({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Fotograf: Bernt Åkesson

Summering sommaren 2018

  • Margareta Anderberg

Dags att summera sommaren som gått! Frågorna vi ställde var: Hur har sommaren varit för din verksamhet? För- hög- och eftersäsong? Fördelning svenska och utländska turister? Övriga betraktelser under sommaren värda att dela med sig av? Är det något som ska korrigeras eller läggas till, skicka ett mail till info@skafto.nu så åtgärdar vi detta omgående. Vi saknar rapport från ett par företag men lägger till info allteftersom det kommer in. Tack till alla som ställt upp och bidragit till denna summering av sommaren 2018!

Brygghuset, Reine Patriksson

- Sommaren har varit jättebra. Massa gäster, fint väder och bra stämning. Vad mer kan man begära av en svensk sommar?

- Väldigt svårt att säga eftersom vi inte för statistik över nationalitet men känslan är att utländska turister ökar. Har speciellt lagt märke till att det har varit en del finska turister vilket tidigare varit ovanligt.

- Min betraktelse är att när vi väl får fint väder, viket gagnar framtida högsäsonger, så gnäller väldigt många företagare på att vädret varit för fint. Känns som man aldrig blir nöjda. Fokus borde ligga på annat.

 

Butik LL 242, Peo Hellberg

Här kommer en mycket positiv summering! Vi hoppas att vi även i år kommer att kunna dubbla vår omsättning!

- Försäsongen var lite avvaktande. Högsommaren var otroligt bra. Senare delen av sommaren kändes det som om folk förlängde semestern, vi hade fullt upp att göra hela augusti.

- Nästan uteslutande svenska kunder. Kom dock ett antal tyska turister mest i slutet av sommaren, många på cykel.

- Otroligt många husbilar. Kom långt över 100 bilar per dag. De flesta vänder och åker hem samma dag. Noterbart är att säsongen för husbilarna börjar tidigt och pågår fortfarande. Vi måste påverka så att det kommer till ställplatser till nästa år!!!

- Mycket cyklande turister, mestadels utländska.

 

Butik Onödan, Åsa Björneld

Jämn ström av besökare i sommar ! Bra kassa men konstigt inte så stor glass försäljning

Butik Rågårdsvik, Martina von Ulitzen 

- Vi tycker sommaren har varit mycket bra. Framför allt augusti har toppat. Vi upplever att det varit väldigt mycket folk i rörelse på ön. Många dagsturister.

- Torget i Grundsund blev väldigt trevligt när det väl blev dax att öppna fiskaffär och krog. Det saknas fortfarande offentlig toalett på torget. Där har vi kunnat bidra både kunder och andra i nöd.

- För alla hundar som går med matte och husse till affären vore det super, framför allt när det är en sommar som i år, med hundparkering, med litet tak så det blir skuggigt och vattenskål. Man måste få drömma ☺️
- Det vi upplever lite problematiskt är avsaknad av ordnad cykelparkering. Nu står det när det är som mest cyklar över allt så att det tom blir svårt att ta sig fram.

 

Café Syltrutan / Villa Lönndal B&B, Marie Larsson

Vi har haft en bra sommar men tyvärr gick inte caféet ihop. Vi har därför lagt ner caféet och håller som bäst på att söka bygglov och förbereda ombyggnad av huset. Vi heter numera Villa Lönndal B&B och om allt går som vi vill så blir det 7 rum istället för 3 nästa år.

 

Dejlig Cruise, Ingemar & Yvonne Johansson

- Sommaren har varit mycket bra gällande antal drop-in bokningar på Käringöturerna. På CW väldigt mycket cykelturister dessutom , samt ökning av resenärer allmänt.
- Kryssningsfartygen utgjorde viss ökning av utländska turister speciellt för Windros som gick flera turer med grupper varje kryssningstillfälle.
- Man kan ju konstatera att vädret mångdubblar turisterna här på kusten.
Tyvärr ser våra återvinningsstationer bedrövliga ut under högsäsong och så gjorde de i sommar också!

