({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Hummer

Fotograf: Madeleine Landley

Upplev hummersäsongen 2023

  • 24 sep, 2023
  • Margareta Anderberg

25 september kl 7 går startskottet för årets hummerfiske. Tidigt tidigt på morgonen denna måndag stävar båtarna ut från Skaftös hamnar med förväntansfulla fiskare på jakt efter havets svarta guld. När klockan är 7 är havet fullt av båtar och bojar - hummersäsongen är äntligen igång! Här tipsar vi om alla årets hummerupplevelser på vår ö.

Hummerpremiären är den dag på hösten då det i Sverige blir lagligt att börja fiska hummer. Dagen infaller den första måndagen efter den 20 september.

Hummerpremiären är en högtid i klass med julfirandet i Bohuslän. Alla som har båt går ut för att försöka fånga havets svarta guld. Det heter så då hummern är blåsvart när den tas upp. Röd blir den när den kokas. Även den som är på tillfälligt besök kan få uppleva hummerfiske i verkligheten. Det är en unik upplevelse att få följa med duktiga yrkesfiskare ut och delta i jakten på denna havets läckerhet.

Regler för hummerfiske

Här hittar du aktuella regler för årets hummerfiske för fritids- och yrkesfiskare.

Ny regel för i år är att hummertinor vara försedda med minst ett rymningshål för att motverka spökfiske. Rymningshålet ska hållas stängt med hjälp av en högst 3 mm i diameter tjock, enkel och obehandlad bomullstråd utan kärna. Mer utförlig information finns i länken ovan.

Värt att hålla i minnet är också de nya reglerna från 2022 om kortare sumpningstid och att det är förbjudet att fånga hummer med rom.

Fritidsfiskare får fiska hummer till och med 30 november. Yrkesfiskare får fiska till och med den 31 december.

Minimimåttet på godkänd hummer att fånga är 9 cm mätt från ögonhålans bakkant till huvudsköldens bakkant mätt parallellt med mittlinjen (så kallad carapaxlängd).

Även sumpen ska märkas med namn och telefonnummer eller adress.

Endast svenska medborgare eller den som är stadigvarande bosatt i Sverige får fiska hummer.

Hummersäsongen 2023 på Skaftö

Fotograf: Margareta Anderberg

Redskap, agn och kläder för hummerfisket

Lyckans Slip, Fiskebäckskil och Skeppshandeln Grundsunds Marina har allt du behöver för hummerfisket inklusive agn, hummertinor och kläder.

Fotograf: Roger Borgelid

Hummerpaket med hummerfiske & boende

* Slipens Hotell & Brygghusets Hummerfiskepaket 29/9 - 19/11

Anordnar paketresor för sällskap mellan 6-36 personer som får följa med yrkesfiskare ut på havet i jakten på hummer.

Man kan också boka följande tillval: Fikakorg på båten, Stor Fisksoppa istället för liten, * Fyrarätters middag inkl hel hummer som huvudrätt, * Bastuflotte med jacuzzi: 350 kr/ person

I hummerpaket med övernattning ingår:

Båten kommer till kaj utanför Brygghuset därefter väntar hummerfiske i ca 2 timmar. Flytoveraller  ingår. Tillbaks i land vid Brygghuset serveras varm musselsoppa. Därefter ombyte och hummersnack med köksmästaren. Sedan fria aktiviteter som bastuflotte med jacuzzi eller whiskyprovning 1,5 timma i baren som huserar Sveriges största whiskysamling. Därefter väntar tre-rätters hummermiddag med halv hummer som förrätt. Dagen därpå frukostbuffé.

Skulle Slipens Hotell vara fullbokat aktuellt datum så finns boende på Skaftö Golfhotell eller Grundéns Hotell. Då ingår shuttle med Brygghusets minibuss till hotellet efter middagen.

Mer info, pris och bokning via länken ovan.

* Gullmarsstrands Hummersafari 29/9 - 11/11 

Detta ingår: Hummersafari 3 timmar inkl. fikakorg, Värme/flytoverall medtag stövlar, Snittar och välkomstdrink på Verandan kl 18, Fem-rätters middag kl 18.30, Logi inkl frukostbuffé.

Du kan också uppgradera paket med tid i någon av Gullmarsstrands relaxavdelningar – Sinnenas Relax med inomhuspool och bastu eller Sinnenas Havsbad med utomhuspoolen 38G. Du kan också passa på att unna dig en spabehandling på plats (i samarbete med Jochnicks Hälsa.)

Mer info, pris och bokning via länken ovan.

