({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Illustration Aludden

Fotograf: Lisa Göthberg

Historisk vandring, Aludden

Aludden uppfördes omkring 1870 som sommarbostad av E. F. Kullman. Byggnaden bär tydliga influenser av den så kallade Schweizerstilen med karakteristiska långt utkragade tak och rikligt med snickarglädje.

I början av 1900-talet såldes Aludden till Edward Olsson, som ofta sågs i hög fart färdas med häst och vagn mellan järnvägsstationen och sommarbostaden. Edward Olssons barn donerade Aludden till Lerums kommun i början av 1940-talet med texten ”i tacksamt minne av våra föräldrar och i bästa erinran om den långa tid vår familj varje sommar fann vederkvickelse i Lerums fagra bygd”.

Intill huvudbyggnaden finns en idag välbevarad tidigare tjänstebostad. Den tidigare lummiga parken har på senare år genomgått stora förändringar med nyanlagda slingor och modern belysning. Den vackra kvinnostatyn ”Våren” har på senare år flyttats till Aluddens park från Bagges torg och pryder sin plats framför huvudentrén.

Kort efter att kommunen tagit över Aludden startades i huvudbyggnaden en skolverksamhet 1944, som definitivt stängdes 1982. Under många decennier har allmänheten traditionsenligt firat Valborg på Aludden.