({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Margareta

Byggnadsvård i tiden - Se Huset lever vidare

  • 08 jun, 2018
  • Margareta Anderberg

Byggnadsvård ligger i tiden. Allt fler ser kvalitén i äldre byggnader och vill bevara och förnya eftertänksamt och med kunskap.

Byggnadsantikvarie Anita Larsson Modin, arkitekterna Marie Erbéus och Jalle Jarlöv, samtliga boendes på Skaftö och med i nätverket Slow House, har fullt upp med att på olika sätt uppmärksamma, arbeta med och fungera som konsulter i byggnadsvårdsfrågor idag.

Se Huset inspirerar

Se Huset är ett samarbete mellan Lysekils kommun och Slow House, där man vill öka kunskapen om den äldre bebyggelsen, inspirera till att se husens kvaliteter och betydelse för miljön samt utveckla metoderna för en framtidsinriktad och hållbar byggnadsvård. 

Efter Se Husets byggnadsvårdsutställning på Skaftö sommaren 2016 är det flera husköpare som blev inspirerade och har hört av sig till denna trio för att få råd och konsultation.

Tre råd för renovering av äldre hus

Vilka tre råd skulle de då vilja ge den som köper ett gammal hus och vill sätta igång att renovera?

Anita Larsson Modin tipsar:

- För det första: Ta det lugnt! Börja inte genast att göra om huset efter eget huvud. Om huset är beboeligt – ge det och trädgården runt omkring ett år och se hur platsen lever årstidsvarvet runt. Under tiden hinner du bo in dig och upptäcka husets möjligheter och begränsningar i lugn och ro.

- För det andra: Ta kontakt med flera byggare, be om referenser på liknande objekt, samtala med dem och känn efter att ni förstår varandra och att ni ser samma mål framför er.

- För det tredje: Ta inte rådet att byta ut gamla fönster om inte dessa mot förmodan finns kvar. Hundraåriga gamla fönster med munblåsta glas är dagens antikviteter. Vid de flesta husrenoveringar slängs dessa i miljöstationernas containrar. Glas som kostar 3-4 000 kronor kvadratmetern idag. Alla vill ha underhållsfritt. Vita aluminiumbågar översvämmar marknaden. Men om fönster är husets ögon blir resultatet av fönsterbytet ett husansikte med tom blick och avsaknad själ. Och underhållsfritt – ja det stämmer i det att den nya typen av fönster inte går att underhålla alls!

Vitt – den stora tystnadens färg

- Förr var det fint att kunna linojemåla husen ljusa, och det var fint att ha fönster och stora fönsterglas. Hade man inte det så förstorade man dem genom att lägga på en accentfärg och dra ut den från spröjs och båge även till karm och foder. Då fick huset större färgglada ytor och det ansågs väldigt fint, berättar Marie.

- Idag i takt med de vita aluminiumfönstrerna mot en vit fasad sprider sig och där man målar alla rum vita och stylar det så att det ska tilltala alla människor, då suddar man också ut individualismen i huset. Vitt är den stora tystnadens färg, tycker Marie.

Råd och tips om byggnadsvård

Om man är intresserad av att lära sig mer finns ”Stora boken om Byggnadsvård” av Göran Gudmundsson. Det finns också flera organisationer och föreningar som arbetar med byggnadsvård som t ex Svenska Byggnadsvårdsföreningen, Bohusläns Museum, organisationen Västarvet och inte minst Hembygdsföreningarna som ofta har en lokal kunskap som är mycket viktig.