({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Margareta Anderberg

Ola Lindholm aktuell med nya barnboken "Kampen mot Samaael"

  • 09 sep, 2016
  • Text & foto: Margareta Anderberg, Film & Edit: Peter Lundberg

Skaftöbon Ola Lindholm följer upp sin populära debut Drömfångaren - "Odjuret Vaknar" som släpptes i våras. Aktuella "Kampen mot Samaael" släpps 20 september och lagom till Bokmässan i Göteborg. Vi fick ett samtal med Ola om nya boken, vad han gör på TV under hösten, Skaftö och hans relation till Beyoncé. Och här nedan får vi också lyssna till Ola då han läser ett stycke ur kommande "Kampen om Samaael".

Låt oss börja med att konstatera att Ola har hunnit med mycket under de senaste 25 åren. Och han har varit framgångsrik. För sina TV- program har han vunnit två Kristaller och för musiken har han hittills blivit belönad med Grammisar, guld- och platinaskivor.

Ola och TV - programmen

Låt oss börja med TV karriären. 1993 landade Ola sitt första TV jobb hos TV3 som hallåa mellan eftermiddagsprogrammen. Det gick sådär. Ola gick vidare till på den tiden fräcka ZTV som veejay och presenterade musikvideos. Det gick bättre och i slutet av 90-talet landade han så på SVT som programledare för "Myror i brallan", som han också var medskapare till. Programmet blev en succé och Ola har sedan dess skapat, varit programledare för och medverkat i produktionen av flera populära TV-program såsom Ola 21:30, Wild Kids, Ola & Gorillan i Söndagsöppet, Melodifestivalen 2004 (programledare), Skrotslaget, Glasklart, Helkväll i SVT med Tomas Ledin respektive Lisa Nilsson (producent), medverkat i Nobelsändningarna i vintras mm.   

Ola jobbar med programutveckling, ett kreativt och svårt jobb enligt Ola.

- Av 100 påhittade program kan 100 kastas i papperskorgen. Det hittas på väldigt många TV-program men väldigt få når hela vägen fram till visning så det är ett väldigt svårt jobb. SVT t ex kanske går ut och säger att nu behöver de ett faktaprogram till tisdagar kl 18. Denna information går då ut till de bolag som sitter och hittar på program och det kan vara upp emot 100 personer som arbetar med att få fram bra idéer till just detta, så ja konkurrensen blir hård, konstaterar Ola. 

Ola och musiken

Ola har också gjort musik. Han vann en grammis 2002 för "Ola & Gorillan" och han har jobbat med Sean Banan där han bl a skrev texten till "Copacabanana" och också regisserade hela showen till numret i Melodifestivalen. Ola har fortsatt att arbeta med Sean Banan och mer skojigt material kommer framöver. Vad det blir är dock hemligt än så länge och Ola vill inte avslöja något just nu. (Nästa års Melodifestival kanske?) 

Ola, Kamratposten och BRIS

Han har varit chefredaktör för Kamratposten under fem år, världens äldsta barntidning som startade redan 1892. Han har också varit en företrädare och en stark röst för barns rättigheter genom sitt styrelseuppdrag i BRIS och i offentlig debatt.

Sommarjobbet på Skaftö och TV-projekt i höst

Vi fick ett samtal med Ola i början av sommaren. Här berättar han om livet på Skaftö och sitt arbete nu i höst för SVT som firar 60 år. Men allra först berätttar han om sitt "sommarjobb" i Lottas Lada (som drivs av sambon Lotta Bäcker), Hannas i Hamnen och Hannas i Krögen (som drivs av Lottas syster Caroline Bäcker).  

Ola Lindholm om sin sommar och höst 2016. Foto & Edit: Peter Lundberg. Intervju: Margareta Anderberg

Böckerna om Drömfångaren

- Redan när jag 5 år visste jag att jag skulle skriva. Inte just Drömfångaren, men den historien har i och för sig hängt med mig länge, men jag visst inte hur den skulle utveckla sig förrän jag satte mig ned och skrev. När jag började skriva boken så visste jag inte hur den skulle sluta och jag visste inte vad som skulle hända i boken och det är ett ganska krångligt sätt att skriva böcker på. När jag väl kom igång gick det ganska fort att skriva ändå. 

Första boken släpptes i våras på Bonnier Carlsen förlag. Den liksom nya boken är illustrerad av Jonas Åkerlund. Här en snabb presentation av "Odjuret vaknar".