 

Fiskebäckskils Marina Delikatesser, Marina Karlgren Jonsson

- Vi har haft ett bra första år hittills.
- Något som vi inte hade förväntat oss var att ha kö in till butiken innan vi hade öppnat under hela högsäsongen. Kul är också att vi har haft kunder som har kört flera mil bara för att besöka oss då de läst om oss i tidningar/på nätet. Vi har även en del Lysekilare som tar Calle W över och handlar hos oss
- Har inte så mycket mer att jämföra med förutom restauranger jag arbetat på innan och känner väl inte att det blivit varken mer eller mindre utländska turister på ön denna sommar.

Föreningen Sjöstjärnan, Kristina Jarnedal

Sommaren har varit väldigt bra för Föreningen Sjöstjärnan – ja både Skavlankvällen och simskolan har varit lyckade. Midsommaraftonen är första publikarrangemanget med dans och lekar i Bökevik. Massor med människor kom och trots att det är gratis för besökarna så kom en hel del in genom frivilliga gåvor och kaffeförsäljning. Sedan är det juli månad som gäller. Fyra kulturaftnar har vi haft med varierande innehåll, simskola under tre veckor med perfekt väder för att vara i vattnet. Inga maneter! Varje tisdag em har fornstugan varit öppen. En tisdag krockade med VM i fotboll och då kom endast fem besökare. Vid några tillfällen har vi haft beställda visningar. Om några aktiviteter lockat utländska besökare vet jag inte - mer än sådana som bor här varje sommar. Uthyrning av Sjöstjärnans Hus har varit relativt bra under juli och nu i augusti-september litet mer spridda. Nu i höst gäller det bara ortsboende.

 

Golfrestaurangen i Fiskebäckskil, Mikael Johansson

 

Grundsunds Marina och Skeppshandel, Jonas Wilén

 

Gullmarsstrand, Maria Kjellsson

- För sommaren så bifogar jag pressreleasen för vår juli månad som varit väldigt bra:

Gullmarsstrand Hotell slår julirekord

- För oss som är öppet hela året så ligger egentligen fokus på marknadsföringen under ”lågsäsongen” dvs okt-mars. Det som vi kan notera i år är att september är fantastiskt bra bokat.

- Tycker i sommar att vi kan se en ökning på antalet utländska gäster, vilket jag under åren tycker varit väldigt lågt. Fler norrmän självklart men även USA, England, Danmark & Holland. Och självklart med tanke på vädret och avsaknaden av blåst så har vi aldrig haft så mycket båtar i vår gästhamn.

 

Hannas i Hamnen / Hannas i Krögen / Ladan på Skaftö, Caroline Bäcker

Det fina vädret har gjort att vi haft mycket fler kunder, men de kunderna har i sommar handlat andra kläder än där vår kärna ligger, vilket är regnkläder och jackor där pengarna omsättningsmässigt ligger. Man har köpt shorts och t-shirt istället då det varit varmt, vilket gör att vi har kunnat hålla vår omsättning. I Krögen har vi tappat, Ladan ”same same”. Det riktigt varma vädret är inte bra för shopping och det spelar ingen roll om vi har luftkonditionering i butiken för när människor kommer in från 30 grader är man varm och man känner inte för att prova kläder. Vi behöver blandväder för att shoppingen ska gå riktigt bra.

 

Ica Nära Grundsund, Anders Widén

- Sommaren har varit fantastiskt bra, även för och eftersäsong har varit bra

- Mestadels svenska turister men mer tyskar på eftersäsong än ifjol

- Vad turister har efterfrågat är en toalett i centrum!!!!! Vet inte hur många som frågade varje dag. även väldigt många frågor om ställplatser för husbilar! och var man kan bada.

 

Ida Jonssons eftr, Sverker Albrektsson

 

Jochnicks Hälsa Inspiration Utveckling, Karin Jochnick

 

Kajak i Grundsund, Christina Ingemarsdotter

- Bra sommar. Lite lågt på försäsong, som vanligt, massa uthyrning högsäsong, o okej eftersäsong (=lite bättre än vanligt)
- Mer utländska hela tiden men svenskarna var flitiga i år också så det är svårt att säga... 20/80 totalt sett..?
- Bra med bra väder. Vi behöver mer boenden. Var är öronmaneterna?

