({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Västerhavsveckan 2022

  • 01 aug, 2022
  • Margareta Anderberg

Årets Västerhavsvecka bjuder på många roliga och lärande evenemang, både för barn och vuxna, med västerhavet och havsforskning i fokus. I Lysekils kommun finns det något att göra och upptäcka varje dag denna vecka som ligger strax innan skolorna börjar. Här tipsar vi om årets evenemang på Skaftö.

Västerhavsveckan är en temavecka för havsmiljön med aktiviteter som engagerar och lockar alla åldrar. Denna vecka arrangeras varje år sedan 2008 av VGR:s miljönämnd tillsammans med forskningsinstitut, kommuner, organisationer, företag och andra aktörer.

 

Förra året hölls den officiella invigningen av hela veckan i Skaftö Folkets Hus i Grundsund, i år är det Fjällbackas tur att hålla i invigningen 6 augusti.

 

Programmet på Skaftö under årets Västerhavsvecka:

 

* Lördag 6 augusti

SM (Skaftö Mästerskapen) i Makrillfiske. Plats: Fisketorget, Östra kajen, Grundsund. Arrangör: Makrill Akademien

Kl 09.30-10 Anmälan till SM i Makrillfiske. Fisketorget, Östra kajen, Grundsund. Kl 11-13 Fisketävlingen SM i Makrillfiske pågår. Ledare sköter start och stopp. Efter kl 13 sker invägning och mätning. Därefter koras årets vinnare i kategorierna störst respektive minst makrill och lotterivinster tillkännages.

 

* Måndag 8 augusti

Isabella Lövin kommer till Kristinebergs marina forskningsstation, Fiskebäckskil, för att berätta om sin nya bok ”Oceankänslan” kl 11-12. Kom och lyssna till ett samtal mellan våra forskare och Isabella om utmaningar och lösningar för ett livskraftigt hav. Samtalet modereras av Emma Nohrén som deltar i egenskap av ordförande för Miljömålsberedningen.

 

Filmvisning "From the Wild Sea" på Skaftö Folkets Hus, Grundsund kl 19. Från 11 år. Dessutom kommer förfilmer visas som skapats av ungdomar under en tredagars workshop i juni med Miljöjägarna.

 

* Tisdag 9 augusti

Kvällspaddling med guide kl 18-21 med Kajak i Grundsund / Balanspunkten. Plats kajakcentret vid Grundsunds Marina.

 

* Onsdag 10 augusti

Öppet hus på Kristinebergs marina foskningsstation, Fiskebäckskil kl 08.30 - 15.30. Aktiviteter bokas på plats när du anländer (det går inte att förboka plats).

 

Under dagen kan du få en guidning av en av världens äldsta forskningsstationer (rundturerna avgår löpande under dagen), ta del av föredrag om havsforskning eller följa med på en tur med Kristinebergs forskningsfartyg.

 

I hörsalen visas löpande inspelade föredrag där Kristinebergs forskare berättar på ett populärvetenskapligt sätt om sin forskning. Varje föredrag är ca 30 minuter. Föredragen är:

- Gullmarsfjordens hemliga liv

- Framtidens mat är blå

- Främmande fenor i fjordarna - hur förändras Sveriges fiskfauna?

- Hur kan sjögräsängar bidra till att minska klimatförändringarna?

- Därför borde vi odla sjögurka i Sverige

 

Följ med ett forskningsfartyg och var med när forskarna tar upp djur och alger. Ombord finns en kunnig guide som visar och berättar om de fynd som görs. I länken ovan finns mer information om åldersgränser och priser för båtturen. Båtturerna avgår löpande under dagen och bokas i receptionen vid ankomst. Så många som möjligt ska få följa med men Kristineberg kan inte garantera att det finns platser till alla då dessa båtturer är mycket populära och antalet platser är begränsat.

 

* Torsdag 11 augusti

Havslabbet på Skaftö Folkets Hus kl 12-12 och kl 14-15. Obs! Föranmälan krävs. Även deta ett mycket populärt evenemang. Träffa Johannes Olsson från Maritiman i Göteborg och gör spännande vattenexperiment. Du får låna riktig labbutrustning och göra häftiga experiment med ämnen som du kan hitta hemma i köket. Begränsat antal platser för barn 6-11 år.

 

Kvällspaddling med guide kl 18-21 med Kajak i Grundsund / Balanspunkten. Plats kajakcentret vid Grundsunds Marina.

 

Tång - havets grönsak, Skaftö Folkets Hus, Grundsund kl 19. Linnéa Sjögren driver företaget Catxalot där hon lär ut hur man plockar och använder tång.

 

* Fredag 12 och Lördag 13 augusti

I samband med Västerhavsveckan finns en tvådagars specialkurs "Plocka tång & Laga mat med tång" på Skaftö Folkets Hus, Grundsund med Linnéa Sjögren från Catxalot som föreläsare och guide. Mer info om innehåll, tider, pris och anmälan i länken.

Dag 1 är en tångsafari då tången plockas. Dag 2 lagar deltagarna mat på tången tillsammans. Du kan boka båda eller bara en dag, men båda rekommenderas så klart.

Kursen ges i samarbete med Skaftö Folkets Hus i Grundsund och Destination Skaftö på Västerhavsveckan.

 

Årets program i Lysekils kommun >>

I år finns det många spännande evenemang också i Lysekil. Hela veckan men speciellt den 8 augusti då Lysekil satsar extra på Västerhavsveckan med många evenemang just denna dag. Många av evenemangen håller till på Andersons kaj, men under dessa dagar kan man också t ex få en guidad tur på Lysekils Dykmuseum eller ta en guidad tur på Kornö. I Lysekil kan man gå ombord på segelfartyget Kvartsita och träffa forskare eller hänga med Strandstädarna ut på en tur och göra nytta.

 

Hela programmet för Västerhavsveckan 2022 i alla kommuner hittar du här >> 

- Upp mot 150 aktörer deltar med aktiviteter i år och räknar vi antal enskilda aktiviteter ligger vi i år någonstans mellan 800 och 1 000 aktiviteter. Västerhavsveckan går från Strömstad ner till Helsingborg och i år jobbar vi också med avrinningsområdena till Västerhavet - Lidköping, området vid Läckö Slott och Floda, berättar projektledare Gunilla Fransson Bangura.

 

Mer information, gör det självaktiviteter, filmer med finns på Västerhavsveckans hemsida.

https://www.vgregion.se/ov/vasterhavsveckan/