Teaser från bokförlaget Bonnier Carlsen för Ola Lindholms barnboksdebut "Odjuret vaknar".

20 september släpps alltså del 2 i Drömfångarserien. Här läser Ola Lindholm själv inledningen till sin bok "Kampen mot Samaael":

Ola Lindholm läser högt ur sin kommande bok Drömfångaren - "Kampen mot Samaael". Foto & Edit: Peter Lundberg

Både "Odjuret Vaknar" och "Kampen mot Samaael" kommer ut som ljudböcker under hösten med Morgan Alling som inläsare. 

- Det kommer bli kanon, konstaterar Ola. Han har både humorn och dramat som krävs!

Ola Lindholm och Skaftö

- En av de första inspelningar jag gjorde med barn var här i Grundsund. Det var "Myror i brallan" 1999. Då åkte vi till Grundsund, jag hade ju inte en aning att jag skulle hamna här då, det var första gången jag var här och då spelade vi in en liten grej om maneter nere i Grundsunds marina kommer jag ihåg. Och sen flera år senare kom jag hit med Lotta min sambo på sommaren.

Lotta och Ola levde ett mycket hektiskt liv i Stockholm och jobbade mycket bägge två. Deras son hade hunnit bli fem och de kände bägge att de ville ha mer tid för sin son och leva lite lugnare och skönare. Lotta och Ola hade spenderat många somrar på Skaftö och så fick de tips om att den gamla skolan var till salu. De slog till och köpte skolhuset och är sedan dess Skaftöbor.  

Vad betyder då Skaftö för Ola idag? Vi bad honom beskriva ön med tre ord:

Ola Lindholm om Skaftö. Foto & Edit: Peter Lundberg.

Olas minnen av barnTV-program och barnböcker 

- När jag var liten tittade alla barn på alla barnprogram. Det var ju så. När barnprogrammet började kl 18 då satt alla Sveriges barn och tittade på vad det nu var. Jag har ju tittat på Drutten & Gena, jag har tittat på Fem myror är fler än fyra elefanter, jag har tittat på Vilse i pannkakan och alla dom där. Hedvig, Från A till Ö -  alla de där klassiska barnprogrammen har jag ju i mig som uppvuxen på 70-talet. Favorit? Trazan och Banarne. Och TV-Piraterna kommer jag ihåg! Man skulle springa till affären och köpa 3D glasögon och så, det var häftigt.

Och vilka barnböcker har Ola minnen från när han var liten? 

- Ola böckerna haha! De läsupplevelser som jag kommer ihåg när jag själv började läsa var Tintin och Lucky Luke, så serierna var min ingång i litteraturen kan man säga. Det älskade jag, jag tyckte de var jättehäftiga och jag lästa alla Tintin och alla Lucky Luke. Det var ett bra sätt för mig att ta mig in i läsningen. 

Kommer det fler böcker från Ola framöver?

- Ja det gör det. Jag sitter just nu och funderar och ligger om kvällarna och försöker somna och funderar på vad nästa bok ska handla om. Det kommer dock inte vara en bok i Drömfångarserien utan en helt ny bok som handlar om helt andra saker.

Ola + Beyoncé = sant 

Jo det är Beyoncé. Tillsammans med Kelly Rowland och Michelle Williams i Destiny's Child. Och så Ola...

Ola Lindholm med Beyonce och Destiny's Child. Foto: Privat Ola Lindholm.

Bokmässan i Göteborg 22-25 september.

Ola kommer delta på Bokmässan i Göteborg 22-25 september.  Här följer länkar till Olas medverkan på årets Bokmässa:

Lördag 24 sept kl 11:00 - 11.30 "Hur blir man medlem av 70 000-ords klubben?" 

Lördag 24 sept kl 14:30 - 15:00 "Älskade, lättillgängliga Pixi-bok!"

Söndag 25 sept kl 10:00 - 10:20 "Hur blir man medlem av 70 000-ords klubben?"

Söndag 25 sept kl 11:00 - 11.45 "Vikten av högläsning"

Söndag 25 sept kl 13:00 - 13:30 "Drömfångaren"

Söndag 25 sept kl 14:40 - 15:00 "Drömdjur, längtan och högläsning"

Och till slut, här kan man följa Ola på Facebook.

För mer artiklar från och om Skaftö titta in på "Reportage från Skaftö" på www.skafto.nu

Info om dagsaktuella evenemang på Skaftö, våra boenden, restauranger, butiker, service, sevärdheter och mycket mer hittar du på skafto.nu startsida.