({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Bageri Krångliga Krabban, 
Fiskebäckskil, Skaftö

Fotograf: Margareta Anderberg

Premiär för Bageri Krångliga Krabban

  • 26 jun, 2020
  • Margareta Anderberg

Torsdag innan midsommar slog Ida och Felix Nordgren upp portarna till ett nytt bageri i sin sjöbod vid Skepparevägen i Fiskebäckskil. På midsommaraftons morgon kl 8 hängde folk på låset och det blev snabbt kö, så detta initiativ blev populärt direkt.

Planen är att ha öppet tisdag, fredag, lördag och söndag 8-10 och på torsdagar 15.30-17.30 resten av juni och hela juli.

 

Här kan man handla kardemumma- och kanelbullar, croissanter, ibland pain chocolat och planen är att ha frallor varje dag.

 

- Sedan får vi se vad vi har tid för och vad vi blir sugna på. Nu i början har vi kört surdegsbröd, det kanske blir något mörkt bröd eller glutenfritt bröd framöver, berättar Ida.

 

Bröd, bullar, marmelad och saft

 

Förutom bröd kan man här också handla hemmagjord fläder- och jordgubbssaft, rabarber- vanilj- och citronmarmelad, rabarbersirap, müsli och småkakor.

 

Bägge syskonen studerar. Felix läser andra året till ingenjör i Linköping med inriktningen Industriell Ekonomi och datavetenskap. Ida läser femte året på läkarprogrammet i Göteborg.

 

Uppe med tuppen för att baka

 

Ida och Felix har tillbringat många somrar på Skaftö och tillsammans med storasyster Molly drev de tidigare seglarskolan i Fiskebäckskil. Denna sommar är det dock bakning som gäller och redan kl 4 på morgonen stiger de upp för att serva frukosthungriga öbor med nybakat bröd från sjöboden i kilen. På bryggan utanför finns ett bord med några sittplatser och här kan man också göra ett kort stopp med båten för att handla innan man ger sig ut på havet.

 

- Vi är mycket nöjda med midsommarhelgen. Det har gått över förväntan, berättar Felix. Första dagen hade vi nära 50 kunder och på midsommarafton hade vi ca 70 kunder.

 

- Vi har ju haft seglarskolan i Fiskebäckskil tidigare, men nu har vi sålt båtarna. Vår plan för sommaren utgår från att vi älskar att spendera sommaren här, men vi ville också bidra lite. Vi ville göra något som flera på ön kan ta del av. Så vi bestämde oss för att öppna bageri här i sjöboden. Kom förbi, köp en bulle och ge sig dig ut på havet och njut, uppmanar Ida.

 

Kö direkt på midsommaraftons morgon

 

Först på plats att handla på midsommaraftonens morgon var golfprofilen Joel Sjöholm som hade tagit med sig Millie för att handla.

 

- Vi är göteborgare och sommargäster här sedan 35 år tillbaka Jag kunde köpt allt egentligen, men det blev tre stora kanelbullar, fyra frallor, fyra pain chocolat och en surdegslimpa. Det blir bra att ha hemma nu under midsommar, tycker Joel.

 

Ö-tips till besökare

 

Felix och Ida har spenderat många somrar på Skaftö. Vad är deras favorittips till besökare?

 

- Det är väldigt trevligt att besöka Gullmarsstrands spa. Det har de fått till fint och det känns exklusivt att vara där. Sedan tycker jag att det är väldigt trevligt att äta middag på Brygghuset. De har så god mat och trevlig stämning. Och jag gillar att promenera i Vägeröds dalar, tipsar Felix.

 

- Vi har ju mest hållit till i Fiskebäckskil, men jag älskar att bada vid Gröderhamns äng. Det tycker jag är fantastiskt och det känns exotiskt. När mina pluggkompisar kommer hit brukar vi antingen köpa kräftor från fiskaren Magnus två bryggor bort här i Fiskebäckskil eller åka till Grundsund och köpa räkor från Atlantic. Det är både lyxigt och roligt. Jag gillar också att vandra, speciellt Korpelia, det är väldigt härligt att gå där. Härnäst ska jag testa Rödbergsleden, berättar Ida.