({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Barnens Sommar SkaftÖ

  • 07 jul, 2020
  • Margareta Anderberg

Det finns mycket att göra och uppleva om man är barn på Skaftö. Här har vi listat en del av det som är aktuellt i sommar och några av våra Skaftöprofiler ger sina fem bästa tips!

Fem bra tips att göra på Skaftö för barn från Daniel Norberg

Daniel Norberg tipsar om kul saker att göra för barn på Skaftö.

Fem bra tips att göra på Skaftö för barn från Fredrik Skavlan, Frida & Marcus Kinhult och Ola Lindholm. 

Utöver vad vi tipsar om här har vi också listat allt som händer, dag för dag, i Skaftös Evenemangskalender.

Lyckans Aktivitetshall / område

Detta är nytt för i år. Hos Lyckans Slip i Fiskebäckskil har du roligt även regninga dagar. I aktivitetshallen kan du spela shuffleboard, badminton, pingis och dart och på utsidan boule och kubb. Här finns även lekplats och lekstuga för de minsta. Här finns också grillplats med kryddträd-gård för alla.

Bada

Det finns många fina badplatser på Skaftö. Varför inte ge dig ut på upptäcksfärd och pröva en ny som omväxling. Här har vi listat alla större badplatser på Skaftö.  

Beachvolleyboll

Beachvolleyboll bana finns vid Rödbergsviks badstrand på Östersidan.

Boule

Boule-banor finns hos Gullmarsstrand & Lyckans Slip i Fiskebäckskil och i Rödbergsvik på Östersidan.

 

Båtturer

Passagerarfärjan Carl Wilhelmsson går i reguljär trafik mellan Östersidan-Fiskebäckskil-Lysekil. Turlistan för Carl Wilhelmson hittar du här. Lycka, Sjö och Upplevelse gör båtturer med genuina bohusjullen LYCKA med hemmahamn Grundsund. Upplev havet till ljudet av en tändkulemotors dunkande. Kent Holmberg anordnar unika nostalgiturer i sin bohusjulle julle med tändkulemotor. Kontakta Kent Holmberg för info och bokning på tfn: 070-77 00 335. Med Skaftöguiden  kan man få guidade båtturer i Skaftös skärgård. Och varför inte passa på att upptäcka Gåsö? Har man ingen egen båt kan man hyra båt av Grundsunds Marina.

Cykla & vandra

Skaftö är en bra ö att lära sig cykla på. Cykla kan man göra på fina småvägar eller cykelvägen Östersidan - Fiskebäckskil - Grundsund. Mer info finner du på Skaftö Gång- och cykelvägskarta. Passagerarbåten Carl Wilhelmson tar cyklar om man vill ta en tur över till Lysekil. Turlista för Carl Wilhelmson hittar man här. 

Cykeluthyrning för barn finns hos Skaftö Vandrarhem (Grundsund), Kajak i Grundsund på Östra kajen och hos Lyckans Slip, Fiskebäckskil.

Med telefon och gps kan man vandra på Skaftö med våra digitala vandringskartor. På www.skafto.nu >> Se & Göra >> Vandra på Skaftö presenterar vi våra olika leder med digital Ledkarta.

Direktlänk: Vandra på Skaftö.

DjurÖ, NaturÖ, KulturÖ - SkaftÖ

På Skaftö finns det levande genbanker som bedriver bevarandearbete med utrotningshotade svenska allmogefår. Ring i förväg så finns det möjlighet att hälsa på fåren och få veta mer. Kontaktperson för Svenska AllmogefårFöreningen är Marie Erbéus som bor på Stuveröd. Tfn 070-813 06 69.

På Skaftö finns också Göran Olssons kor och kalvar på Näreby, ca 100 st året om (De går på ängarna när man svänger ner mot Grundsund). Lars Larsson/Per Larsson på Lilla och Stora Stuveröd har kor och kalvar i arrende ca 77 st på sommarhalvåret. Marie Erbéus/Jalle Jarlöv, Stuveröd håller ett 20-tal allmogefår året om. Tom Nilsson, Ögården har också ett 20-tal allmogefår och Peter Ljunggren drygt 25 på Gunnesbo. Lars-Erik Johansson, Lunneviken, har köttfår (KRAV Kaprifol) 50 st året om. 

Dessa betande kossor och får förhindrar att Skaftö växer igen och håller markerna öppna. 

Geocaching

Gå på skattjakt med hjälp av GPS. På Skaftö finns flera cacher att leta efter, även på Blåbärsholmen lär det finnas en. 

