({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Margareta Anderberg

Familjen Kinhult sätter Skaftö GK på internationella golfkartan.

  • 26 sep, 2016
  • Margareta Anderberg. Film & redigering: Peter Lundberg

Mikael Kinhult har under många år varit en uppskattad och framgångsrik tränare på Skaftö GK. Dottern Frida Kinhult deltar i årets prestigefyllda Junior Ryder Cup och storebror Marcus Kinhult har gått från att vara en av våra absolut bästa amatörer till att numera spela som proffs. 2016 utsågs Skaftö GK till årets golfklubb i Sverige.

Årets golfhändelse, det är så det kallas det prestigefyllda mötet mellan Europa och USA i Ryder Cup. I Junior Ryder Cup ingår sex flickor och sex pojkar i varje lag, varav hälften kvalar in efter en rankinglista och hälften är kaptensval. När Europalaget 2016 presenterades stod det klart att Sverige fick med tre flickspelare till Interlachen i Minnesota 26-27 september och att Frida Kinhult, Skaftö GK säkrat en plats i laget tillsammans med Beatrice Wallin, Hills GK och Julia Engström, Ringenäs GK.

Vi fick en intervju med Frida strax före hon gav sig iväg till USA och här berättar hon bl a varför hon väljer att spela Junior Ryder Cup framför årets VM 27-30 september i Kanada, tips från sin bror Marcus och planer för framtiden:

Frida Kinhult inför Junior Ryder Cup 2016. Foto & redigering: Peter Lundberg.

Frida Kinhult om resultatet

Tyvärr var USA laget lite för svårt att slå och vann för femte året i rad med 15 1/2  mot Europas 8 1/2 poäng. Frida gjorde en stark insats och såg till att kamma hem 2 1/2 till laget. Hon passade också på att fira födelsedag i USA den 25 i samband med öppningen av Ryder Cup. Grattis i efterskott Frida !

I intervjun inför tävlingen sa du att det skulle bli intressant att tävla i USA och mot USA. Vilka erfarenheter tar du med dig från dessa dagar?

- Självklart är det kul och har varit lärorikt att spela på banorna här borta. Det är olika sorter på gräset här och hemma, vilket i sin tur gör att bollen reagerar annorlunda - bra att få erfarenhet från detta som amatörgolfare! 

- Att spela mot USA har varit grymt coolt. Dom är vassa golfare och gör mycket bra på banan, men även vid sidan av när dom tränar! Jag hade bara spelat samma tävling som tre av tjejerna från USA innan, så jag har fått nya kompisar som man förhoppningsvis kan hänga med på touren om några år.

USA verkar svårknäckta - vinst för femte året i rad. Vad beror det på tror du?

- Ja, som sagt så gör de väldigt mycket saker bra. 8,5-15,5 kan se ut som att de vann ganska stort, men det var många jämna matcher och alla fightades på grymt från Europa. Det spelade ingen roll om man ledde eller låg under, det var "all in" och man gjorde verkligen allt för laget, men till slut stod USA som vinnare. Dom är duktiga, och bevisar det gång på gång. Jag skulle inte säga att vi från Europa är speciellt besvikna, vi har haft en grym vecka, lärt oss mycket och ser fram emot kommande tävlingar!!

Vad händer härnäst för din del? 

- Nu hänger vi på Hazeltine i några dagar. Idag (onsdag ) kommer vi spela den banan och det är heeeelt crazy!!!!! Senare i veckan ska vi vara med på invigningen och titta på Ryder Cup. Jag kommer hem sent den 3/10 och natten mellan 4-5/10 åker jag till Frankrike för tävling. Det blir en snabb tripp hem till Skaftö - men det är det värt. 

Starkaste minnet du tar med dig från denna tävling?

- Jag kommer ta med mig alla tre matcherna extra mycket. Allt runt omkring har varit magiskt - men matcherna är svårslagna. Dom toppar. I första matchen fick jag spela med min bästa vän Beatrice (Wallin). Vi hade så sjukt kul på banan och jobbar tillsammans från start till mål. Med en 5/3 vinst plockade vi Europas första poäng - gåshud! I andra matchen spelade jag med Kristoffer som också är en bra kompis jag känner sen tidigare. Vi hade en grym match, och USA hade en rivstart. Men 5 hål kvar låg vi 3 ner och det kändes nästan kört. Men vi gav inte upp, utan vann istället fem raka hål och stod som vinnare med 2/0. Detta är verkligen ett tecken på att ALDRIG ge upp. Att aldrig ge upp fick jag även ta med mig in i min singelmatch. Jag låg 4 ner när vi hade 7 hål kvar, plockade sedan två snabba och låg 2 ner med 5 kvar. Ytterligare 2 birdies gjorde att vi plötsligt var lika med 2 hål kvar. Vi delade de 2 sista hålen för att dela matchen. Dessa tre upplevelser är utöver allt annat - något jag aldrig kommer att glömma.

Mer om resultatet och matcherna finns att läsa här på Ryder Cups hemsida

Marcus Kinhult om proffslivet och vilka Skaftöspelare vi ska hålla koll på framöver

Marcus Kinhult har varit en av våra allra främsta juniorspelare och tävlade i Junior Ryder Cup 2014. Sedan dess har han gått vidare och blivit proffs och säkrade i november 2015 en plats på Europatouren.

I början av sommarn fick vi en intervju med Marcus som här berättar om proffslivet, vad han gillar bäst med Skaftö och vilka av Skaftös juniorspelare vi ska hålla ögonen på framöver.

Marcus Kinhult om proffskarriären. Foto & redigering: Peter Lundberg

Skaftö Årets Golfklubb 2016

Föreningen golfjournalisterna har sedan 1978 korat Årets Golfklubb, och 2016 var det alltså Skaftö GK som fick detta prestigefyllda pris. Motiveringen löd:

"Barnen först – sedan föräldrarna". Denna devis har varit ett rättesnöre för Skaftö Golfklubb i många år. Klubben kan nu skörda frukterna av sitt målmedvetna arbete med sin juniorverksamhet i form av både medlemsrekrytering och idrottsliga framgångar."

Skaftö GK - vald till Årets Golfklubb 2016 - hemsidan hittar ni här

Ryder Cup 2016 – info, spelare, behind the scenes, resultat mm finner ni här.

 

För fler artiklar från och om Skaftö titta in på fliken "Reportage från Skaftö" här på sidan.

 

Evenemang på Skaftö, våra boenden, restauranger, butiker, service, sevärdheter och mycket mer hittar du om du går till www.skafto.nu förstasida.