({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Publik på Västra kajen i Grundsund under Kanalfesten 2018.

Fotograf: Margareta Anderberg

Kanalfesten Grundsund 2018

  • 31 jul, 2018
  • Margareta Anderberg

För femte året arrangerade Skaftö Öråd tillsammans med LL 628 Atlantic och Restaurang Smultron & Tång Kanalfesten i Grundsund 27-28 juli. Festen genomförs till minne av att det är 100 år sedan Grundsunds kanal och hamn byggdes under åren 1914-1918. I år, 100 år sedan kanalen stod klar, invigdes den så slutligen och som tidigare år blev Kanalfesten en stor succé med många besökande.

Årets vinnare i SM i Makrillfiske

SM i Makrillfiske, anordnad av Makrill Akademien inledde fredagen. Vann i klassen Flest makrillar gjorde Jan-Olof Ek med 26 stycken. Dagens Största makrill vägde 455 gram och den glada fiskare som fick upp denna makrill var ingen mindre än Ola Lindholm, som tidigare tagit hem vinsten årets minsta makrill två år på raken och därför var extra glad. Minsta makrillen drogs upp av Fanny Ek. Fanny drog dock upp flest fångade makrillar 2017, ska hon toppa detta med att vinna störst fångade makrill 2019?

Vinnare av Makrill SM 2018 Kanalfesten Grundsund. Prisutdelare: Ola Lindholm. Film & edit: Peter Lundberg

Visning av fiskebåtar

Fiskebåtarna vid Västra Kajen var öppna för visning under fredagen och många nyfikna tog chansen att se hur de såg ut inuti och få en pratstund med besättningen. I Tages Bu visades bilder från fisket.

Ulla Svensson – Årets Räkskalardrottning

På eftermiddagen var det så dags för räkskalartävling med Lars-Johan Olsson från Atlantic som tävlingsledare. 14 deltagare kämpade om heder och ära i denna viktiga gren i Grundsund där fisket har och har haft en central roll. 22 räkor skulle skalas och efter en minut och fyrtioen sekunder stod det klart att Ulla Svensson tog hem segern och blev årets räkskalardrottning!

Intervju med Ulla Svensson, vinnare av Kanalefestens räkskalartävling 2018. Film & edit: Peter Lundberg


Musik och underhållning av Karborrebandet mitt på dagen och Grundsunds egna populära coverband 4 Sekunder uppträdde senare på kvällen på Västra Kajen.

Bohuskustens historia med Terje W Fredh

På lördagen firades Kanaljubileet på Östra Kajen i Grundsund med Skaftö Öråd som arrangör.
För barnen fanns bland annat den den populära kokosbollsslungan och i Grundsund Båtklubbs lokaler höll Terje W Fredh föredrag om Bohuskustens historia.

Premiär för nyskrivet verk av Ulf Dageby

Urpremiär var det på lördagen för Ulf Dagebys nyskrivna körstycke ”Grundsunds kanal”, som framfördes av Gladkören under ledning av Birgitta Gunnarsson och med Ulf Dageby själv i kören.

Gladkören under ledning av Birgitta Gunnarsson uruppförde det nyskrivna körverket ”Grundsunds kanal” skrivet av Ulf Dageby. Film & edit: Peter Lundberg

Invigning av soldäcket i Skäddhålan

Efter lunch var det dags att inviga det nya soldäcket i Skäddhålan. Soldäcket är ett led i Skaftö Öråds strävan att skapa en samlingsplats här och Örådet hjälpte initialt till via Leaderfinansiering att få igång projekteringen. Skäddhålans Vänner med Kent Juvén i spetsen har sedan framgångsrikt drivit Projekt Skäddhålan och Vigernaleden i kontakt med Lysekils kommun. Nu står det klart och det med hjälp av finansiering av Tor-Evert Broskär, som bestämde att en miljon av hans donation till Örådet skulle användas till Vigernaleden. Tor-Evert har under hela projekteringen varit aktiv, intresserad och kommit med förslag under färdigställandet av leden och soldäcket.

Efter invigningstal av Tor-Evert Broskär och Sven Laurell, Skaftö Öråd, gjorde ungdomar från Bohusbuggarna ett mycket uppskattat framträdande.

Officiell Kanalinvigning

Under eftermiddagen var det så dags att äntligen inviga kanalen 100 år efter att den stod klar. När man var färdig 1918, så blev det nämligen ingen invigning av olika orsaker. Invigningen och bandklippning tog passande nog plats på det k-märkta fiskefartyget LL 158 Sandö, där Klas Berntsson berättade om kanalbygget och var den som klippte bandet och därmed invigde kanalen officiellt.

Därefter blev det uppskattad underhållning på Fisketorget av duktiga coverduon Pommac och därefter ett intressant föredrag av forskaren Fredrik Gröndal och Sylve Robertsson från Kristinebergs Marinbiologiska forskningsstation, på temat alger som framtidens mat.

Uppskattade coverduon Pommac uppträder återkommande på Skaftö, så också på Lilla Fisketorget i Grundsund under Kanaldagarna. Film & edit: Peter Lundberg

Kanalstafetten

Strax före kl 17 då det var dags för den årliga kanalstafetten öppnade sig himlen och det började åska. Ett tag såg det osäkert ut om man skulle kunna genomföra stafetten som går ut på att ett tremannalag paddlar 1 500 meter genom Grundsunds kanal, sedan byter av med en löpare som springer ca 1,5 km genom samhället för att i sin tur byta av med lagkamrat som simmar över kanalen för att gå i mål på Östra Kajen.

Lag Kleva, som är mycket duktiga och vunnit flertalet gånger innan var favoriter, men fick i år se sig besegrade av ”Carins gäng” bestående av Erik Framme, Mikael Gren och Eva Rongård. 

Vinnarintervju med 2018 års vinnare av Kanalstafetten: ”Carins gäng” - Erik Framme, Mikael Gren och Eva Rongård. Film & edit: Peter Lundberg

Kvällen avslutades på Bottnavallen där Kustnöje med DJ, foodtrucks, barer och proffsiga stämningshöjarna Duo Jag såg till att det blev en rejäl festlig avslutning på årets Kanaljubileum.

Sven Laurell, Skaftö Öråd reflekterar och blickar framåt 

Fiskebåten LL 628 Atlantic, Restaurang Smultron & Tång och Skaftö Öråd har under fem år arrangerat Kanalfesten. Här intervuas Sven Laurell, tidigare ordförande för Skaftö Öråd, som nu lämnar över stafettpinnen från Örådet till andra att arrangera Kanalfestligheterna i och med 100-årsjubileumet och den officiella invigningen av Grundsunds kanal och hamn. Film & edit: Peter Lundberg. Reporter: Margareta Anderberg