({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Mamma och barn vandrar i skogen står vid klippblock

Fotograf: Christian Olars

Vandra med barn

  • 12 dec, 2023

Finns det några bra platser att vandra med barn i Skövde? Självklart! Vi ger dig tips på passande vandringsleder och reder ut frågetecken som lätt kan uppstå när man vill prova att vandra med sina barn.  

 

Billingetrollets trollstig

På platåberget Billingen sträcker sig vandringsleden Trollstigen. Längs ledens kortaste runda, Billingetrollets trollstig, finns spännande aktiviteter och uppgifter för barnen. Är ni riktigt kluriga och löser dem alla väntar en skatt i Billingetrollets grotta i Skogsmulleriket, där leden slutar.

Längd: 2,6 kilometer, följ gul skyltning.

Bra att tänka på: Stigen är delvis väldigt kuperad och lämpar sig inte för sällskap med barnvagn eller rullstol. “Ta många pauser och sätt spännande delmål för vandringen. Fokuserar ni på själva naturupplevelsen och att ni ska ha roligt kommer ni få en härlig stund tillsammans”

 

Garparörs naturreservat

Garparörs naturreservat är ett mosaikartat område som rymmer både åkerlappar, öppna betesmarker och lövskogar. Genom reservatet sträcker sig en strövstig som är perfekt för en kortare vandring med barnen. I den västra delen av reservatet passerar ni grova hamlade lindar med fascinerande formationer. Här väcks verkligen fantasin till liv! Vad kan ni se bland träden?

Längd: 2,2 kilometer

Bra att veta: Promenadstigen når du enkelt från parkeringen. Ta grusvägen in mot reservatet och följ sedan orange skyltning. 

 

Bra att tänka på inför och under din vandring

1. Vad ska man ha på sig?

Vind- och vattentäta kläder som inte är i galon är att föredra då galon lätt blir fuktigt inifrån och känns tungt. Ett underställ som andas och mössa efter väder. Ta med extra strumpor så att fötterna håller sig torra. Kanske kan barnen få en egen ryggsäck att lägga strumporna i så att de också känner att de bidrar.

2. Orkar barnen?

Tänk på att barnen inte orkar gå lika långt eller snabbt som du. Sänk tempot, korta ner avståndet och låt barnen utforska naturen på vägen. Fokuserar ni på själva naturupplevelsen och att ni ska ha roligt på vägen kan vi lova att ni kommer ha en härlig stund tillsammans. Har ni inte vandrat så mycket tidigare är det bra att börja med en kortare tur för att senare öka avståndet.


3. Hur håller vi energin uppe?

Ta många pauser och sätt spännande mål för vandringen. Sikta exempelvis på picknick vid det där fina vattenfallet, coola stenarna eller att undersöka den där spännande bäckfåran ni kommer att gå över på er vandring.

Du kanske också vill läsa om: