({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Clara Lerbro

Vandra och cykla på Skaftö

Naturen är alltid nära med cykel eller om du vill promenera. På Skaftö i Lysekils kommun finns fina cykel- och vandringsleder som binder samman stora delar av ön och som bitvis sammanfaller med Kuststigen i Bohuslän.

Här finns en rad natursköna leder. De karga klipporna vid kusten samsas med inland som bjuder på ängar, småbruk, kor och får. I anslutning till lederna ligger många av öns badplatser, här finns bänkar att sitta ned och vila på och njuta av utsikten och  här finns också grillplatser i anslutning till några av vandringslederna.

Här hittar du karta över Skaftös cykelvägar >>

Respektera Allemansrätten med såväl rättigheter som skyldigheter och tänk på att hålla hunden kopplad.

5,4 km, medel

Islandsbergs huvud

Söder om Grundsund sticker Skaftös sydligaste udde ut – Islandsberg. Området är kargt, nästan trädlöst, ljungbevuxet och ju längre ut man kommer mot udden friskar vinden i. En vandringsled som övergår till kuperad stig över bergen leder mot udden och fyrplatsen på den mäktiga klippan. Därifrån har man en storslagen vy.

1 km, svår

Korpelialeden

Korpelia är den gångstig av äventyrskaraktär som går mellan Gröder Hamn och Stockeviksberget på Skaftö. Med hjälp av trappsteg där det är trångt och brant samt rep där det är extra brant eller besvärligt att ta sig fram kommer man upp på berget. Halvvägs upp på berget finns en bänk med magnifik utsikt över Gåsöfjorden.

20 km, medel

Kuststigen

Snirklande kustled genom natur och samhällen. Stigen går omväxlande en bit från kustlinjen och längs strandlinjen med spännande passager och utsiktsplatser. kan med fördel delas upp i olika etapper.

2,6 km, medel

Lilla Grötlunken

Vandra Lilla Grötlunken precis som badgästerna gjorde efter gröten på kvällen på Rågårdsviks Pensionat.

3,2 km, medel

Stora Grötlunken

Vandra Stora Grötlunken precis som badgästerna gjorde efter gröten på kvällen på Rågårdsviks Pensionat.

1,7 km, medel

Munkeviksleden

Med gula prickar över spångar, berghällar och förbi jättegrytor Munkeviksleden börjar vid Kolerakyrkogården nedanför Åseberget och snirklar sig genom skogen ner till Munkevik innan den fortsätter längs kustremsan fram till Vigerna. Vid Vigerna badplats kan man stanna för ett uppfriskande dopp.

1 km, svår

Rödbergsleden

Rödbergsleden på Norra Skaftö i Lysekils kommun mäter 1 km och går över över Rödberget intill Rödbersviks badplats på Östersidan med vidunderlig utsikt över Gullmarsfjorden och Lysekil. Kuperingen är bitvis påtaglig men på toppen av berget finns en bänk att vila på.

750 m, medel

Strandpromenaden

En privat donation till Skaftö Öråd har gjort det möjligt att bygga en vandringsled till Vigerna. Här kan man vandra på trädäck mellan två bad med utsikt över farleden och skärgården.

1,2 km, svår

Skuddevigeleden

Skuddevigeleden är en tuffare naturstig att vandra som binder samman Skutevik och leden ut mot Hårsäckan. Den är markerad med vita målade prickar i berget och tar ungefär en halvtimme att gå.

4,3 km, medel

Stuverödsleden

Vandra på naturstig och grusväg genom lummiga partier och vackra hagmarker, mestadels på Skaftös insida. På vägen passerar man hembygdsgården i Berg där Skaftö Hembygdsförening och Gille har sin bas.

2,4 km, medel till svår

Vägeröd

Ett besök i naturreservatet Vägeröds dalar är en härlig upplevelse, framförallt på våren då blåsippor och vitsippor blommar och vårfåglar sjunger. En kuliss av utslående bokar och ekar ger fantastiska färger efter en lång vinter.