 

Kaptens Sommarcafé & Butik, Pauline & Tom Josephson

- Vi har drivit Kaptens sommarcafé & butik på Kaptensgatan i Fiskebäckskil i ca fem veckor med start den 1/7 och avslut den 4/8. Vi som har drivit Kaptens är familjerna Wiberg, Albihn/Johnson och Josephson med barn – samtliga sommarboende i Fkil.

Denna sommar 2018 är den andra sommaren vi hållit öppet vårt glasscafé och vi har slagit försäljningsrekord vad gäller glassen. Det var ju en fantastiskt varmt sommar vilket drev vår försäljning fint - vi har sålt mer i vårt cafe denna sommar trots att vi bara hade öppet i fem veckor. Sommaren 2017 hade vi öppet i sju veckor med samma försäljningsvolym som nu 2018. Med detta sagt hade vi ingen för- / eftersäsong utan maxade vårt öppethållande under högsommarveckorna.

- Kunderna som handlade och satt kvar för en kaffepaus var ganska blandat svenska- resp utländska turister. En hel del norrmän såklart men även fransmän och tyskar när vi var inne i augusti.

- Många spontana positiva och uppmuntrande kommentarer har vi fått av våra gäster/kunder. De flesta är så glada att det finns ett café inne i F-kil och att det dessutom går att stanna kvar för en paus och att det livar upp hela byn när människor stannar till, kanske även med sina hundar, folk möts och börjar talas vid på väg till/från byn.

- Många kunder var turister på besök över dagen då de anlänt med färja (eller det amerikanska kryssningsfartyget) ifrån Lysekil och de ansåg att det var bra att det fanns ett trevligt stopp längs vägen på deras promenad.

 

Krögens Fisk & Krog, Janne Olofsson och Regina Cederfeldt

- Vi hade ingen försäsong, eftersom tillstånden kom sent och vi öppnade inte Krogen förrän på midsommardagen och Fisken torsdag vecka 26. Men, när väl verksamheten kom igång, har vi haft en riktigt bra högsäsong, både i Krogen och Fisken. Eftersäsongen har varit sådär. Det var bra en bit in i augusti, men när vädret svängde, dog det ut en del, men vi är ändå nöjda.

- Vi har haft en del utländska turister, mest norrmän förstås, men även tyskar och fransmän. Fördelningen är svårt att säga.

- Inför nästa sommar hoppas vi kunna vara med mycket mer från början. I år har vi gått på chans hela tiden och inte haft något att jämföra med. Vi startade ju upp en helt ny verksamhet. Vår målsättning är att hålla igång verksamheten hela året och successivt utveckla den vidare.

 

Kvartsita / Föreningen För Fulla Segel

 

Lycka Hav & upplevelse: Kent Holmberg:

- Dåligt intresse för båten till uthyrning. Uthyrd ca 10 dagar i sommar (lilla båten). Då uthyrd till 50 / 50 svenskar / tyskar.

- Fiskejullen har gått 5-6 turer i sommar. Mest svenskar som varit med på turerna.

- Konstigt så lite gensvar det varit när det varit så vackert väder. Dock borde jag annonserat mera och satt anslag nere vid båten.

 

Lyckans Slip, Josefin Göthesson

- En underbar sommar med många soltimmar, riktigt bra för båtbranschen. Hoppas att detta kommer att positiv effekt på försäljning utav båtar & tillbehör. Under högsäsong hade vi full gästhamn, tyvärr kunde vi inte alltid erbjuda alla plats då hamnen var helt överfull. Ett angenämt problem men som kan skapa irritation hos badgästerna. Försäljningsmässigt i Skeppshandeln har vi ökat rejält från förra året, dock sålde vi inte många regnställ i år :-)

- Eftersäsongen har varit riktigt bra för oss då vi har gjort en nysatsning på Skeppshandeln, vi jobbar hårt med att få ett levande samhälle även under denna period. På försäsongen var det många båtar från andra länder. Nu på eftersäsongen har det varit många pensionerar som har legat i gästhamnen, många är tacksamma och uppskattar att vi inte stänger butiken för säsongen.

Det är en stor blandning på nationaliteter som besöker oss. Så klart är det många båtar från Norge, Danmark & Tyskland.

