({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Peter Lundberg

Välkommen till Saltön

  • 30 aug, 2021
  • Källa: Margareta Anderberg

Fyra populära säsonger av Saltön har sänts i SVT och även i norska NRK. Dramaserien som bygger på Viveca Lärns böcker om det lilla västkustsamhället är till största del inspelad i Grundsund, Fiskebäckskil och Rågårdsvik på Skaftö.

Den dramakomiska TV-serien Saltön visades i SVT för första gången 2005. Serien blev en stor publiksuccé. Busslast efter busslast av nyfikna turister har genom åren tagit sig till Skaftö för att besöka inspelningsplatserna och uppleva den genuina "Saltön-atmosfären".

SVT Play har tidigare gett möjligheten att se och återuppleva denna populära serie igen från start och genom alla 4 säsonger. Förhoppningsvis får vi snart möjlighet till detta igen. Här kommer länk till SVT Play och Saltön.

Inspelningarna av fjärde säsongens avsnitt som hade premiär i SVT 20 augusti 2017 gjordes i Grundsund och Fiskebäckskil i augusti och september 2015.

I fjärde säsongen får publiken återigen möta tobakshandlaren Blomgren (Tomas von Brömssen) och hans fru Emily (Anki Larsson), den rotlösa Johanna (Ulla Skoog) och den pedantiske ostronfiskaren Bengt (Claes Malmberg) som kommer tillbaka som en helt förändrad person efter sin resa till Indien. 

De nya avsnitten i fjärde säsongen byggde framför allt på Viveca Lärns bok "Södra vägen till Saltön", men regissören Lena Koppel fick även friheten att hämta stoff till TV-inspelningarna ur de andra böckerna "Öster om Heden" och "Väster om Vinga".

Många av rollfigurerna i fjärde säsongen är samma som i tidigare säsonger om Saltön. Här finns också flera nya karaktärer som Philip O'Don (Erik Ståhlberg), Roger Holkfjell (Claes Ljungmark), Holger (Claes Månsson), Dolly (Sharon Dyall), Karin Hurtig (Gunnel Fred) och Sandro (Lars Väringer).

Intervju med Saltöns producent Malin Söderlund, Anki "Emily" Larsson,  Viveca Lärn & Kola "Allan" Krauze inför fjärde säsongen av Saltön. 

Anki Larsson är med i fjärde säsongen liksom Glenn Hysen. Får de ihop det?

Intervju med Anki "Emily" Larsson i Grundsund i samband med inspelningarna inför fjärde säsongen av denna populära SVT serie.

Intervju med Viveca Lärn inför fjärde säsongen:

Viveca Lärn intervjuas inför den fjärde säsongen av Saltön med premiär på SVT 20 augusti 2017. Foto & Edit: Peter Lundberg. Reporter: Margareta Anderberg.

I samband med inspelningarna av fjärde säsongen fick vi också en intervju med producenten Malin Söderlund:

Intervju med Saltöns producent Malin Söderlund i Grundsund i samband med inspelningarna för fjärde säsongen av denna populära SVT serie.

Glenn "Glicko" Andersson har intervjuat Kola Krauze som spelar Allan i Saltön. Han har medverkan i många kända filmer och TV-serier och här berättar han om sig själv, sitt skådespeleri och Saltön inspelningen

Viveca Lärn invigde "Välkommen till Saltön!" utställningen i Skaftö Folkets Hus, Grundsund 8 juli 2017

Med anledning av att denna folkkära TV serie fick premiär igen i SVT 2017 så satte Skaftö Folkets Hus, Grundsund och Destination Skaftö upp utställningen "Välkommen till Saltön" sommaren 2017.  En utställning som drog mycket folk och där Viveca Lärn bidrog med texter och teckningar. Utställningen pågick 8 - 19 juli 2017.

Intervju med Viveca Lärn i samband med invigningen 

Intervju med Viveca Lärn i samband med invigningen av "Välkommen till Saltön" utställningen i Skaftö Folkets Hus Grundsund 8 juli 2017. Reporter: Margareta Anderberg, Foto: Peter Lundberg

Viveca Lärns invigningstal "Välkommen till Saltön" utställningen 8 juli 2017

Viveca Lärns invigningstal "Välkommen till Saltön" utställningen, Skaftö Folkets Hus i Grundsund 8 juli 2017. Fotot från invigningen där Viveca avtackas av Regina Cederfeldt. Foto & redigering: Peter Lundberg

 

Upplev mer av "Saltön" och Skaftö - Gå på guidad tur med oss

Kontakta någon av våra Skaftö guider, så hjälper de dig att planera, inspirera, levandegöra och visa Skaftö !

Kontaktuppgifter till Skaftös guider av Saltön:

Regina Cederfeldt, Auktoriserad Bohuslänguide

Tfn 070-384 65 89, e-mail: skaftoguiden@outlook.com

Kent Holmberg, Auktoriserad Bohuslänguide

Tfn 0523-213 37, 070-770 03 35, e-mail: kent@humek.se

Marianne Sandgren-Petersson, Auktoriserad Bohuslänguide

Tfn 0523-221 72, 0730-67 72 73, e-mail: marianne.skafto@gmail.com

Joel Jakobsson, statist i alla säsonger och Saltön specialist

Tfn Mobil: 076-842 69 17, joel.skaftoguidetjanst@yahoo.com

Utförligare presentation av våra Skaftö guider som också guidar om Skaftös kultur, natur och ut på havet finns på vår sida "Skafto Guider".

 

Saltön karta - upptäck Saltön på egen hand

Du kan också gå på egen tur på Skaftö och uppleva Saltön. I denna karta får du en snabbguidning till de viktigaste platserna i serien.  

Saltön karta.pdf