({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Margareta Anderberg

Se Huset

  • 26 jan, 2017
  • & foto: Margareta Anderberg. Film & foto: Peter Lundberg

Update: Utställningen "Se Huset" lever vidare! I medborgarrummet i Lysekils kommun hålls just nu en miniutställning fram till 21 mars 2017. Utställningen är utformad av Marie Erbéus, inredningsarkitekt.

En katalog har tryckts upp för att visa arbetet som varit, ge inspiration och berätta hur projektet går vidare. 

- Det här ska egentligen syfta till att titta på förutsättningarna för att driva ett större projekt, med fokus på Se Huset. Vi vill hitta ett sätt att jobba med byggnadsvård som också inkluderar hållbarhet och miljöbegrepp, det slängs så otroligt mycket bra byggnadsmaterial som skulle kunna stanna kvar i huset eller komma till nytta någon annanstans. Med det i bagaget söker vi samarbete med fler kommuner för att gå ihop att göra något tillsammans och det är där vi är nu, berättade Anita Larsson Modin, projektledare för Se Huset, Anna Wigell, tillförordnad avdelningschef på plan- och byggenheten och Malin Karlsson, plan- och byggenheten Lysekils kommun för Lysekilsposten i samband med invigningen i Medborgarrummet.

Följ ”Se Huset”, utställning och projekt, på Lysekil kommuns Se Huset sida.

Fotograf: Margareta Anderberg

 

Skaftö 2016-05-10

Just nu pågår byggnadsvårdsutställningen "Se Huset" i Skaftö Folkets Hus i Grundsund. Utställningen pågår till och med 15 juni 2016. Inbjuden till invigningen den 5 maj var Ulla Skog som pratade byggnadsvård. 

Det är nätverket Slow House på Skaftö, Lysekils kommun och Skaftö Folkets Hus som står bakom den här satsningen. Några av dem som arbetat med utställningen är Malin Karlsson, Josefin Kaldo, Anna Wigell och Rickard Wennberg från Lysekils kommun samt arkitekterna Marie Erbéus, Jalle Jarlöv och antikvarie Anita Larsson Modin som utgör kärnan i nätverket Slow House.

Fotograf: Peter Lundberg

I utställningen kombineras fakta om hus och historia om byggtraditionen på Skaftö med olika typer av byggnadsvård.

Utställningen är mycket fysisk med många workshops, föredrag, guidade rundvandringar, rådgivning, kafé och butik. Det digra utställnings- och aktivitetsprogrammet i sin helhet finns här:

Utställnings- och aktivitetsprogram - Se Huset - Byggnadsvårdsutställnin... (3).pdf

Många gånger är det så att den som ska bygga eller renovera ett hus har en klar bild av vad som ska göras och sedan sätter igång.Vi tycker också det är viktigt att titta på vad man har. Det vi efterlyser är en eftertänksamhet innan man sätter igång.” säger Anita Larsson Modin, som också hälsade välkommen och öppnade utställningen tillsammans med skådespelaren Ulla Skog. 

På invigningen i Skaftö Folkets Hus "vädrade" Ulla om fönster och gamla hus – ”Med näsan tryckt mot rutan". 

Ulla Skog Se Huset Invigningstal Skaftö Folkets Hus 5 maj 2016 Foto: Peter Lundberg

Ulla Skoog har tillbringat mycket tid på Skaftö i samband med inspelningarna av Saltön där hon spelar den kärlekskranka Johanna. Det är dock inte på grund av sin roll i Saltön som hon invigningstalade. I sitt sommarprat i P1 förra året (som man kan lyssna på här), ägnade hon en stor del av programmet åt att berätta om sin förkärlek för byggnadsvård och hur upprörd hon kan bli när hon ser hur misshandlade äldre hus kan se ut. Peter Lundberg fick ”3 snabba” med Ulla om byggnadsvård i samband med invigningen.

Ulla Skog Se Huset Intervju 5 Maj 2016 Foto & intervju: Peter Lundberg

Enligt arkitekt Marie Erbeus, som är en av initiativtagarna till utställningen, är tanken ”att skapa ett forum för kunskap, få igång ett samtal kring gamla hus och hur man bäst tar hand om dem”.  

Husvandring i Grundsund och Fiskebäckskil, föredrag, rådgivning, renovering av fönster, utvändig färgsättning av hus, träffar där olika spörsmål med huset i fokus är några av de programpunkter som hinns med i utställningen innan den avslutas den 15 juni.

Stor final 15 juni med Hans och Sonja Allbäck som renoverat franska slottet Versailles 3 000 fönster. 

Då kommer Hans och Sonja Allbäck från Ystad på besök och håller föredrag om framtidens färger och olika praktiska moment. De driver det lilla skånska familjeföretaget Allbäck Linoljeprodukter som för några år sedan fick uppdraget att ta hand om franska slottet Versailles 3000 fönster!

Fotograf: Peter Lundberg

När utställningen är över gör vi en fullspäckad katalog över allt som hänt”, enligt Josefine Kaldo från Lysekils kommun. Marie Erbeus hoppas att utställningen blir ett startskott för samtal om hus och byggnadsvård på Skaftö.

Dag för dag fram till den 15 juni kan man också följa vad som händer på Skaftö Folkets Hus hemsida. 

 

För mer artiklar från och om Skaftö titta in på "Reportage från Skaftö" på www.skafto.nu

 

Info om dagsaktuella evenemang på Skaftö, våra boenden, restauranger, butiker, service, sevärdheter och mycket mer hittar du på skafto.nu startsida.