({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Margareta Anderberg

Premiär för Hugos Bu Bar & Cafe i Grundsund

  • Margareta Anderberg

När Pelles Rökeri i Grundsund nu öppnar inför sommaren så är sjöboden Hugos Bu en trevlig nyhet för i år. Hugos Bu är den stora sjöbod som finns i anslutning till Pelles Rökeri på Östra Kajen.

Samarbete med Grundéns och Mikael Koivuhuhta

Nytt för i år är också att familjen Grundén i år driver Pelles Rökeri tillsammans med Mikael Koivuhuhta. Micke drev förra året Golfen Mat & Möten i Fiskebäckskil.

- Vi har ju arbetat tidigare tillsammans på Brygghuset i Fiskebäckskil – det var där vi träffades. Vi bestämde oss för att slå våra påsar ihop nu i årsskiftet, berättar Micke när vi träffar honom och Ulf Grundén på Hugos Bu.

- Så jag har även varit uppe i Sälen och jobbat och driver också Appetito Ristorante Italiano med Ulf där. Och nu fortsätter vi tillsammans här på sommaren.

Sjöboden från 1905

Ulf Grundén berättar om den gamla sjöboden som nu slått upp portarna och blivit publik:

- Hugos Bu är en av de äldsta sjöbodarna som är kvar i Grundsund. Den är från 1905. Hugo hade den från början och sedan har Hugossons ägt den under alla år. När de nu bestämde sig för att sälja sjöboden så blev det naturligt att Pelle och Annika köpte den.

Varsamt renoverad

Var det mycket att göra med sjöboden för att få den i skick?

- Det svåra var väl egentligen att inte göra för mycket. Att låta det vara så genuint som möjligt och att inte överpyssla, inte översmycka, inte måla och slipa golv utan låta det gamla vara kvar så mycket det gick. Så att fiskarpojkarna från Atlantic och andra trivs när de kommer hit och känner att det är en sjöbod.

Vad ska ni göra med Hugos Bu nu då?

- Sjöboden kompletterar allt det vi inte hade i fjol, förklarar Ulf. Det fina har vi ju på restaurangen, och nu får vi allt det ruffliga också och med glass, smörgåsar, bar, pub och musik. Allt blir enklare. Det är ju inte alltid man vill gå på restaurang och till dukat bord. Ibland vill man bara sitta vid ett bord och ha det skönt. På Hugos Bu är det inga bordsbeställningar utan hit kommer man bara. Det är en fantastisk charmig miljö att sitta i, verkligen västkustkänsla. Vi har gjort något unikt med en av västkusten bästa lägen med sjöboden och gjort den publik.

Torsdagstrubadurer i sommar

Just denna torsdag när vi besöker Pelles och Hugos Bu är det rocktrubaduren Thomas Andersson som spelar.

- Nästa torsdag kommer Grundsundsbandet 4 Sekunder och spelar, berättar Micke och framöver har vi trubaduren Albin Kummel, countrysångerskan Erika Jonsson, artisten och låtskrivaren Mats Westling och trubaduren Marcus Max som gästar oss.

Hur länge kommer ni ha öppet Hugos Bu?

- Det beror på hur säsongen fortlöper, säger Micke, men det vi känner nu är att detta är nästan roligare än restaurangen så vi ska försöka hålla öppet så mycket vi kan. Kanske blir det någon AW till hösten och lite mer eventaktigt då.

Förväntningar på sommaren

- Massor av roligt jobb, och mindre vind än i fjol, önskar sig Ulf. Det är fantastiskt roligt att jobba här och en fantastisk vy att jobba i. Vi har mycket roliga gäster både mitt i industrisemester och utanför säsong.

Micke önskar sig en bra sommar efter ”två skitsomrar”.

- Och mycket folk som kommer hit och upptäcker oss. I och med Hugos Bu som öppnar kl 10 varje dag fångar vi ju även upp de som kanske ska gå och bada och vill köpa glass och ta med sig en take away kaffe. Och på kvällarna blir det mer en bar där man även ska kunna äta.

Olle Svantesson och Olle Holmström tittade förbi och passade på att testa just glassen. 2 kulor seasaltade caramel, en kula ekologisk blåbär och en kula passionssorbet. Alla fick godkänt av killarna.

Bengt Johansson och Madeleine Regenius hade hittat en skyddad hörna i lä utanför Hugos Bu och satt och njöt en räksmörgås och smörrebröd. Detta var första gången i Grundsund för dem.

- Stor chans vi kommer tillbaka, det här var verkligen en pärla och en toppenkväll!