({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Örby – tusentals stenar och tidsresor

Den gamla kyrkbyn Örby har fantastisk utsikt över landskapet som stäcker sig ner mot sjön. Här ligger husen utspridda högt på kullar, och djupt i dalar – alltid med naturen inpå knuten. Omgivet av lövskogar och sjöglimtar.

Stenigt kulturreservat

I Örby finns flera naturupplevelser i makalös natur. I Ramsholmens kulturreservat vandrar du i ett landskap som inte förändrats mycket sedan sekelskiftet. Det känns som att vara tillbaka i farfars fars åkerlyckor och beteshagar.

Här finns egentligen inte några exklusiviteter. Inga sällsynta blommor eller fåglar. Varken jätteekar eller vackra vattenfall. Det stora värdet ligger i de varsamt brukade markerna – så välbevarade och unika att de blev Marks första kulturreservat. 

Tusentals stenar

Ramsholmens öppna hagmarker omges av skogsklädda höjder. I hagar och åkerkanter står enstaka enar, rönnar och vildaplar. De lite större åkrarna har samma flikiga utseende i dag som de hade på en karta från 1890-talet.

Här finns minst tusen meter stengärdsgård, tusentals odlingsrösen och stentippar med flera hundra ton sten.

En resa 100 år tillbaka i tiden

Fler tidsresor får du runt gården i Björkesbacka naturreservat. Det rödmålade bostadshuset från 1750 ligger inbäddat mellan lummiga trädtoppar och yvig gräsmatta. Lite längre bort står en timrad brunnstuga i patinagrått som får naturens grönska runt omkring att poppa.

Skogen i bakgrunden, som numera är en trollskog, har en gång varit bondeskog med betande djur och nästintill orörda träd. Att åka hit är nästan som att resa 100 år tillbaka i tiden. Det här är ett kulturlandskap, ett naturreservat och ett stycke historia – som taget ur Bullerbyn.

Naturstigen i kulturreservatet

I dag är den här platsen ett minne för det småskaliga sättet att bruka markerna. Något som var vanligt förr men som tyvärr nästan försvunnit nu. Gården, kulturlandskapet, våtmarkerna och skogen är historiskt sett typiska för trakten.

Nyligen har den två kilometer långa naturstigen som letar sig fram genom naturreservatet, rustats upp. Längs stigen finns skyltar som på ett personligt sätt beskriver allt från gamla körvägar och myrslåtter till ”Kattadränket” – en djuphåla där många källingar mist livet.

Bråkigt berg

Ännu mer historia får du vid Slottsberget i utkanten av Örby. Här är det svårt att förstå att den lugna och idylliska platsen varit allt annat än fridfull.

Precis här har det stått en medeltida fästning – Öresten. Fler än en gång dessutom. Fästningen har bränts ner flera gånger under strid, och byggts upp på nytt. För tusen år sedan låg gränsen till Danmark här. Vi vet inte om det var medeltida markbor som byggde upp fästningen gång på gång, eller om det var ett gäng danskar som la vantarna på detta ståtliga berg längs Slottsån i Viskadalen.

100 oxar

Det vi däremot vet är att befolkningen i Mark till slut tröttnade på de ständiga bråken vid borgen. Därför köpte man den år 1521 – till ett pris av 100 oxar – enbart för att kunna jämna den med marken. På så sätt hoppades man att besöken av stökiga danskar skulle upphöra.

I dag är platsen, med dess stenbumlingar till ruiner, en vacker utsiktsplats och ett trevligt utflyktsmål, långt från hotande danskar och ilskna bondehärar.

Läs mer:

En bild på ett stort vitt hus av trä med röda och gröna detaljer runt fönstren.

Två Skyttlar

I natursköna omgivningar ligger boende- och konferensanläggningen Två Skyttlar vackert inbäddad med en sjö utanför fönstret. Restaurangen serverar ekologiska och lokalproducerade måltider oc...

Dräggsjön

Dräggsjön runt

Vandringsled runt Dräggsjön genom Ramholmens enastående kulturreservat. Utmed rundan finns fina platser att fika eller grilla på, passande för hela familjen gamla som unga.

Rött hus i naturreservatet Björkesbacka. Vinter och snö

Björkesbacka

Med sina gamla byggnader, rika växt- och djurliv och inte minst möjligheten att se hur man brukade jorden förr erbjuder naturreservatet Björkesbacka, en bit öster om Örby, en spännande miljö.

