({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Peo Hellberg och Madelene Ahl driver presentbutiken LL 242 Skaftö som ligger på Östersidan, Skaftö.

Fotograf: Margareta Anderberg

Butik LL 242 Skaftö firar 3 år

  • Margareta Anderberg

Presentbutiken som drivs av Peo Hellberg och Madelene Ahl och som ligger längst med vägen och gång- och cykelbanan på Östersidan på Skaftö firade i dagarna tre år. Namnet bygger på adressen Evensås 242, butiken ligger på Skaftö och LL är beteckningen på de båtar som har hemmahamn i Lysekil kommun.

Många passerar butiken till och från Vägeröds dalar, på sin runda runt Norra Skaftö och för många är detta ett populärt glass stopp och räddningen i sista stund när man behöver en gå-bort-present.

Under påskhelgen var butiken med på konstrundan på Skaftö med konsthantverk av Skaftöborna Kristina Jarnedal (repteknik) och Maj-Len Olsson (lappteknik). 

Peo och Madelene numera bofasta på Skaftö

Madelene kommer från Trollhättan, men flyttade till Uddevalla då hon träffade Peo. För fem år sedan hittade de sitt hus på Östersidan och planerade då att ha det som sommarboende. Madelene har en son och Peo två döttrar – här skulle de alla få plats.

- Men sedan blev det att vi var mer och mer här än hemma i Uddevalla, förklarar Madelene, så då kände vi att vi flyttar ut även om vi får pendla ganska långt till jobbet. Men det är underbart att komma hit ut. En balsam för själen!

Peo jobbar som säljare i elbranschen idag och Madelene är ledningsassistent på ett fackförbund i Göteborg.

- Det funkar faktiskt jättebra att arbetspendla till Göteborg, berättar Madelene. Jag tar ofta bilen till Bokenäs då det är fler bussar som går förbi där vilket innebär att jag har större flexibilitet tidsmässigt när jag ska åka hem. På morgonen tar jag, liksom många andra, den första bussen som går 5.45 från Bokenäs. När jag går på Lysekilsexpressen så sover jag hela vägen ner till Göteborg. Då ska det vara tyst på bussen och lamporna släckta. Det är viktigt att få vara för sig själv och slippa vara social så här tidigt på morgonen. Något som de flesta respekterar.

"Roligaste jobbet jag har haft"  

Butiken LL 242 Skaftö ligger i bottenvåningen på huset de bor i och butiken öppnade de alltså för tre år sedan. Blev det som de tänkt sig?

- Det har nog blivit större än vi tänkt oss, enligt Madelene. Det är betydligt roligare än jag trodde, tycker Peo. Det här är nog det roligaste jobbet jag har haft faktiskt. Alla är väldigt glada och trevliga när de kommer hit.

Moderna inredningsdetaljer, lampor, lakrits, oljor, risotto mm

Butiken har inredningspresenter i modern design men också lakrits, oljor, risotto, kryddor och lampor med mera.

- Vi säljer väldigt mycket av ett varumärke som heter Blomus med inredningssaker i borstat stål som vinöppnare, parmesanrivare med mera – lite livsnjutarprodukter helt enkelt. Vi vill ju ha kvalitet och design på produkterna. Två av tre kunder kommenterar sortimentet vi har idag och tycker att vi har fina saker med en mer strikt design,berättar Peo.

- Vi har också oljor, kryddor, risotto, dansk lakrits och SIA glass i sortimentet. Flera som köper risotton ska ut och paddla. Det är enkelt att laga till, behövs bara ett kokkärl, smakar bra och mättar ordentligt. Lakritsen går också bra. Vi fick ett lyft förra sommaren när vi tog in glass. Då köpte vi också in de bord vi idag har utanför affären och då blev folk sittande här utanför på gräsmatan, och folk drar folk, konstaterar Peo nöjt.

- Vi säljer också mycket av våra fjäderlampor, inflikar Madelene.

- Vi har väldigt mycket lampor i butiken idag faktiskt och det hade vi inte räknat med från början, berättar Peo. Om vi backar tillbaks till när vi skulle sätta igång så hade vi bestämt oss för att importera ett varumärke som heter Leonardo. Det varumärket är väldigt brett med allt från vinglas, skålar, vaser med mera. Det är ett jättestort tyskt varumärke, men vi hade inte sett det i Sverige. Så var jag på ett möte i Örebro och råkade gå förbi en butik där som visade sig vara ett showroom för ett företag som bland annat hade agenturen för Leonardo. Johan som drev butiken/showroomet och vi blev väldigt bra vänner och som mest har vi nog haft tolv varumärket här i butiken från honom. Johan stöttar, vi hjälper varandra och han brukar komma ner och bo här en vecka per år med sin familj. Därifrån har vi fått lamporna och Blomusprodukterna. Förra året var det nog i allafall designnecessärerna som sålde mest, vi sålde över 200 av dem!

Om kunderna uteblir häller Peo upp en kopp kaffe - då kommer de !

Peo berättar vidare att butiken har tre typer av kunder.

- Skaftöborna (därför har vi öppet året runt), sommargästerna och sedan har vi dagsturisterna. Ungefär hälften av de som handlar av oss är åretruntboende.

Om kunderna skulle utebli har Peo ett oslagbart trick – häll upp en kopp kaffe!

- Då kommer det alltid in någon och så får man springa ner i butiken, skrattar Peo. Men det är ju det som är lyxen i att vi kan vara hemma när det inte kommer någon. Vi hade aldrig klarat av att ha jobb och driva en butik där vi var tvungna att åka till en butikslokal.

Bästa med Skaftö - Lugnet

Vad är då bäst med Skaftö? Lugnet utbrister Madelene och Peo unisont.

Madelene berättar att Peos barn som bor i Oslo eller hennes egen son från Trollhättan gärna kommer på besök. De vill gärna vara här, är stolta över Skaftö och tar gärna med sina vänner hit.

Planer för framtiden

Vad har då Madelene och Peo för planer för framtiden?

- Det finns tankar på att utveckla butiksytan till exempel och att kanske starta webshop i framtiden. Kanske kan vi ha en heltidsanställd då. Vi har var sitt heltidsjobb idag och nu är vi där att vi kanske skulle behöva anställa någon på sommaren som kan stå här i butiken så att vi kan ha öpppet hela dagarna, berättar Madelene.

Peo avslutar med att betona att servicen är viktigt och att även om butiken inte är öppen öppnar de gärna för kunder bara de är hemma.

- Just den här öservicen tycker jag man ska ha. Det är en hel del folk som ringer oss om man är bortbjuden på kvällen och frågar om vi kan öppna för de vill ha med sig en present. Och då gör vi det bara vi är hemma, avslutar Peo.

Aktuellt i butiken och öppettider hittar man på LL242 Skaftö FB sida.