och njut av utsikten över Vänern eller cykla förbi Stora stenbrottet. 

 

Boende

När benen är trötta och kroppen behöver vila finns det flera olika alternativ att välja mellan. Här hittar du förslag på boenden på och runt Kinnekulle.

Äta & fika

Det är klart att man både måste äta och dricka gott när man cyklar MTB på Kinnekulle. Här finns flera riktigt bra restauranger och mysiga caféer som gärna serverar dig något gott. Hitta dem här!

På Kinnekulle finns flera mysiga caféer och restauranger, läs mer om dem här! 

Cykeluthyrning

Om du inte har möjlighet att ta med egen cykel så erbjuds cykeluthyrning på Evalds cykel i Lidköping (MTB och landsvägscyklar), vid Kollängens vandrarhem (landsvägscyklar) utanför Götene och vid Falkängens vandrarhem i Hällekis på Kinnekulle (landsvägscyklar). Hos Perssons Cykelaffär på Kinnekulle erbjuds service och support för den som behöver hjälp med lagning eller råd för var man kan cykla. 

Biosfärområde Vänerskärgården med Kinnekulle

Biosfärområde Vänerskärgården med Kinnekulle är Sveriges andra biosfärområde utsett av Unesco 2010. Geografiskt sträcker sig Biosfärområdet från Sjötorp och Torsö i norr till Kållandsö och Läckö slott i väster. Biosfärområden bildas för att utveckla metoder för långsiktigt hållbart samspel mellan människa och miljö. Lokal samverkan är grunden!

Fakta om leden

Tänk på:

Kinnekulle är ett område med höga naturvärden och det finns på Kinnekulle en ovanlig koncentration av värdefull natur och ett stort antal sällsynta växter och djur. MTB-lederna syftar också till att bevara naturen genom att hänvisa MTB-cyklisterna till de markerade cykellederna. Om du cyklar på Kinnekulle vandringsled så tänk på att visa hänsyn till vandrare och att följa skyltar där man inte får cykla på leden exempelvis genom Västerplana storäng naturreservat. 

Säkerhet:

Cykellederna är bara markerade åt ett håll. Det är för cyklisternas säkerhet. Följ pilarna så slipper du krocka i spåren.

Start och mål:

MTB-lederna börjar vid cykeltvätten vid Kinnekullegården högst upp på Kinnekulle. Här finns informationstavlor med information om lederna samt en ruta för regler som gäller för lederna. För att höja säkerheten måste cyklisterna cykla i samma riktning på alla leder. Du kan välja mellan 4 kortare rundslingor eller Kinnekulleleden. Kom ihåg att du delar området med vandrare så var uppmärksam på lederna.

Hitta hit:

Du kan ta Kinnekulletåget med cykeln direkt till Kinnekulle i mån av plats, det finns flera hållplatser i närheten av leden. Busslinje 106 från Lidköping-Götene går till Källby och 221 går Götene-Årnäs till Hällekis.

Snabbfakta

Orange - Kinnekulleleden: Medel - 46 km

Grön - Salen runt: Lätt - 5 km

Mörkblå - Skagenslingan: Medel - 9,1 km

Gul - Intervallslingan: Medelsvår - 0,9 km

Röd - Sprängestan: Svår - 2,5 km