Golf

Skaftö har två golfbanor. Skaftö Golfklubb (18-hålsbana) är både känd och prisad (Årets Golfklubb 2016) för sin ungdomsverksamhet och här tränar många av Skaftös duktiga ungdomar under sommaren. Näreby Pay & Play (naturskön korthålsbana) strax intill är också utmärkt om man vill pröva på golf. Här behöver du inget grönt kort och golfklubbor finns att hyra. Denna bana är öppen för spel för alla, nybörjare som proffs. Ingen tidsbokning utan det är bollränna som gäller.

V 25-32 pågår Skaftö Golfklubbs måndag-tisdags sommarläger där alla är välkomna. Ett trevligt sätt att träffa kompisar, ha roligt och spela golf samtidigt. Mån-tis läger pågår under hela sommaren mellan 13:00-15:30. Kostnad 750:-/vecka. Anmälan sker till marcus@skaftogk.se eller 0707-64 41 15.

Hyra båt

Hos Grundsunds Marina kan man hyra egen båt att ge sig ut med. De har olika storlekar att välja bland.

Jympa

Varje dag fram till 10 augusti är det Friskis & Svettis på Gullmarsstrands Brygga kl 9.30 & 11 för alla åldrar. Kostnadsfria träningspass som passar alla åldrar, även barn. OBS I år gäller max 50 pers per pass. 1 pass max per dag och per deltagare så att så många som möjligt får plats att träna.

Klättra

I Fiskebäckskil intill Gullmarsstrand finns en klätterklippa. Ej för nybörjare dock. Klätterpaket finns via Gullmarsstrand/Outdoor West. 

Krabbfiske

En klassiker. Barnens (och vuxnas) favorit. Tag en klädnypa och knyt fast ett snöre, fäst en blåmussla och sänk ner den på en stenig strand med tång och vänta. Eller varför inte Krabbrace - välj ut den "snabbaste" krabban och ha ett race med dina kompisar och se vems krabba som först tar sig tillbaks till havet. Krabbfiskeutrutning gör man enkelt själv, men kan också köpas i våra skepps- och matvarubutiker i Fiskebäckskil och Grundsund.

Lekplatser

På Skaftö finns flera lekplatser. Grundsunds lekplats har djuphavstema och ligger strax intill Skaftö skola. Eleverna har bidragit med förslag på utformning och lekplatsen invigdes i juni föra året. Här finns klätterlek och rutsch i form av en rocka, hinderbana, sandlåda med tillgängligt bakbord för barn som sitter i rullstol, kompisgunga, tunnel och ett kryp-in i form av en ubåt. Runt lekplatsen finns ett stort trädäck för medhavd fika eller uppträdanden. Kommunala lekplatser finns också vid Lyshultsvägen och Trutstigen i Grundsund och i Fiskebäckskil. Här hittar du lekplatser på Skaftö >>

Minigolf, Fiskebäckskil

I Gullmarsstrands glasskiosk som är öppen varje dag kl 10-20 kan man boka in sig på minigolfbanan strax intill. Minigolfbana ligger på en unik plats med havsutsikt precis bredvid färjeläget.

Padeltennis

Detta är också nytt för i år. Invid Fiskebäckskils Tennisklubb vid Bökeviks badplats i Fiskebäckskil finns Fiskebäckskils Padelcenter. Här bokar du tid. Dessutom finns här nu en utomhuspingisbord på plats! Alla som vill får komma och låna racket och boll och spela så mycket de vill.

Paddla

Hos Balanspunkten / Kajak i Grundsund kan man hyra kajak, ta kurser eller hänga med på guidade turer. Christina Ingemarsdotter är van att ta hand om familjer med barn. 

Ridning

Rida kan man göra hos Skaftö Ridklubb. Just nu pågår ridlägren för fullt fram till v 32. De är oftast redan fulltecknade, men ibland sker en avbokning. För att anmäla intresse och få mer info - maila till ridlagersrk@hotmail.com. Skaftö Ridklubb är en ideell och på anläggningen står cirka 25 ponnyer och hästar.

Seglarskola i Grundsund

Under veckorna 28, 29 och 30 kommer sex kurser i tre olika nivåer lära barnen mer om optimistjollen, seglingen och allmänt båtvett. Årets kurser är fullbokade MEN de som håller i kurserna har möjlighet att göra privata upplägg för mindre grupper. För privatlektioner kontakta Lukas Olofsson, tel. nr. 0709-690030.