 

Marianne Sandgren Pettersson, Guide

Sommarens vandringar har faktiskt varit över förväntan. De fyra torsdagsvandringarna i juli lockade 50 personer, mycket bra för att vara en strålande solsommar.
Två kryssningsanlöp med dubbla vandringar båda gångerna. Kryssgäster från hela världen.
Dessutom ovanligt många vandringar med gästande bekanta till öboende, gäng av olika slag som velat vandra och nu under hösten Gullmarsstrands konferensgäster. En grupp från Kristineberg, unga akademiker, mycket trevliga ungdomar.
Två finska grupper, tre norska grupper via "Saltöeffekten".
Jag är mycket nöjd och fortsätter med mitt koncept, blir lite trött på det ibland men samtidigt lär man sig alltid något nytt så den ena vandringen blir aldrig den andra lik.
Stort tack för allt arbete med infosidor på www.skafto.nu, tror att det har hjälpt mig att få vandringsgäster!

Näreby Pay & Play, 

 

 

Pelles Rökeri i Grundsund, Mikael Koivuhuhta & Maggie o Ulf Grundén

- Vilken fantastisk sommar vi har haft, maj inkluderat tom augusti tack vare vädret. September var sämre pga dåligt väder men helheten bättre.

- Ca 80 % svenska / 20 % utländska gäster. För och eftersäsong märks de utländska mer.

- Övriga betraktelser:

Med sånt här fint väder som varit stannar ju de flesta kvar på ön och ger sig inte av till Torp och dylikt.

Fler nationaliteter, Italien, Schweiz och Spanien.

Brist på boende och logistik för trafik/ transport.

Renhållning och återvinning fungerar inte optimalt, kommunen måste ha högre service än normalt på en turistort.

 

Pizzeria Skaftö 

- Vi har haft så mycket folk i sommar! Vi hade inte ens möjlighet att svara i telefonen vissa dagar. För första gången på länge har folk verkligen haft semester, de kunde använda sina båtar och njuta av sommaren. Och folk har varit så trevliga.

- Vi har haft jättemånga norrmän i sommar och ganska många tyskar också.

 

Rågårdsviks Pensionat, Kjell Holm

 

Skaftö Folkets Hus, Agnetha Göthesson

- Sommaren i Skaftö Folkets Hus har varit som tidigare full av aktiviteter. Vi tänker sommaren från maj - Kristi Himmelfärdshelgen fram till mitten av september - då är inte den ordinarie verksamheten igång och vi kan fylla huset med andra aktiviteter.
- Vi har under året uppmärksammat Kulturarvsåret genom den stora utställningen av CG Bernhardsson kompletterat med föreläsningar och en vårmarknad-en fantastisk uppslutning och intresse. ( Vi kommer även att uppmärksamma det under Kulturveckan.)
- Sommaren har sedan bjudit på olika Konstutställningar, Filmvisningar, Föreläsningar, Pianokonsert med Andrei Ivanovick och med avslutning i början av september med Staffan Scheja. däremellan har det varit ett antal privata fester och bröllop i Skaftö Folkets Hus. Från mitten av juni till mitten av augusti fanns inte en ledig dag.
- Vi upplever nog besöksantalet på våra evenemang som större och större och var väldigt glada att det kom 165 betalande på Staffan Scheja - som också lockade en publik inte bara hemmahörande på Skaftö.

 

Skaftö Golfklubb & Skaftö Golfshop, Anton Svensson

- Vi har haft en totalt sett bra säsong. Golfsäsongen drog igång ganska sent i år på grund av kylan.

Vi öppnade banan fredag den 13 april. (Några veckor senare än vanligt).

- Försäsongen var rent ekonomiskt väldigt bra med många gäster som besökte oss. Perioden juli fram till och med någon vecka i augusti har inte alls varit bra. Mycket på grund av värmen. Golfspelet är väldigt beroende av vädret och så varm som denna sommaren har varit så blir vår verksamhet lidande. Torkan skapade även stora problem ute på banan med mycket torrsprickor och bevattningsproblem. Perioden efter torkan har varit jättebra.

