({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Lisa Larsson

Rågårdsviks Pensionat 90 år

  • 12 jun, 2016
  • Regina Cederfeldt

Sedan 1926 har Rågårdsviks Pensionat funnits som en mötesplats för människor. I år fyller Panget 90 år och det firades med bubbel, snittar och mingel medan Katarina Wilandh kåserade om hur det var att växa upp i Rågårdsvik.

År 1926 startade Berta och Simon Samuelsson den pensionatsrörelse som fortfrande drivs i samma familjs ägo. Simon hade flera år tidigare öppnat en speceriaffär nere vid hamnen i samhället.

Många båtägare som ankrat upp i hamnen hade frågat efter möjligheten till övernattning och något matställe. Simon lyckades komma i kontakt med en gårdsägare som emigrerat till Amerika och fick köpa gården med tillhörande ladugård. På den lilla glasverandan invigdes verksamheten sommaren 1926. Efter annonsering i Svenska Turistföreningens skrift "Hotell och pensionat i Sverige" började fler och fler familjer upptäcka det rofyllda pensionatet med sin goda mat och vackra trädgård beläget med en underbar utsikt över Ellösfjorden. 

Fotograf: Katarina Wilandh

Den fina badplatsen "Bräckas" med både släta klippor och fin sandstrand för barnen bidrog naturligtvis till trivseln. Ryktet spred sig snabbt och under 30-talets fina somrar kom familjer från hela landet för att njuta av sol, salta bad och pensionatets beryktade goda mat.

Fotograf: Katarina Wilandh

Upplägget var fantastiskt - ett rikligt frukostbord serverades klockan nio. Efter bad och kanske en båttur var det middag klockan tre med smörgåsbord, varmrätt och efterrätt samt kaffe på maten i trädgården. Sen var det skönt att "vila middag". Tempot var inte så högt på trettiotalet! Halv åtta var det dags för kvällsmat som bestod av ett dignande supébord. All den goda maten krävde en kvällspromenad som döptes till Grötlunken. I trettiotalets bondesamhälle bestod kvällsmaten oftast av gröt, därav namnet Grötlunken som promenaden fortfarande kallas. 

Under krigsåren på fyrtiotalet när Europa var stängt för semesterresor var Rågårdsvik ett härligt ställe att semestra på. Sverige var inte i krig men restriktioner och ransoneringar drabbade oss svenskar också. Pensionatet som behållit bondgårdens fähus och lada hade egna kor, grisar och höns och kunde därför duka fram de mest delikata middagar.

Berta och Simons barn, Inez och Tage, hade övertagit driften. Tage som kock i köket bjöd på närproducerade, härligt goda middagar och Inez skötte gästernas trivsel. 

Fotograf: Katarina Wilandh

Trädgården, en riktig oas, användes flitigt för samvaro med krocketspel och badminton.

Gula villans rum räckte inte längre till för alla gäster. Det var depressionstider i Sverige och nu kunde många Rågårdsviksbor utöka familjens inkomst med att hyra ut rum till badgästerna som intog sina måltider på pensionatet. 

Idag finns det många sommargäster som köpt och byggt hus i och kring Rågårdsvik. Många är ättlingar till familjer som började hyra på pensionatet i slutet av 1920-talet. Flertalet sommarboende utnyttjar sina hus året om. Man tillbringar höstlov, plockar svamp, deltar i hummerfisket och firar jul med skid- och skridskoåkning då vädret tillåter. Runt påsk börjar man komma mer frekvent för att njuta av härliga promender, golf och senare för att uppleva hur naturen vaknar. Sommartid när pensionatet har fullt av gäster är det många av dessa som återkommer år från år. 

Fotograf: Lisa Larsson

Inez barn, Kjell och Florence, utgör stommen i pensionatet idag med två yngre generationer inblandade. Sommaren är givetvis en intensiv period, men verksamheten blomstrar året runt med födelsedagskalas, bröllop, möten mellan människor och konferenser i Rågårdsviks rofyllda miljö. Pensionatet har växt till "bästa konferens-facilitet" enligt Congrex 2010. Här finns 24 rum med totalt 48 bäddar. Alla gästrum har dusch och WC och nästan alla rum har egen ingång från den vackra trädgården. I relaxavdelningen finns bubbelpool och bastu. Alla måltider serveras i den ljusa och vackra matsalen med utsikt över husen i samhället och havet. Pensionatet har plats för 110 gäster. Här smakar maten alltid bra med havet som främsta inspirationskälla. Restaurangen är inte bara öppen för pensionatets gäster. På sommaren håller man öppet för både lunch och middag för alla hungriga. Vad kan bli mer sommar än jordgubbar med hemgjord glass efter en perfekt anrättad torskrygg eller kaffe med nybakad kanelbulle i trädgården? Länge leve Rågårdsviks Pensionat!

För mer artiklar från och om Skaftö titta in på "Reportage från Skaftö" på www.skafto.nu

Info om dagsaktuella evenemang på Skaftö, våra boenden, restauranger, butiker, service, sevärdheter och mycket mer hittar du på skafto.nu startsida.