Simskola i Bökevik, Fiskebäckskil

6-24 juli anordnar Föreningen Sjöstjärnan Simskola i Bökevik, Fiskebäckskil. Förmidagar mån-fre. Alla barn från 4 år är välkomna. Föräldrar till 4-åringar har möjlighet att vara med i vattnet. Det blir Lek o plask för de minsta, simskola och märkestagning för de större. Simlärarna gör indelningen i grupper och tider, detta meddelas vid simskolans början. Anmälan på Föreningen Sjöstjärnans hemsida, sida Simskola ev. frågor. Tel. 070- 767 51 59. Avgift 900 kr för treveckor. (För kortare tid 400 kr/vecka). 

Skaftö Folkets Hus, Grundsund

Under Västerhavsveckan flyttar Havslabbet in på Skaftö Folkets Hus 4 augusti kl 11.30-12.30 samt kl 14-15. Här får barnen träffa Johannes Olsson från Maritiman i Göteborg och göra spännande vattenexperiment. Du får låna riktig labbutrustning och göra häftiga experiment med ämnen som du kan hitta hemma i köket. Begränsat antal platser för barn i ålder 6-11 år. Förboka plats på info@skaftofolketshus.se eller 0705-321995

Snorkelleder

Snorkellederna är cirka 200 meter långa och ligger på 1–1,5 meters djup. De har ett rep som fästes från plattan upp till en boj vid havsytan, som visar var snorkelstationen finns. På snorkelstationen finns en informationsskylt som beskriver olika växer och djur i havet.

Snorkelleder på Skaftö finns i Rödbergsvik, Östersidan tema: information om olika arter och i Bökevik, Fiskebäckskil tema: ålgräs.

SUP - Stand Up Paddle board

Grundsunds Marina har två stycken som man kan hyra om man vill pröva på. Prata med personalen i Skeppsbutiken.

Sälsafari

Pga Covid-19 är alla reguljära sälsafariturer inställda, men det går att beställa privata turer från Skaftö. Kontakta Skaftöguiden, fiskebåten LL629 Kotten eller Kent Holmberg som har en klassisk fiskejulle med tändkulemotor, Tfn 070-770 03 35.

Tenniskurser i Fiskebäckskil

Här tog Björn Borg sina första juniorsegrar i kamp med Ted Gärdestad. På senare år har Leo Borg varit här och tävlat. Här bokar du tennistider. Fiskebäckskils Tennisklubb erbjuder tennisskola för alla åldrar och för alla nivåer, från nybörjare till fortsättningskurser och tävlingsnivå. Vill man utvecklas ännu mer och få mer individuell feedback så erbjuds även privatlektioner. Plats: Fiskebäckskils grusbanor. 

Tennisskolan med Samuel och Marcus pågår i år v. 28 t.o.m. v.30. Länk till deras sommartennisskola med info, priser och bokning.

Tennisskola med carin och Peter pågår v 26, 27 och 33. Länk till deras sommartennisskola med info, priser och bokning. Ensamtimmar går också att boka för juniorer och vuxna mellan
14 – 17 varje dag.

Mer information finns på Fiskebäckskils Tennisklubb hemsida

Tennisbanor finns också i Rågårdsvik intill Rågårdsviks Pensionat och Skaftö-Berg. 

Fler förslag på barnaktiviteter

Fler förslag på aktiviteter som kan vara kul för barnen är att besöka Havets Hus i Lysekil, Nordens Ark i Hunnebostrand med över 80 utrotningshotade djur som tigrar, leoparder, pandor mm men också gamla svenska lantraser på Lantgården. Hällristningarna i Tanum med Vitlycke Museum är sevärt och spännande. Under vecka 30 och 31 kommer Gullmarens Centrecourt, GCC, att erbjuda en mängd olika aktiviteter för barn och unga mellan 6 och 15 år kl 12-15 varje dag. Det är olika aktiviteter som till exempel krabbfiske, brännbollsspel på lilla Gullmarsvallen, bollspel, frisbee med mera. Mer information om detta hittar du här. Gullmarsborg i Lysekil är central beläget och har en fantastisk utsikt över havet. Anläggningen erbjuder alla möjlighet till lek och bad. På Lysekils sida Kul för barn finns fler tips på roliga saker att göra. Här hittar du fler sommarlovsaktiviteter för barn och unga i Lysekils kommun i sommar. (De aktiviteter som nämns På Lysekils kommuns hemsida via länken är kostnadsfria – anmälan till aktiviteten krävs i vissa fall.)

Och till sist, som Skavlan rekommenderar i filmklippet ovan, var inte rädd för att låta barnen ha tråkigt emellanåt, ur det föds kreativitet!