Fotograf: Madeleine Landley

Hummermiddag - med eller utan övernattning

* Gullmarsstrands Gourmethummer meny: Torsdagar till lördagar 28 september - 28 oktober.

Välkomstdrink (mousserande) & snacks kl 18, Fem-rätters gourmetmiddag med hummern som huvudtema i Restaurang G kl 18.30. Kan kombineras med övernattning, frukostbufé där tillgång till Sinnenas Havsbad eller Sinnenas Relax ingår. Bokas via hemsidan, tfn 0523-66 77 88 eller info@gullmarsstrand.se

* Hummerfest på Pelles Rökeri i Grundsund 30 september

3-rätters hummermeny, livemusik med bröderna Lars och Club hugo med DJ P.L till kl 02. bokas via www.pellesrokeri.com

 

Hummerfisketurer

Fisketurer Grundsund AB, Kent Holmberg

Tillsammans med Kent kan man ge sig ut på havet och få vara med och dra hummertinor. Hummerfisket kan också kombineras med makrillfiske. Kontakt Tfn 070-770 03 35 eller info@kentholmberg.com

LL 494 Bobo Roysson, Grundsund

Under hummersäsongen anordnar Bobo turer i sin fiskebåt för mindre och större sällskap. Under den cirka tre timmar långa turen får man vara med och dra upp hummertenor, titta på sälar och ta en fika. Det går att köpa hummer när man kommer till hamn men för att vara säker på tillgången så beställ gärna i samband med hummerturen. Tfn 073-962 71 01 eller bobo@bobosfisk.se

Fotograf: Jonas Ingman

Köpa/beställa hummer

Köpa och beställa hummer med tillbehör kan man göra hos:

Krögens Fisk & Krog, Grundsund

Tfn 0523-212 85

Fiskare Bobo Roysson, Grundsund

Tfn 073-962 71 01 eller bobo@bobosfisk.se

Fiskare LL 629 Kotten, Grundsund

Kotten har sin hemmahamn på Västra Kajen i Grundsund och här kan man också beställa hummer Tfn 076-102 60 94.

Tillbehör till hummerfesten

Skaftöhallen i Fiskebäckskil och ICA Nära Grundsund kan du handla alla tillbehör i matväg du behöver för en lyckad hummerafton!

Porslin, glas, presenter till värdparet om du är bortbjuden och kläder för ruskväder (Didriksons och Grundéns) såväl som finare dagar och till fest hittar du hos våra butiker och affärer på Skaftö

Fotograf: Margareta Anderberg

Boende

Under hummersäsongen - vår kvalitetssäsong - kan du bo på hotell 0 m från havet, på anrikt pensionat, på hotell med rum individuellt designade efter olika personligheter, på mysiga B&B och vandrarhem.

I Fiskebäckskil finns Gullmarsstrand Hotell & Konferens och Slipens Hotell. Hos Skaftö Golfhotell bor du med Skaftö GKs banor strax utanför. I Rågårdsvik finns anrika Rågårdsviks Pensionat och i Grundsund bor du hos Grundéns Hotell och hos Skaftö Vandrarhem. (Skaftö Hotell Villa Lönndal öppet för incheck tom 29 september.)

Fotograf: Regina Cederfeldt

Att göra - Dagen efter hummerfesten

Skaftö har många fina gång- och cykelvägar - ge dig ut när luften är klar och krispig och naturen plockar fram sina gula och röda nyanser. Cykel finns att hyra hos Lyckans Slip, Skaftö Vandrarhem och hos Kajak i Grundsund. Eller varför inte ta en guidad tur i våra anrika fiske- och skepparsamhällen Fiskebäckskil och Grundsund. Att paddla en stilla höstdag är en alldeles speciell upplevelse. Balanspunkten / Kajak i Grundsund hjälper dig ut på havet i kajak och med Skaftöguiden och Fisketurer Grundsund AB, Kent Holmberg (se kontaktinfo ovan) kan du komma ut på havet med guide. Hyra egen båt kan du göra hos Grundsunds Marina. Hos Gullmarsstrand hittar du Sinnenas Havsbad & Relax med utomhus, bastu och aroma bastu. Här finns också Jochnicks Hälsa AB som erbjuder spa-behandlingar. Padeltennis kan du spela både i Fiskebäckskil och Grundsund (om vädret tillåter). Banor bokas hos Fiskebäckskils Padelcenter.

Du kan också ta en tur till trevliga Lysekil med personfärjan Carl Wilhelmson (Västtrafik) som går från Fiskebäckskil och Östersidan på Skaftö till Södra hamnen i Lysekil ToR.

Vad som i övrigt händer på Skaftö när just du är hittar du i Skaftös Evenemangskalender.