En bild på en sjö med dimma över vattenytan. En träbrygga leder ut till vattnet. I bakgrunden skymtar man skog. Framför sjön ligger en gräsmatta.

Hanatorp

Vid Hanatorp, Örby, finns en härlig sandstrand och gräsytor upptill där du lätt kan spendera en dag. 

Kurirleden

Kurirleden

Kurirleden är en vandringsled, 50 kilometer lång, som börjar vid Örestens fästning utanför Örby, och slutar vid Kinnahus i Östra Frölunda.

En grusväg i skogen med skog längs sidorna. I bakgrunden kan man se delar av ett rött hus med vita knutar

Viskastigen

Delar av en gammal landsväg som under medeltiden färdades på från Halland, Västergötland och vidare till huvudstaden. Idag är det en 18 km lång vandringsled mellan Agnbäck i söder och Öresten strax fö...

En bild på en smal sandstrand som kantas med stenbumlingar och lite växtlighet. Intill stranden ligger en sjö med en brygga i.

Mos strand

En utflykt till vackra Mos Strand tilltalar hela familjen. Här kan barnen bada och leka vid bryggorna. 

En stig i skogen som är kantad av en stenmur.

Ramsholmen

I naturreservatet Ramsholmen kan man följa kulturlandskapets utveckling från stenåldern till nutid. En vandring genom det variationsrika området bjuder på upplevelser med öppna hagmarker, åk...

Hanatorps camping

Hanatorp är en lugn camping med trevlig atmosfär. Det finns olika platser, allt från de med lite skogskänsla till underbara sjötomter. Det vackra landskapet, lugnet och stillheten, stranden och den 20...

En närbild på ett magiskt vattendrag i en sjö där solen lyser in genom trädtopparna ner i vattnet.

Älgstigen

En lite kortare vandring hittar du strax utanför Örby. Med start vid Hanatorp Camping tar Älgstigen dig genom skogar och kulturlandskap av skiftande karaktär. 

En kvinna sitter på knä på en SUP-bräda i vattnet.

Utforska Öresjön genom Två Skyttlar

Njut av en dag på sjön med våra SUP:ar. En härlig och avkopplande aktivitet att göra, som inte kräver några förkunskaper. Men var beredd på att hamna i plurret en eller annan gång. När du hy...

Fyra segelbåtar flyter runt på en klarblå sjö, himlen är blå och i bakgrunden skymtar man grön skog.

Seglarskola vid Mos strand

Under sommaren anordnar Marks Kajak- och Segelklubb seglarskola för både nybörjare och erfarna. Här finns också möjligheter att segla med Stor-Triss och stor kölbåt med ruff samt testa att paddla kaja...

hundigt

Hundigt

En hundbutik med noggrant utvalt sortiment till hundar och deras husse och matte. Vi brinner för hundträning, en aktiv livsstil och att vara ute i naturen.

Bilden är tagen från en roddbåt och man skymtar en liten del av båten samt årorna, men mest fokus är det på den stilla sjön där himlen speglar sig.

Upplev sjölivet vid Hanatorp

Hanatorp ligger precis invid Östra Öresjön och vid en av Västsveriges mysigaste och mest barnvänliga stränder. Här kan du hyra kanot och roddbåt samt SUP (stand up paddleboard).

En närbild på händer som plockar varsin pizza slice från en pizza. Det är gott om osttrådar.

Örby pizzeria

Ett populärt matställe för alla som bor i Örby. Restaurangen har specialiserat sig på pizzor och kebabrätter och kunderna kan även beställa specialpizzor som de själva komponerar.

Barn som aktiverar sig utomhus hos Två Skyttlar.

Paket: Vandra med barn

Familjedag med vandring och trerättersmiddag

En bild på en grupp människor som promenerar i vårsolen

Paket: Vandra med varandra

Att vandra är uppbyggande för kroppen och rekreation för själen!

En bild på en frostig träbrygga som sträcker sig ut i en spegelblank sjö.

Paket: Vinterbad i countryside-miljö

Minisemester i vintrig countryside miljö

Unik butik i Örby

Unik självservicebutik

Marks kommuns första obemannade livsmedelsbutik har öppet dygnet runt. För att komma in i butiken scannar man en en qr-kod med sin mobilkamera, legitimerar sig med bankid och vips så är man inne. Man handlar som i en vanlig självscanningskassa.