- Totalt sett under säsongen märker vi att vi har fått betydligt fler gäster från Danmark. Våra besökande är framförallt sommarboende och deras gäster.

 

Skaftö Hembygdsförening & Gille, Lars-Erik Johansson

- Nationaldagen firade vi som vanligt vid Hembygdsmuseet med ett hundratal besökare.
- Vi hade öppet på Museet onsdagarna i Juli men det var inte många som kom och besökte oss, kanske beroende av det fina vädret.
- På Skaftöträffen första Lördagen i Augusti var det c:a 150 st.
- Vi har haft besök av Hembygdsföreningen från Lödöse i Augusti som besökte våra byggnader, de var 54 st.

 

Skaftö Golfhotell, Therese Kalentun

På golfen har det varit bra beläggning, från det att vi kom med på Booking så smällde det till där under högsäsongen. För att vara första sommaren, hotellet stod klart först 16/6 då vi hade det första gästerna, så därför hann vi inte göra reklam för golfpaketen innan säsongen. Så en helt okey sommar med tanke på detta.

 

Skaftö Vandrarhem, Lena Hermansson

- Bästa sommaren någonsin, både vad gäller vandrarhemmet och vår förmedling av hus, stugor, rum och lägenheter. Vi har dessutom fått in flera nya objekt att förmedla.

- Trender

Fler begär B & B

Fler stannar kortare period

Fler som kommit enbart för det goda Makrillfisket

- Mycket bättre beläggning under vår och försommar, något lägre beläggning på sensommaren.

- Fördelning svenska och utländska turister ungerfär som det brukar vara.

 

- Övriga betraktelser under sommaren värda att dela med sig av?

Munkeviksleden

Fler har "nappat på" iden att vandra de olika lederna. Inte bara gång- och cykelvägen.

När vi berättar om Munkeviksledens stag som borrats i bergen och att man "halar sig" upp och ner från klipporna med hjälp av en tross, det inspirerar både gammal och ung.

Däremot begränsar vi leden genom att tipsa besökarna om att gå direkt ner till Munkevik från Gång- och cykelvägen innan Kolerakyrkogården.

Grillplats. Vi rekommenderar att man tar med sig fika eller alternativ för grillning i Munkevik. Grillplatsen med bord och bänkar är nu omgjord och färdigställd i år.

Skatt. Ja, i Munkevik finns en skatt som ett barn startade 2015. Skatten är en glasslåda som är väl inslagen i en plastpåse. I asken ligger ett block och penna. Där skriver man in datum och namn samtidigt som man lägger in en ny skatt. Mycket uppskattat av barn mellan 4 och 100 år.

Badplatser finns det flera på vägen mellan Grundsund och Munkevik.

Korpelia. Ja, Munkeviken har förlängts norrut över Gröderhamn och Gåsevik. Tyvärr har flera klagat på att den ännu inte är uppmärkt tillräckligt bra.

Skudeviksleden

Är en ny led som Gunnel och Ingemar Karlsson gjort. Den förbinder Skutevik (som det heter på kartan) och Marinan i Grundsund med Hårsäckan, badplatsen på västra Ösö och norra Norra Lönndalsvägen på Ösö.

Det sista om lederna är något jag vurmar för.

 

Slipens Hotell, Therese Kalentun

- Både för och eftersäsong har varit väldigt bra, sen var ju högsäsongen riktigt bra. Det var ju i stort sett fullbokat hela tiden beläggningen var nästan 98% under juli månad.

- Det är ju mest svenska gäster, men de kommer även mycket från Norge, Tyskland, Nederländerna, England och USA.

 

Smultron & Tång, Magnus Hafström

 

Sommardepån, Lotta Abild

 

Tempo Skaftöhallen, Peter Samuelsson

- Det blev ingen vår, det blev sommar direkt och det blev hur bra som helst för oss. Den som misslyckas i sommar ska nog göra något annat :-)

- Utlänningarna kommer ju alltid i mitten på augusti. Vi har haft mycket tyskar.

Säsongen har varit lång, mycket försäljning långt in i augusti och september och det är försäljning till utlänningar plus de som hyr hus privat.

- Köttet har inte gått så bra med grillförbudet, men vi har sålt mycket annat då folk ändrar sina vanor.