({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Margareta Anderberg

The Birdman - Tom Nilsson

  • 14 jan, 2019
  • Margareta Anderberg

Skaftöbon och träsnidaren Tom Nilsson, ”The Birdman” kallad av sina utländska kolleger och vänner, är en efterfrågad gäst på mässor och konferenser världen över. Tom har fåglar som sin specialitet, därav namnet, men han snidar också gubbar och tomtar.

International Wood Culture Society ( IWCS) har tidigare inbjudit Tom att medverka i både Kina och Turkiet. Han har också hunnit med en tur till alpsluttningarna i Schweiz där han "snidat" större fåglar med hjälpa av motorsåg. I följande dokumentärfilm (prisbelönt och som gjordes inför World Wood Day ), berättar Tom hur han hamnade på Skaftö och sitt träsnideri.

Tom växte upp i Uddevalla och efter skolan arbetade han som brevbärare och på varvet i stan innan han hoppade på en möbelsnickarutbildning. Därefter blev det båtinredningar på Windö-varvet på Orust ett par år.

Sedan hamnade Tom i byggbranschen och fick kontakt med Skaftösnickaren Lasse Säfström, boende på Östersidan, En av Skaftös allra bästa hantverkare och en känd Skaftöprofil i sig, som bl a gjort sig känd för sitt fina båtbyggeri och att ro sina båtar över till Skagen. Men det är en helt annan historia.

Tom blev lärling hos Lasse och fick jobba med husen på Skaftö med all sin snickarglädje. Tom fastnade för detta jobb och för Skaftö då han gillar gamla hus. Vänskapen med Lasse blev livslång och ofta lunchade de ihop på forskningsstationen Sven Lovén Centrets restaurang på Kristineberg. För ett par år sedan övertog Tom Ögården på Skaftö, vilken han med varsam hand renoverat och byggt om. Ögården tillhörde tidigare familjen Ödman och detta var deras Kaptensgård. Vid övertagandet följde katten Felicia med, som kan ses på filmen och ofta gjort Tom sällskap när han snidat i verkstaden.

Här berättar Tom om sitt liv på Skaftö och träsnideriet som gjort honom internationellt känd.

"The Birdman" - Tom Nilsson. Foto & Edit: Peter Lundberg

På tomten finns också den röda ladan, där Tom i ena ändan har sin snidarverkstad. Här finns många spännande verktyg, fåglar och figurer i olika stadier av tillverkning. I ladan planerar han så småningom att göra en utställningslokal, att bjuda in andra träsnidare och konstnärer och öppna för allmänheten.

Fotograf: Peter Lundberg

Toms fåglar finns utställda i många av nationalparkernas Naturum som t ex Fulufjället, Gysinge och Kosterhavet. Tom är också representerad på den svenska vandringsutställningen "Björk". Sedan två år tillbaks har Tom arbetat med ett stort kommande Naturum på Öland, Trollskogen som invigs Påsk 2019. Där kommer Tom inte bara ha med sina fåglar, utan till detta naturum har han också bl a bidragit med förstorade insekter, x 50 i storlek som blir ca 1,5 m stora. Vanligtvis arbetar han med lärkträd, men här ska de stå utomhus så då görs de i ek.

Toms fåglar och figurer finns att köpa via Hemslöjden i Stocholm såväl som i Mora och på Bohusläns Museum i Uddevalla. eller via hans hemsida Tom Träsnidare.

Fotograf: Peter Lundberg

På Ögården lever han med sin familj, sina dvärghöns och sina hälsingefår som trivs och förökar sig i rask takt. När fåren rymmer för andra gången denna dag blir det dags att runda av intervjun och Tom får försöka samla ihop dem och fundera på hur han ska lyckas hålla dem på rätt sida stängslet. 

Fotograf: Margareta Anderberg

För mer artiklar från och om Skaftö titta in på "Reportage från Skaftö" på www.skafto.nu

Info om aktuella evenemang på Skaftö, våra boenden, restauranger, butiker, service, sevärdheter och mycket mer hittar du på skafto.nu startsida.